From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
👍🏽
簡單易明 !
你既説話本身不一定是對的,當一間企業面對倒閉之時,集權有時更有效的。當中國是一個大陸國時,需要管理20多國隣國,再加上內部50多國民族,我不敢説民主政制一定比現在的好。

而香港政制現況,基本上與回歸前變化不大,那能説得上是獨裁政府。而現在還有一大堆反共反中國在港,你們要即時甚麽民選,一但選了個反共的當特首,你想想情況會如何?只會亂作一團,到時還有空間搞甚麽更好的嗎!?

所以未見更好的藍圖,而去推倒重來,不是賭博投機嗎
哈哈哈
搵到未?點解上海唔得?點解??唔通中國有另外一個地方唔係支那人管理???
那應西方國家那套很有認受性吧,但受益的還是一小部分精英人士。你看看那些貧富懸殊,你看看美國人6成的稅收都在還美聯儲的息…我想你是想有個政制令你成為精英的一班吧
你咁係自相矛盾,就算有所謂更好藍圖,都不一定是對的,所以你問人拎藍圖根本就係冇意義

你話中國咁多民族,正正反映咗唔應該由一個國家去管理,你講得好啱,事實上係中共用極權強迫佢哋承認係一個國家,根本就唔應該咁做

你覺得香港變化不大係因為咁多任特首都唔敢揭穿一國兩制既底牌,其實就係好黎好去,隻眼開隻眼閉,係林鄭玩串個Party ,話俾我哋知一國兩制其實只係粉飾太平,其本質都係用極權管治,異見者就警察處理
錯了,比利極權管治下既平民,民主國家既平民的確係民主制度下既受益者
對,只有香港未變焦土前,中共都想你香港繼續好的。但你們這樣搞,正是令香港失去這角色,到時自有其它的替代品
中共不斷收緊香港既政策,正正就係最焦土嗰個,好似你講得咁易「自有其他代替品」,知唔知一國兩制係要由外國認證?唔係大陸話係就係?你諗住搵邊個城市出黎行普通法?
那你説説你那方面,在一國兩制底牌下的獨裁所迫害?異見人士又如何不在香港法律下被處理?
咪當國際洗黑錢走私中心流?
香港開埠以來就是鴉片二戰嗰時走私軍火到今日就奶粉
你睇唔明?

外資決定香港既重要性,唔係所謂中資

香港係地緣政治既產物,普通法全亞洲僅有,外資唔會輕易放棄,因為無代替方案,中國更加清楚,所以今時今日都唔敢出解放軍係鐵一般驗證

假若外資決定放棄香港個一日,就係全球杯葛中國既開始,戰爭邊緣,係中國對付全世界,就憑今日中國國力遠遠不及當年蘇聯,香港人應該覺得慶幸,有生之年可以睇住支那再次食屎
中共如何收緊香港的政策?中共這些日子只想搞融洽吧了。香港既有的獨特性,亦是他們的利益所在,但你們搞那些成邦論,搞甚麽港獨,他們是冒不起這個險的
香港政府只需對中央負責,對港人零責任,100萬人民意不需理會,武力升級才礙於面子問題暫緩條例,執法機關不受法律管制,源於選擇性執法,警權過大,政府官員做錯事不用負責,只檢控反政府示威者,行政立法司法崩潰,法庭淪為政府對異見份子既斷頭台
push
那又點會唔明這道理。那你覺得民選個反共的,會令外資更放心透過香港進入內地?我相信那時可能會雞飛狗走的局多吧
這些日子?23條,國歌法,辱警罪,白色恐怖,普教中,國教, 篡改歷史書,洗頭艇,831落閘,利益輸送。新舊一齊數你知,中共而家就係玩過界先喺69爆出黎,外國喜獲把柄,完全係大陸玩火自焚既後果
咁你有咩解決方案,打段字幾百萬人唔會降左温
本身好好哋香港人只係想返工搵食,冇咗切身威脅邊個得閒同你反共?
沒辦法,維尼小學程度邊諗到咁多
support!!!!
好小咁長睇晒
都叫你睇多幾次啦
要求係香港政府中立啊
閱讀理解能力究竟可以有幾差?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞