LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
呢排每日都得一兩個post...
我哋係硬件台都真係幾小眾吓...

訂落好幾隻 Cheap boom boom 客制一直放响度冇時間砌,成日 OT,收工放假啲時間又要照顧屋企,想跑吓步段練吓都難,其他巴打砌好新玩具就 post 上嚟晒吓啦

你睇下出面啲post咪知
幾百蚊逃佬kb都話貴
要買隻100蚊嘅 呢度重多佢一個0喺後面
揾鬼買咩

好記得初四魔鬼sir跟我屌鳩路人嫌Realforce貴

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

都唔得咁講,好多人可能連機械鍵盤/電容軸個名都未聽過

我同我同事講入門機械鍵盤300蚊佢都話貴
仲問我機械唔機械有乜分別
點解要貴咁多

咁佢試過 rf 未?

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

點解要貴咁多

300蚊港紙嗰啲真係無分別,唔怪得佢

你同佢講
iPhone六七千你又用 又唔見你買返Nokia 3310

已經叫過佢用下隻fc900r
佢自己都覺得好feel
一講到價錢就話咁貴
平一半以上既入門都話貴
跟住我都係心諗
"iPhone六七千你又用 又唔見你買返Nokia 3310"

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

點解要貴咁多

咁佢試過 rf 未?

拎過隻660c返去
佢話同公司鍵盤冇分別
但又覺得茶軸好feel

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

點解要貴咁多

你同佢講

又咪係電話 有咩分別
狗飯又咪係飯 有咩分別
X又係咩咩咩 有咩分別..
呢啲人共通點都係唔識自己思考咩係好咩係唔好
只要多人話好就會走去買 唔係點會啲Razer通街走

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

點解要貴咁多

你同佢講

又咪係電話 有咩分別
狗飯又咪係飯 有咩分別
X又係咩咩咩 有咩分別..
呢啲人共通點都係唔識自己思考咩係好咩係唔好
只要多人話好就會走去買 唔係點會啲Razer通街走

有時都要站喺佢哋立場諗下
係佢哋睇唔到點解要花錢落鍵盤,所以先會講呢啲說話

如果條友淨用手機iPad,一日都開唔到一次電腦,甚至屋企連台機都無嘅,又真係無原因要用機械鍵盤嘅

Btw,我好撚鍾意食頹飯
腿腸飯加汁
準備喺originative買嘢
有無搭單分shipping?

今晚截

訂落好幾隻 Cheap boom boom 客制一直放响度冇時間砌,成日 OT,收工放假啲時間又要照顧屋企,想跑吓步段練吓都難,其他巴打砌好新玩具就 post 上嚟晒吓啦

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

真係貴呀嘛

無記錯嘅話魔鬼淨係有RF 10th anniversary
十週年真係貴 但都好好J
普通黑色白色冇咁貴 但唔平得去邊

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

幾百蚊都話貴就去深水埗執d 幾十蚊嗰d濕鳩keyboard 返去啦

鍵盤最緊要打到字
同smartphone未流行之前,普遍人對電話嘅印象一樣

用過d 靚keyboard 真係返唔到轉頭
一禁公司d 廠機keyboard 真係想即刻掉鳩左佢
用返私家野

頂唔順公司啲薄膜,走去買Realforce係公司啪啪啪

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

你造mech key㗎喎

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

幾百蚊都話貴就去深水埗執d 幾十蚊嗰d濕鳩keyboard 返去啦

鍵盤最緊要打到字

用返私家野

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

點解要貴咁多

你同佢講

佢哋會同你講電話大把function

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

鍵盤最緊要打到字

用返私家野

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

鍵盤最緊要打到字

用返私家野

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

用返私家野

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

用返私家野

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

好想去巴打公司度 我啲同事覺得我日日揹隻鍵盤返工好奇怪

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

唉我team同事 淘寶買野都話貴
我已經放棄推人入坑

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

我會整多隻放喺屋企

而家諗緊整MOD L tactile同linear兩隻嚟試

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

屋企一隻
公司一隻,仲有locker 收埋唔怕俾人整爛
https://youtu.be/b37T4qPhDww?list=PLLQhvkoPGyfZWY3N6vJj_s9L_XtMVG-5A

啱啱淘咗個直播電話夾,試下玩先

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

唉我team同事 淘寶買野都話貴
我已經放棄推人入坑

咪由佢用飽薄膜佢

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

Form over function
細路仔識你條春啲乜叉手感咩
㩒落去啪啪聲又有燈又係大牌子
覺得型貴過RF佢地都會買架啦

依啲都係受到電莖 YouTuber/forum 影響啫
好似啲人食索粉咁

一睇兩面嘅,電莖同twitcher,youtuber呢類KOL令好多人有機會接觸MechKey
我當初都係睇twitch睇到人用MechKey先買咗K70入坑

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

屋企一隻
公司一隻,仲有locker 收埋唔怕俾人整爛

屋企有第二隻呀 但冇locker
自己個位個櫃又用唔到

幾百蚊逃佬kb都話貴
揾鬼買咩

真係貴呀嘛

睇用家點睇手感啫
在乎嘅就一早買咗

Form over function
細路仔識你條春啲乜叉手感咩
㩒落去啪啪聲又有燈又係大牌子
覺得型貴過RF佢地都會買架啦

依啲都係受到電莖 YouTuber/forum 影響啫
好似啲人食索粉咁

一體兩面嘅,電莖同twitcher,youtuber呢類KOL令好多人有機會接觸MechKey
我當初都係睇twitch睇到人用MechKey先買咗K70入坑

但電競鍵盤嘅方向可以用異端嚟形容
無論用料,造工,QC都差到爆,撈好多油水
咁話說就刮到6粒MX lock 同埋250粒台灣白軸,敢問各位兄台點玩好?

放上yahoo拍賣等人殺價

$50 fast trade

一粒mx lock都唔止50啦兄台 用熱插拔整粒落M65A都幾好,再搭Gateron殼嘅臺灣白軸改72g鍍金彈弓加貼紙諗起都正
https://youtu.be/b37T4qPhDww?list=PLLQhvkoPGyfZWY3N6vJj_s9L_XtMVG-5A?list=PLLQhvkoPGyfZWY3N6vJj_s9L_XtMVG-5A

啱啱淘咗個直播電話夾,試下玩先

J左

用返私家野

我公司無薄膜鍵盤
俾我掉撚哂

我正職嗰度都無薄膜

都變哂做你啲客啦

同事全部推曬入坑?

當然
永久保養,無限維修

我都推到幾個
一上就Tada,唔使晒時間喺啲賊船Razer上。撇唔甩numpad嗰啲就realforce, Filco
啲人話公司有keyboard供應點解要自己買
喂,日日用12個鐘,自己花啲錢唔使被Dell垃圾折磨都好合理啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞