From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
唔係咁簡單,除咗部分重點城市比較富裕可以享有物質享受,絕大部分平民根本分享唔到呢啲成果,同時佢哋都被打壓,冇宗教信仰自由,冇人權,政府想起化工廠喺你條村冇得say no, 有天災時就做show了事,唔係好似你咁輕描淡寫純粹係追求物質既問題,係人性既問題。

第二段,典型駁唔到就屈人反共,港獨,過於低級不用回覆
包括所有範疇
沒有美國給錢中國賺,中國早就完蛋了
真係唔使同佢兩個講咁多
我答其他巴, 佢地就話我人身攻擊, 無論述
唔識睇以前寫左咩, 都無睇成個 post 我之前有無寫
我之前寫錯一個字, 都比其他巴吊到反轉, 我都 say sorr, 依家已習慣改正番果個字
重有, 佢地一個話doesn't care, 唔再答, 但又一直係處唔收聲, 話佢就話好話佢
另外, 佢地論點有先設, 但又話我地唔肯討論, 成日自相矛盾
所以真係唔係再同佢地多講 (拿, 一定又係話我, 意見不同, 不接受, 不討論)
我地依樹就係攬炒, 不割, 不分
大家已好有理性同佢地講左好耐, 係佢地唔接受意見 (佢地其中最大重點係: 一定要信大陸, 我地就係一班癈老當年信先搞到依家咁, 同佢講dq, 佢就 spin 去另一樣, 講論述 就 spin 去拿數據)
唔講, 出去同其他巴絲講其他野好過

太極 兩儀

前言黑白不分,
喻不辨是非,不分好壞。

你的無為之道 原教你搬弄是非因果,真奇的境界,抱歉,嘗試包容
得閒我會狙擊吓3毛,反正學術台冇行動post唔會阻礙其他人討論
你以自己作為黑白的判斷,不合你是自然是理解為搬弄是非,理解理解。耍太極原來就是你的中庸之道,真長見識了
內地那些問題好多我亦睇唔過眼的,但他們問題他們解決,不滿集權的壓迫就自己就出來去抗議。如果他們都怕既話,難道你以為你可以幫到他們?

我從無話這裡的人反共,就算有亦沒甚麽的,只要你不是特首就可以了
當林奠決定以警隊作護身符,給予無上權力予警察時,就已經知道事情一定不可能走回頭路,警民必定對立甚至仇視。
一幕幕警察濫捕、羞辱、私刑對待香港人的畫面,香港巿民一概盡收眼底,當執法者都不遵守法律,屢次知法犯法時,還憑什麼要求市民大眾守法呢?
由示威者受市民夾道歡迎鼓掌致意與警察出現時受市民瘋狂指摘唾罵的場景形成強烈鮮明對比,誰才是受香港擁護的一方,可見一斑!

親愛的香港人,不論721,811,元朗 、荃灣、北角斬人事件,赤裸裸顯示出肆無忌憚嘅警黑合作,溫水煮蛙,下一個被斬難保是你或者是你的家人,那時才反抗,已經太遲了!呢場戰役係無可避免係一定要打,亦係必須要為香港而打的一場硬仗。
我們沒有當權者殺戮的權力,我們只有一群年青的力量,一棵判斷良知的心,力雖有不逮 ; 但我們堅信聚沙能成塔,集腋能成裘,滴水能穿石!
現時,黑警甚至已經向香港市民開了宣戰的第一槍 ; 我相信好快會出現第二槍,第三槍……
我們已被趕狗入窮巷,沒有退路,請不要再選擇沉默,苟且偷生,不要再懼怕四面楚歌,兵臨城下,只要我們能堅守一個信念 : 黑警不清,我們誓不低頭!
黑警現時係林奠一個最堅固嘅護身符,我地嘅矛頭應該一致面向黑警,只要能夠挫敗黑警,甚至解散警隊,瓦解濫權黑警這個林奠最大護身符,五大訴求,才能指日可待!
所以如果有民主,起碼民眾有權投走咁既統治者,統治者亦需忌人民三分,呢個就係民主比極權優越既地方之一
先生所言,反贈於你

#768起 到這刻為止
到底誰在搬弄呢

漠視眼前黑 只見眼前利
倒果為因 倒行逆施

只拿道經 譽無為
不見太極 真義理

太極 中庸
陰陽亙古
物盡必反

反人道而行 陷民 陷天
好自為之
綜合得好好,其實好顯而易見的,但好多人唔明或扮唔明,香港位置上、發展上同制度上的獨特性先係良好經濟發展的原因。
你不如去看看西方國家正面對甚麽問題,才立定論普選真的能解決香港的問題,簡單就解決貧富懸殊,普選出來的特首應點樣去做
喺講貧富懸殊之前,人身同財產既保障更加重要,何況中國既貧富懸殊既嚴重性亦不惶多讓
我自問真的無太大的是非框架,明顯違法的除外
真的無需再討論內地如何如何,我亦説了很多很看不過眼。現在是説,以香港現況加上普選,如何就能去解決貧富懸殊、青少年向上流停滯、嚴重住屋不足、滯脹危機、環境污染等等的問題…
而家連普選有冇都唔知,咁快諗呢啲有咩用呢?
下,解決這些才是重中之重喎
而家既重中之重係如何獲得普選,唔係如何利用普選解決香港問題
我無你咁浪漫,愛情飲水飽就得。那你就去衝吧,我亦希望你能成功,看看那個普選出來的特首,如何高超智慧,化解予盾。真的,我都希望有這個人
凡事有先後次序,冇普選又點用普選解決問題?到中共承諾有一個雙方都承認既普選先諗呢啲問題都未遲
9月入機場
咪係, 重話問普選可以點解決住屋, 環境 其他等等問題
佢完全唔明點解要五大訴求
又話走唔講,又係處一直唔停
全部都係 spin 緊件事
有左普選, 正苦唔可以再亂用儲備, 唔再倒錢落海 (例: 3跑起嚟做咩? 有用? H形), 港珠澳, 又係起嚟無咩用, 香港依家碼頭連好多大船都唔停, 唔停原因係根本成個地區都唔夠貨, 唔好話再倒更多錢落海既東大嶼填海? 真係對建屋有用? 先唔講對環境幾大影響, 同位置問題(打風到時會幾大鑊?!). 淨係收留d 棕地, 高爾夫球場都大把現成地, 點解要倒錢落海? 佢之前又話咩港英以前官商勾結. 若是政府有問題, 民選可以做野機會一定大過依家. (不過佢一定又話所以政策停滯不前 - 好似已講過)

我早已睇到佢係前設所謂一國, 慢慢傾, 22年, 傾左咩出嚟?
兩制係咩? 香港三權分立, 依家行政搞成咁(特首), 立法唔講dq, 淨功能組別都玩死, 司法就先唔講紅官, 就講剛剛新牌律法差d無得做 (唔知真係有無得做, 因剛出牌, 若佢間行又係奶共, 點會有得做?)

最後, 依家連根本既寫左係樹既普選都拖左咁多年, 你唔比我行番二/三十年, 我又點知真係唔得? 你個假選都行左28年啦.
佢d 論述, 係28年前講講都重得
都話佢係果種唔好阻佢返工既人, 最早前兩三個post 已估到
又要扮中立 (其實係保皇, 奶共)

我唔算咩, 有樓無車, 年收百幾, 60後 (起我底就知) 唔會叫自已中產, 因朋友中產, 流動資金一兩千萬, 移晒民, 外國大把樓
我支持前線, 因有朋友係前線 (後生)
我支持攬炒, 因20年後依家青年先係香港主人
我地之前就係諗住信, 信左28年, 依家搞成咁
若一國兩制真真正正實行, 我相信會係好好, 你做你既強國, 我做我既香港
唔係好似依家被規劃, 咩大灣區, 被吸血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞