LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我想問呢
咁多鍵帽可以換, 好似咩太豪呀, 同埋一樓都有好多條LINK
我想問D鍵帽既高度係咪standard? 我就咁買都會同自己個keyboard本身既鍵帽高度一樣?
我想問呢
咁多鍵帽可以換, 好似咩太豪呀, 同埋一樓都有好多條LINK
我想問D鍵帽既高度係咪standard? 我就咁買都會同自己個keyboard本身既鍵帽高度一樣?

俾啲keyword你search
Keyboard profile

我想問呢

明白晒, 同埋睇過下好似大部份依家都係OEM?
我睇圖好似同大豪都有少少距離, 就咁買黎換會唔會差好遠?

另外想9UP下, 見到好似好多都係賣緊104, 60/80%既巴打買呢D鍵帽係咪買黎擺
另外想9UP下, 見到好似好多都係賣緊104, 60/80%既巴打買呢D鍵帽係咪買黎擺

cheap 嘢先會一套 104-咁賣

cheap 嘢先會一套 104-咁賣

稍為好少少嘅會係117鍵左右
太豪同OEM唔會差好遠
用用下就慣
我想問呢

明白晒, 同埋睇過下好似大部份依家都係OEM?
我睇圖好似同大豪都有少少距離, 就咁買黎換會唔會差好遠?

廠做生產、包裝物流、行銷,商品線愈簡化愈易處理,當 104 係最賣得,若加推 80 / 60 商品線其實成本低唔過 104,即 104 / 80 / 60 最終差價掙十蚊八蚊,消費者自然揀 104,生產商自然唔會做吃力不討好嘅生意
另一條路係 Custom made,因為集齊 Order 先生產,成本攤分後 60/80 set 會平過 Full set
https://www.massdrop.com/buy/25045?mode=guest_open
年少時入左隻TT Poseidon Z茶,後尾轉左leopold ,隻TT就掉左一二邊封塵,而家想拆塊pcb黎diy 有冇得諗?
年少時入左隻TT Poseidon Z茶,後尾轉左leopold ,隻TT就掉左一二邊封塵,而家想拆塊pcb黎diy 有冇得諗?

拆完仲用得先算
同你一樣,由gaming mechkey加入mechkey家族,上年買咗Realforce Hi-Pro之後,今年就買隻Model M換K70

識有人用K70換Model M,我就調轉

有冇人有多個左shift

大家都係cherry mx, 唔同牌子點解會有分別?
steelseries apex m500 青軸有冇伏冒
steelseries apex m500 青軸有冇伏

PCB質素
鍵帽質素
有無鋼板係背

嘩 喊出黎
話說尋日被你地了起條根
收工後一路諗緊用60/80 既可能性
好可悲 發現左自己方向鍵用處其實只係用黎睇av時飛前五秒飛後五秒同加大聲
話說尋日被你地了起條根
好可悲 發現左自己方向鍵用處其實只係用黎睇av時飛前五秒飛後五秒同加大聲

好多人都係咁但不自知

Me too

PCB質素
鍵帽質素
有無鋼板係背

鋼板厚度同軟硬度都有影響
硬鋼板會應聲啲
軟會吸音啲
話說尋日被你地了起條根

好多人都係咁但不自知

Me too

咩鐘數覆巴打你都係度
又要起身返工啦
話說尋日被你地了起條根

好多人都係咁但不自知

Me too

咩鐘數覆巴打你都係度
又要起身返工啦

而家早睡早起咗
等緊車返公司做鍵盤嘢
話說尋日被你地了起條根

1800 layout最好
80%既size
又有齊方向鍵同numpad
話說尋日被你地了起條根

80%既size

Numpad好阻掟
話說尋日被你地了起條根

80%既size

Numpad好阻掟

咦係喎
60點按ctrl f4 ? Ctral alt del ?
話說尋日被你地了起條根

80%既size

Numpad好阻掟

咦係喎
60點按ctrl f4 ? Ctral alt del ?

Ctrl+FN+4,好多software可用Ctrl+w or ctrl+q解決
Delete我set咗FN+backspace
其實正常應該係好少會ctrl+alt+del
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞