From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
From金融朋友,佢終於忍唔住屌柒黃屍暴徒
好希望係真
嘩 優汁文
好post
根本香港就係呢個世界上好重要
之前咁撚多踩港撚
香港人唔好妄自菲薄
推俾多啲ching睇,睇完好記得同家中藍絲解釋
lm
學到野
交易大堂都摺左年幾兩年啦啦...
上面得個office 同 showroom 咁嘅野...
真係句句打哂啲廢老藍絲面
藍絲:冇中國遊客,香港經濟玩完,零售業生意差哂
零售同旅遊業只佔不到10%,而且冇中國遊客仲會有外國遊客。況且,過去十幾年太過依賴中國根本就係錯,而家行返正軌仲好,加上中國遊客一定唔會冇哂,除非共產黨唔俾佢地黎。
相反,唔示威經濟就真係玩完,香港一直係靠中立揾食。中國8成外資靠香港流入,而外資揀香港嘅原因就係香港不同於大陸,但呢個政府就不斷令香港愈來愈似大陸,咁外國人點解唔直接係大陸投資,要經過香港?反正香港同大陸一樣。
總之,你唔洗擔心話咩唔聽中國話會俾上海深圳取代,事實上情況相反,聽中國話先會俾佢地取代,因為香港不再中立,外國人唔會再經香港做生意。
而香港嘅地位亦比大陸所講的重要得多,因為香港可以自由兌換美金,大陸先可以係香港換美金同外國貿易。至於點解香港可以自由兌換美金就係因為美國關係法,試諗下如果香港變得愈來愈似中國,美國仲肯唔肯同香港有關係法?所以,你話外國勢力入侵香港呢句嘢係唔合理,因為香港本來就係靠外國人嘅投資揾食,咁外國人有生意係香港點解唔可以發表意見?
如果你繼續撐呢個靠近大陸嘅香港政府,咁肯定嘅係香港再不中立,香港經濟命脈就此玩完。
香港人加油!
之前睇新聞沙中線短樁爆完一單又一單,真係睇新聞睇到R曬頭,物呢啲新聞唔係應該凈係係大陸先會發生嫁咩?點解香港會係咁發生?仲要係政府大基建喎?
解決方法竟然係降低安全要求定係物標準?仲R頭,咁搞法真係安全嫁?
而家睇返,都合理既,因為大陸不嬲都係咁做野嫁啦,唔係咩叫豆腐渣工程.出事咪百姓受曬囉,高官有錢佬都唔用既,有錢賺咪得囉,交到貨咪得囉.who cares?

到今時今日黑警點樣公安式執法,我諗應該都嚇親唔少真香港人
香港在不知不覺中急速大陸化緊.
幾實都講左幾次,唔明點解仲有人提

最有效果係機場
講得無錯, 中美貿易戰根本係神仙打交
香港只靠個所謂4大產業, 會死係遲早既事
推 令人易明
[上左Reddit Frontpage] 急需今晚荃灣白衫聚集打人圖/片
https://lih.kg/1506354
阿媽係女人既道理
不過值得share岀去
因為仲有唔少人思考緊阿媽係乜野
推!好文!
講的幾清晰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞