LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我預備緊個giveaway,我八月中返嚟個陣如果有meetup嘅話就係meetup抽獎,冇就係度派。 大家覺得已經完成嘅鍵盤好定係kit或者parts好

我應該都有套60% sandwiches kit 可以送,不過有少少花,始終係之前frd 俾嘅sample kit。
另外仲有兩套全新嘅taiho keyset可以送。

話說你會唔會有平衡桿粒白色Insert膠粒多?
我預備緊個giveaway,我八月中返嚟個陣如果有meetup嘅話就係meetup抽獎,冇就係度派。 大家覺得已經完成嘅鍵盤好定係kit或者parts好

搞Meetup啦

暑假好呀,俾機會班小學難黎睇下
btw 想搞個迷你打字比賽

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
我既手勢係naturally developed 打下打下自己出的
依家諗緊逼唔逼自己轉

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
我既手勢係naturally developed 打下打下自己出的
依家諗緊逼唔逼自己轉

你覺得轉嘅話會唔會減低重覆用同一隻手指嘅情況?

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
依家諗緊逼唔逼自己轉

我比起正宗手法係少左“右手無名指同尾指(要諗起先會用),左手尾指(淨係識按左ctrl)”
加上自覺唔係好穩定 因為留意到有某d鍵我有時會用中指 有時用無名指
Typeracer話我有91 wpm 但覺得如果跟正宗手法可能可以再快d
有冇人對Cherry MX lock有興趣

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
依家諗緊逼唔逼自己轉

我比起正宗手法係少左“右手無名指同尾指(要諗起先會用),左手尾指(淨係識按左ctrl)”
加上自覺唔係好穩定 因為留意到有某d鍵我有時會用中指 有時用無名指
Typeracer話我有91 wpm 但覺得如果跟正宗手法可能可以再快d

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
依家諗緊逼唔逼自己轉

打英文係100%啱手勢
打倉頡就99%啦 有啲字唔跟手勢
例如「樣」: 木廿土水,「木」左手食指,「廿土」右手中指+食指,「水」左手中指
考慮最主要係速度問題 如果唔係用正宗手勢全左手(中指食指食指中指)會勁慢 可能重有其他字都會轉手勢 但係依家一時諗唔起

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
依家諗緊逼唔逼自己轉

英文我應該都冇咁快

btw淨係識用右手手指公㩒spacebar
依家開始有少少blackberry thumb fatigue嘅症況 係時候練下左手手指公+戳少啲手機
想錄電腦screen同webcam同步,有無巴打有software介紹
試過xsplit但好似錄唔到game以外嘅嘢

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
依家諗緊逼唔逼自己轉

英文我應該都冇咁快

依家開始有少少blackberry thumb fatigue嘅症況 係時候練下左手手指公+戳少啲手機

睇你上面講果個例子我明你講咩
我同你情況差唔多, 有D字都係用唔到正宗打法
但係我係左手食左去右手果面 你就係右手食左去左手
所以點解我右手用唔到無名同尾指, 真心覺得好唔慣
我同你好似完全倒轉, 因為空白鍵我係左姆指長駐

搞Meetup啦

唔識打字
倉頡>70 但手勢好差

倉頡

你係咪所謂正宗手勢?
依家諗緊逼唔逼自己轉

英文我應該都冇咁快

英文我得~50
想錄電腦screen同webcam同步,有無巴打有software介紹

open broadcaster software

open broadcaster software

我應該都有套60% sandwiches kit 可以送,不過有少少花,始終係之前frd 俾嘅sample kit。
另外仲有兩套全新嘅taiho keyset可以送。

話說你會唔會有平衡桿粒白色Insert膠粒多?

無,你去淘寶買啦
Sunday Lube Night

癲佬出沒注意

MOD switch 本身話已經係廠pre lube 左,但我唔覺佢lube 過,個stem 好乾身

https://youtu.be/PgNvKusHyrg
多謝頭先位巴打介紹個OBS

係咁打錯字
識用一定係用 OBS
識用一定係用 OBS

之前用screen recording 啲關鍵字都出唔到OBS
識用一定係用 OBS

之前用screen recording 啲關鍵字都出唔到OBS

Obs studio 屌打 普通obs
識用一定係用 OBS

使乜特登強調 studio
正常有䐉嘅都唔會裝舊嗰個啦
識用一定係用 OBS

使乜特登強調 studio
正常有䐉嘅都唔會裝舊嗰個啦

我以為係啲咩新嘢
https://youtu.be/PgNvKusHyrg
多謝頭先位巴打介紹個OBS

係咁打錯字

睇完BEN SIR見到你段, 忍唔住都玩下
當然啦唔係一黎就咁勁
打左十次八次緊係揀最勁果次黎UPLOAD
完左10X果次之後無啦啦有個突擊測驗, 嚇到我
我仲專登開返錄影晒左我2秒 你見先岩岩好打得切
錯一隻字就88

https://www.youtube.com/watch?v=e71-zXsKi9w&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=q3nRtqxxSrg&feature=youtu.be
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞