LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
Zeal stabiliser 又真係幾唔錯

唔lube 都好順

可換軸
用緊 Steelseries 6G V2 黑軸,會唔會比人笑?

想入大坑

你呢隻都算係好嘢嚟

我想換下鍵帽,又或者再升一個級。
呢隻嗰時做功課用
用緊 Steelseries 6G V2 黑軸,會唔會比人笑?

想入大坑

我 Filco、RF 都比人笑,都係返去 Deskthority 打飛機算喇

想入大坑

我 Filco、RF 都比人笑,都係返去 Deskthority 打飛機算喇

我完全唔識,見你哋成日講魔鬼SIR,可能過兩日上去望望

想入大坑

你呢隻都算係好嘢嚟

呢隻嗰時做功課用

其實唔少人仲想搵 6Gv2,冇穿冇爛就留住佢,淘 set 太豪 Pbt (要連增補) 又可以撚番一排

想入大坑

你呢隻都算係好嘢嚟

呢隻嗰時做功課用

其實唔少人仲想搵 6Gv2,冇穿冇爛就留住佢,淘 set 太豪 Pbt (要連增補) 又可以撚番一排

其實係因為想買個返公司同比MAC機用

想入大坑

我先係 Filco、RF 都比人笑
去 reddit 出 shitpost 算
自己砌
自己砌

就好似買電腦都係買砌機咁
自己砌

你嗰啲鍵盤整唔整到熱插拔架
自己砌

下一批有
自己砌

下一批有

好吊癮

想入大坑

Reddit出ducky都有人讚
呢度唔係custom都俾人笑
有冇support rgb 嘅PCB Board 推介?
鍵盤唔似其他硬件,有客觀數據量度分析。

解釋左,有哂link, brand suggestion, 要講既都講左,冇責任滿足你, 講完

想入大坑

Reddit出ducky都有人讚
呢度唔係custom都俾人笑

CUSTOM 係乜玩法,幾錢左右起跳

解釋左,有哂link, brand suggestion, 要講既都講左,冇責任滿足你, 講完

其實有人整過每隻軸既force curve
不過俾條線你睇就知手感係點既話 你真係好勁

不過就算俾埋數據你都冇用
好唔好㩒好主觀
有啲人鍾意大鍵位唔同感覺
一隻鍵盤都幾隻軸
就算我有數據俾你睇隻鍵盤每粒制用幾多力
都解釋唔到所謂造功好定壞
唔通Realforce分區 又35g又45g每粒制唔同力度就造功差咩

不過就算俾埋數據你都冇用
好唔好㩒好主觀
有啲人鍾意大鍵位唔同感覺
一隻鍵盤都幾隻軸
就算我有數據俾你睇隻鍵盤每粒制用幾多力
都解釋唔到所謂造功好定壞
唔通Realforce分區 又35g又45g每粒制唔同力度就造功差咩

又唔同硬碟一樣 唔壞就係好
咁你用簿膜夠唔會壞啦
但大部分玩得鍵盤都唔鍾意簿膜既手感
俾數據你就好似叫你睇住一首歌既頻率黎判斷首歌好唔好聽一樣
你唔實際咁聽首歌再主觀咁判斷 又點知你自己點諗呢
叫你試某啲牌子只係呢到大部分巴打都好主觀咁樣覺得某樣野好 就好似一首歌好聽一樣姐
你唔認同咪隻隻鍵盤都試晒佢囉 就係咁簡單

想入大坑

我有Model M同RF都俾人笑

睇Headphone FR估聽感既FD
鍵盤手感超睇人喜好嘅
剩講Cherry MX入面青紅茶黑綠亦各有fans
更唔好講Cherry MX本身有死忠抗拒啲clone
Realforce亦唔係個個人都認係好,有人踩佢不過係高級薄膜
同軸,唔同生產公司,唔同layout,form factor都各有fans
鍵盤手感超睇人喜好嘅
剩講Cherry MX入面青紅茶黑綠亦各有fans
更唔好講Cherry MX本身有死忠抗拒啲clone
Realforce亦唔係個個人都認係好,有人踩佢不過係高級薄膜
同軸,唔同生產公司,唔同layout,form factor都各有fans

其實有共通點既
1. 順滑
2. 軸心唔搖
3. 同一種軸唔可以感覺唔同
4. 耐用

所謂造功跟住上面四點黎講
1. 潤滑油既多少 或者軸既材料
2. 軸既設計
3. 大鍵平衡桿 整體
4. 茶軸唔會用用下變左紅軸 即係都係睇物料

砌左一半,基本上hot swapped 已經無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞