元朗尚悅好住?

544 回覆
3 Like 30 Dislike
行15-20分鐘路已經好癲,夏天一定熱到仆街

行又話遠 坐車又話塞香港人真係難服侍

講事實,唔好答埋啲廢話

咁撚把炮點解唔買君臨天下 凱旋門 你有撚錢咩
粗粗地住住先唔撚得既 好境咪再換樓囉

西九咁撚cheap係都住山頂喇

講真好多屋苑都要博程車出黎 例如大埔嵐山 行到出去都算係咁 有多個選擇就係坐村巴 又好似瓏門咁 近西鐵站 但係夠有人話火車聲好嘈 yoho行去又新街同街市夠遠啦 其實各有各好 我反而覺得尚悅幾清淨 我自己就幾鐘意

有時唔係特別想踩尚悅
不過佢就係果程接駁車就出哂事:
1. 早上同放工班次唔夠多, 基本上早上8點係尚悅出門口, 等接駁車連埋車程(唔好睇少果一程路, 當中大約有5個燈位, 果一程路有大部分係單線行車)真係要20-30分鐘先到元朗西鐵站, (雨天仲塞, 45分鐘不是夢)
2. 想行出去? 得, 20分鐘全露天既路程, 好天又死, 雨天又煩, 夏天熱死, 冬天冷死. 唔好講打風, 紅黑雨, 濕哂都未到西鐵
3. 當你唔駛正常時間番工, 你知唔知非上班時間既接駁車比運輸署cut哂, 而家下午2時至下午4時尚悅係冇接駁車出入, 唔知之後運輸署仲會cut幾多接駁車, 你明點解咁多人行出黎, 因為有d時間真係冇車

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_405/nr969_c.pdf

唔講其他野(附近冇超市等等), 剩係以上既野我有budget真係唔會考慮尚悅
我朋友就係連接駁車都開始比人cut就即刻賣樓走人

咪就係,好既無人會踩佢,我地又係地產狗,樓主買唔買又唔關我地事,只係用我地住得內元朗既人既感受比市區巴打一啲意見啫,尚悅係好,啲人會蝕住都走貨咩

我朋友上年過左3年SSD放, 都要蝕住10幾萬走
如果計2013同一時間買YOHO, 去到上年年中放都有30-40%升

呢個時勢都要蝕住走真係幾大鑊

冇吹水

2016年6月6日 (一)
辣盤鬆綁 爆蝕讓潮
元朗多個新盤先後推出,不少數年前購入新盤的業主苦等辣招鬆綁後仍要損手。資料顯示,尚悅今年已錄近50宗二手買賣,至少12宗帳面要蝕,蝕讓比例逾26%,蝕幅約0.2至7.9%。該盤5座高層E室售328萬元,三年帳蝕逾24萬元;另屋苑錄12宗賺幅少於4%,若連同佣金及釐印費等料需損手,合計比例近50%。

代理指出,該屋苑現有約200個放盤,僅400萬元以下放盤較受追捧,成交價普遍介乎320萬至450萬元,僅與三年前開價相若。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20160606/00204_001.html

咁好簡單
今時今日係咩價錢先
佢上年個價上唔到
但今日樓市咁癲 個個都狗衝去買
有冇一樣個價咁平先

如果細單位而家係320即狗衝

比哂日期你睇 (2016年6月6日)

你又話而家320萬即狗衝, 你知唔知自己講緊咩呀?
本身住開新界鐵路沿綫 當年見新樓又夠錢買就狗衝左尚悅
老實講方便一定稱唔上
樓下邨巴朝早繁忙時間10分鐘架,唔塞車10分鐘內出到去西鐵站
如果返九龍東或者過海可以行15分鐘左右出雞地有邨巴搭
或者尚悅對面馬路有特別班次巴士 不過唔好預有位坐
平日放假唔揸車都係行出千色雞地嗰d食下野買下餸 都慣左 係夏天真心辛苦
同意樓上巴打話價錢已反映質素同交通方便程度 睇餸食飯啦
如果買建議揀新世界起嗰幾棟 單位內問題相對少d
不過夠錢的話而家我寧願住舊少少市區樓

巴打幾房?

2房開廚
其實好似好多巴打踩尚悅,但講真,住咁耐都唔知聽過幾多次有人想揾房半單位租/買 百貨應百客啦

講事實,唔好答埋啲廢話

你係專做尚悅既AA

咪就係,好既無人會踩佢,我地又係地產狗,樓主買唔買又唔關我地事,只係用我地住得內元朗既人既感受比市區巴打一啲意見啫,尚悅係好,啲人會蝕住都走貨咩

如果計2013同一時間買YOHO, 去到上年年中放都有30-40%升

冇吹水

辣盤鬆綁 爆蝕讓潮
元朗多個新盤先後推出,不少數年前購入新盤的業主苦等辣招鬆綁後仍要損手。資料顯示,尚悅今年已錄近50宗二手買賣,至少12宗帳面要蝕,蝕讓比例逾26%,蝕幅約0.2至7.9%。該盤5座高層E室售328萬元,三年帳蝕逾24萬元;另屋苑錄12宗賺幅少於4%,若連同佣金及釐印費等料需損手,合計比例近50%。

代理指出,該屋苑現有約200個放盤,僅400萬元以下放盤較受追捧,成交價普遍介乎320萬至450萬元,僅與三年前開價相若。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20160606/00204_001.html

咁好簡單
今時今日係咩價錢先
佢上年個價上唔到
有冇一樣個價咁平先

你不如問佢講乜好過啦

講事實,唔好答埋啲廢話

你係專做尚悅既AA

係既話我仲唔撚係旺角乞食緊?

冇吹水

辣盤鬆綁 爆蝕讓潮

咁好簡單
今時今日係咩價錢先
佢上年個價上唔到
有冇一樣個價咁平先

你不如問佢講乜好過啦

講事實,唔好答埋啲廢話

你係專做尚悅既AA

見你咁激動, 以為你感同身受

講事實,唔好答埋啲廢話

你噏乜春呀
依家我係話行果段路好癲
買唔買係樓主既選擇,唔關我事

講事實,唔好答埋啲廢話

粗粗地住住先, 其實山頂都CHEAP

講事實,唔好答埋啲廢話

你噏乜春呀
依家我係話行果段路好癲
買唔買係樓主既選擇,唔關我事

唔好理佢, 佢傻9左

講事實,唔好答埋啲廢話

粗粗地住住先, 其實山頂都CHEAP

地球咁多撚cheap係都住火星喇
你接受到咁吊腳不如元朗公園果邊仲好

公園會方便過尚悅個位? 我見翹翠都幾新正

唔會方便d,唔好聽人鳩up

尚悅係吊腳架喇,如果行15分鐘到西鐵,公園果頭15分鐘未必得

元朗公園就搭巴士啦
講講下做咩嘈交😂

講事實,唔好答埋啲廢話

幾球幾粗粗地住 戇撚鳩

真係on9 買樓買到咁求其不如排公屋算
考慮下就話人嫌三嫌四
未住過鄉下地方唔講得唔方便架
講講下做咩嘈交😂

都係你囉
唔好搬
尚悅個個位勁唔方便又恐怖
宜家元朗又勁多蝗同蝻
條街成日都勁多人 同旺角密集區差唔多
夜晚出個街都要驚比人打劫
利申:元朗人

呢樣真
唔好搬
尚悅個個位勁唔方便又恐怖
宜家元朗又勁多蝗同蝻
條街成日都勁多人 同旺角密集區差唔多
夜晚出個街都要驚比人打劫
利申:元朗人

星期六日千色一帶仲密集過旺角

尚悅嗰個位人少啲 純住係幾好
唯一係搬得入去要預咗交通唔會方便

重申:大西北已經夠人 請轉投其他區

講事實,唔好答埋啲廢話

所以大家元朗人都叫樓主粗粗地住住荃灣先囉

講事實,唔好答埋啲廢話

你係專做尚悅既AA

即係你都知尚悅唔得,唔會賣得好啦
大家俾意見樓主有咩問題?

你係有做尚悅嘅AA
其實西鐵上唔到, 新樓未入住既人點算?

你想問乜

未去到上唔到嘅 不過迫囉
想試可以朝早搵朝一早入元朗站 返工試試
第時2019年新紅磡站月台啟用 西鐵有空間加班嘅
而家就用盡咗個capacity架喇

同埋上車冇分先後 到時大家一齊迫架啫
「原居民」冇著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞