LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
係啦, 想問下呢度既巴打大家用緊幾多鍵?
我見好似開始多人用60%, 87鍵
但我始終係慣左107

用緊104

諗緊下一個會唔會轉87
因為想平D, 同埋諗返冇number pad好似都OK
60%連方向都冇真係好似好奇怪 有冇用緊既巴打講下?

68 鍵上網、用 Excel 係就手少少,Coding, Word processing 其實 60% 真係效率高

65% at Home
80% at Office

諗過RF87換FC660C不過好似又冇乜為

我都想要隻68鍵啊
依家公司用緊60%(poker)+numpad
但成日要用方向鍵同page down/up
一係fn layer 一係numlock 轉方向鍵
有啲煩
但我始終係慣左107

用緊104

諗緊下一個會唔會轉87

68 鍵上網、用 Excel 係就手少少,Coding, Word processing 其實 60% 真係效率高

65% at Home
80% at Office

諗過RF87換FC660C不過好似又冇乜為

我都想要隻68鍵啊
依家公司用緊60%(poker)+numpad
但成日要用方向鍵同page down/up
一係fn layer 一係numlock 轉方向鍵
有啲煩

M65A
話是話 電容咩黎 你地有冇人用
好似都幾貴下
好似都幾貴下

靜電容,簡單啲嚟講係兩塊金屬片帶住charge,觸發果陣就係佢哋啲charge流過嘅時候,作為trigger佢唔需要接點,理論上應該更加耐用
好似都幾貴下

靜電容,簡單啲嚟講係兩塊金屬片帶住charge,觸發果陣就係佢哋啲charge流過嘅時候,作為trigger佢唔需要接點,理論上應該更加耐用

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?
但我始終係慣左107

用緊104

諗緊下一個會唔會轉87

會慢慢越玩越細

識用梗係用60%
隻手要移來移去先去到方向/nav keys 先至奇怪
要keypad?加一層layer就得,得咗
好似都幾貴下

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?

好似打緊運貨用嗰啲扑扑膠
都幾上癮,好多人用完返唔到轉頭
不過始終難DIY,冇人出PCB support 隻 swtich,玩到嘅嘢有限
好似都幾貴下

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?

不過始終難DIY,冇人出PCB support 隻 swtich,玩到嘅嘢有限

手感柔滑,完全冇普通薄膜嘅缺點,比起機械軸穩定,唯一問題係手感係長時間之後會改變(變好變壞就睇你點睇)
好似都幾貴下

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?

淨係講鍵帽已經屌哂鬼
電容啲鍵帽選擇真係少得可憐
好似都幾貴下

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?

淨係講鍵帽已經屌哂鬼

來緊都幾多套SA開始Ship...

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

Valentine 已經過左1K USD

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

好似都幾貴下

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?

手感柔滑,完全冇普通薄膜嘅缺點,比起機械軸穩定,唯一問題係手感係長時間之後會改變(變好變壞就睇你點睇)

我反而覺得 Cherry 軸 run in 前後手感分別先比較明顯,我隻 Filco MJ1 青用咗好多年,係順過爽過初買返嚟嗰陣,隻 HHKB 一直用 keep 住都咁上下

Topre / PFU 啲鍵帽,嗰仲安穩手感實在無所替代(電容軸結構特性),Leopold 都做到好近,唔 AB test 都好難分
Keyset 原廠幾隻配色都好睇,換成其他反而失卻咗一脈相承嘅觀感,可能本身偏好簡約,見人換 MX stem 上 GMK 我真係冇乜癮去搞

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

GH 今個 Week 係咁開 Keyset IC,GMK/SP 都有,真係頂唔住

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

GH 今個 Week 係咁開 Keyset IC,GMK/SP 都有,真係頂唔住

我淨係睇currently running group buys嗰行就算
唔想中毒太深

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

我淨係睇currently running group buys嗰行就算
唔想中毒太深

冇錢人表示睇下都唔會 唔輪到我買

Valentine
Chocolate
Camping
God Speed
Hyperfuse
Penumbra

呢度起碼都6千蚊

唔想中毒太深

冇錢人表示睇下都唔會 唔輪到我買

GMK muted好似同我揮緊手想我帶佢返屋企
今晚返去撳下佢鐘仔先
其實真係唔太想依個 post 變交易買賣 post

啱呀,睇到有小小

好似都幾貴下

原來係咁
咁手感方面呢?
定係始終多人用機械?

淨係講鍵帽已經屌哂鬼

貼舊圖 用GMK更加爽
Topre / PFU 啲鍵帽,嗰仲安穩手感實在無所替代(電容軸結構特性),Leopold 都做到好近,唔 AB test 都好難分
Keyset 原廠幾隻配色都好睇,換成其他反而失卻咗一脈相承嘅觀感,可能本身偏好簡約,見人換 MX stem 上 GMK 我真係冇乜癮去搞

有啲 agger

貼舊圖 用GMK更加爽

131313 131313
刪除空格
新增空格

我屌你呀
tel:131313131313
刪除空格
新增空格

我屌你呀

有冇Mac推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞