From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
錯曬,我地唔怕攬炒
對付香港咪對付香港
公我贏,字你輸
作者大概意思係取消關系法下嘅連帶關係
唔當你係經濟獨立體,你係國際貨幣基金嘅席位都可以會除名,唔可以再自由兌換
睇埋人地p.s.喇

好多唔係收錢維穩,真心親中藍絲既唔知,呢篇野直接copy出去幾有用
推 高汁
Push
全世界都要睇到
高質
中共教育得好呀嘛
我幾做銀行d fd 個個都小緊林奠
大家都心水清都知道香港係靠咩搵食
係香港從來只有利益,唔好奢望任何人會係冇利益下幫手
自己香港自己救

簡單清楚
仲有國民滲透
各地撐港遊行集會都會有班支那人阻頭阻勢
係人地國家舉國旗唱國歌
下一步該怎樣走?

不要過慮,表面上政府好像以逸待勞,但實情是我們多面的極限施壓已成氣候,習近平和黑天鵝比我們更心急如焚——他們正想利用談判搞散抗爭。

2018年大陸境內債券違約規模達到1200億元,而今年的規模,是5700億元。

59間企業設立的中國民營投資集團,533億元存續債券今年到期。4月首份5億美元債券違約,中建行已硬啃代還3億;另一份5億美元債券,8月2日到期。中民投講到明:還唔到。

今年首6個月,中國企業債務違約金額突破600億。7月15日一天之內有5份債券違約。

7月22日,美國制裁中國神秘石油入口商珠海振戎(北狄改名都衰過人,話明係用來振興伊朗這個西戎)。兩伊戰爭期間,中國向伊朗賣軍火,就是通過這間公司以石油代支。現時進口量佔全國進口量約25%。

2019年有719隻地產債券到期,需要償還的金額達4567億元。2019年至2021三年間,地產企業海外債券到期規模都在200億美元之上。

7月,失業大軍年增超過500萬人。

7月,返鄉潮達740萬人。

7月,特朗普否決將蘋果產品剔出加徵25%關稅的中國貨清單。

7月,惠普、DELL決定將30%筆電生產撤離中國。

7月,山東近百間院校搞農民工「副學士課程」,免考文化試,資格卻與高校畢業生睇齊。

7月,秋行軍蟲和關稅夾擊下,中國多年來首次向俄羅斯入口大豆。

2019年8月7日,資金緊張的中國企業集團中國民生投資集團(China Minsheng Investment Group, 簡稱:中民投)表示,其債券持有人已同意延後一隻5億美元違約債券的到期日。
中民投在周二晚間提交給新加坡交易所的一份文件中稱,這批票面利率3.8%的3年期有擔保債券於8月2日到期。該公司稱,包括應計利息在內,這批債券的未償付金額為5.095億美元。
中民投表示,正在嘗試籌集資金並出售離岸資產,以償付債券持有人。

9月,南韓三星將關閉最後一間惠州工廠。
美國對300億中國貨品徵10%關稅。

10月26日,美國給予WTO的限期屆滿,WTO必須決定是否將中國、香港和澳門剔出發展中經濟體。

全國心臟病藥脷底丸斷貨,由9蚊暴漲至150蚊一樽。

邊個等得?邊個唔等得?

今日,中美貿易談判在上海重啟,預料實質成果不大。

香港是大陸的後花園,不妨再燒幾把火。

你國家仲有冇糧出啊?
Lm
呢個真係要推,林鄭想玩先亂後治,仲拎香港中立性做賭注,歷史一定會記住佢
了解,清晰。 #yup很高質
你朋友ibank?
口水文,全文沒重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞