LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
本來想買corsair,睇過呢到早排去咗買fc900r

恭喜巴打

CUSTOM 係乜玩法,幾錢左右起跳

平玩600起
貴玩冇上限

我應該可以做得平過$600
而家一路update緊啲貨

條路好漫長

通常點玩法?對我嚟講換帽已經係好新嘅嘢

定位板
電路板
衛星軸

鍵帽

9萬幾樣組合都唔知點整

有冇用現成鍵盤換某幾個軸?之前見有巴打玩紫軸,又係乜一回事?

我幾乎唔會掂現成鍵盤(拆軸好麻煩
紫軸係佢當日有米風光時買落嘅貨

幫我隻980換zealios呀

俾隻 980C 我
想放一套GMK Hydro

有冇巴打有興趣?

幾錢,急唔急

唔急既

原本180鎂買返黎

諗住平手或者蝕小小放都ok
本來想買corsair,睇過呢到早排去咗買fc900r

恭喜巴打

我應該可以做得平過$600
而家一路update緊啲貨

條路好漫長

通常點玩法?對我嚟講換帽已經係好新嘅嘢

定位板
電路板
衛星軸

鍵帽

9萬幾樣組合都唔知點整

有冇用現成鍵盤換某幾個軸?之前見有巴打玩紫軸,又係乜一回事?

我幾乎唔會掂現成鍵盤(拆軸好麻煩
紫軸係佢當日有米風光時買落嘅貨

幫我隻980換zealios呀

俾隻 980C 我

俾隻ducky連金屬鍵帽你就得

Round 1, Round 2 合照,同一個系列都可以好唔同style

Weaven 係一隻好board, 設計得好好,可以隨時同其他Weaven 換邊。但layout 就會俾塊carbon fibre plate 限制住。Weaven 得carbon fibre plate, 無其他物料揀。

手感好過一般Sandwich case,但又無一般top mount kustom 咁好。

R1 同 R2 其實無乜分別,R2 多左winkeyless layout (winkeyless 靚過winkey 好多, 更加classic, 純粹個人意見)

$230 一套kit (唔包pcb, switch, stabiliser, keycaps) ,價錢唔平但design 就特別過普通tray mount design 好多。

Overall 我好滿意R2 ,除左shipping 問題之外

Originative 會有extra R2 賣,有興趣可以留意下。
我想知帽鍵對鍵盤影響有幾大?因為我都見到好似好貴咁

Round 1, Round 2 合照,同一個系列都可以好唔同style

Weaven 係一隻好board, 設計得好好,可以隨時同其他Weaven 換邊。但layout 就會俾塊carbon fibre plate 限制住。Weaven 得carbon fibre plate, 無其他物料揀。

手感好過一般Sandwich case,但又無一般top mount kustom 咁好。

R1 同 R2 其實無乜分別,R2 多左winkeyless layout (winkeyless 靚過winkey 好多, 更加classic, 純粹個人意見)

$230 一套kit (唔包pcb, switch, stabiliser, keycaps) ,價錢唔平但design 就特別過普通tray mount design 好多。

Overall 我好滿意R2 ,除左shipping 問題之外

Originative 會有extra R2 賣,有興趣可以留意下。

Top mount姐係好似hhkb咁?

都幾大
想放一套GMK Hydro

有冇巴打有興趣?

幾錢,急唔急

唔急既

原本180鎂買返黎

諗住平手或者蝕小小放都ok

留個tg,我下個月返香港同你買 190usd ok?

Top mount姐係好似hhkb咁?

hhkb 無plate。top mount 係塊plate 鎖係個case四邊。

都幾大

例如?手感?

都幾大

例如?手感?

手感同埋聲音

都幾大

例如?手感?

手感同埋聲音

仲有高度 ?

介唔介意講多少少?
有興趣入隻砌zealio
終於可以用返RF唔洗用Minila頂檔

呢排D新既青軸手感真係好奇怪

都幾大

例如?手感?

手感同埋聲音

仲有高度 ?

厚度
薄cap用落青軸會響啲,厚cap個手感會好啲
顏色其實都有啲影響,好似係

都幾大

例如?手感?

手感同埋聲音

仲有高度 ?

厚度

SA 加 Filco 青好撚爽,爽過普通青軸好多

都幾大

例如?手感?

手感同埋聲音

仲有高度 ?

厚度

用慣咗紅軸,返唔到轉頭

都幾大

例如?手感?

手感同埋聲音

仲有高度 ?

厚度

用慣咗紅軸,返唔到轉頭

其實仲有好多因素,例如鍵帽嘅結構,隻膠嘅配方甚至係用嘅製法都可以令到成個鍵盤感覺有分別
想入坑,想問下MagicForce Smart 1 Cherry 茶軸抵唔抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞