From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
我要攬炒!
那5大訴求就不要寫甚麽雙普選了,立會真普選我覺得相對有得傾
點解呢?普選特首基本法寫要有廣泛代表性既提名委員會,兩者都係基本法承諾的
這正是不停説的,這個提名委員會,若不能確保選個中央信任的,其實是得個搞字。反對派與建制派對於這個提名委員會的廣泛性爭論不休,831框架是內地比較能接受可行的
每年有幾多大陸人走資要經香港、外資投資要經香港。

而呢個好大程度就係香港呢個灰色地帶主要優點,亦都係點解上海同其他地方取代唔到香港

大家都其實心知做生意又點會涉及唔到政治,除非全面親中,如果唔係唔會直接投資上海
831框架只保障到中共,保障唔到香港人,同現行機制接近冇分別。最重要係個提名委員會冇代表性,根本唔係做緊基本法承諾既野
那你如何選個既合你意,又得到中央信任的特首?我想你們是無方法,所以以攬抄作手斷,希望搏中央妥協吧
係呀,鬼叫中共傾都唔肯傾?
妥協係需要雙方誠意,當年雨傘絕對係有得傾
係中共港共寸步不讓,先造成今日呢個局面
我認為全面普選立法會比較可行。
特首親共,中共會滿意。
立法會親市民,能起監督政府的作用。
嗯,如果中共妥協讓了,而香港選了個親西方特首,然後拿著我們數千億美元的外匯儲備,作為要恊內地開放市場的籌碼,若內地不答應,就透過市場將那些儲備輸送到西方,然後話因投資失利,造成儲備巨大損失…
而家結果咪一樣,甚至更嚴重
你唔可以消除哂所有風險
事實證明而家美國玩關係法更有機會玩冧中共
而中共唔明白香港人搵錢至上既心態係佢政治上既失誤,你遵守國際規矩做生意你估美國咁得閒無啦啦推翻你?一齊搵銀唔好?

結論就係中共以為咁做可以消除風險(機率重要係少之又少),但其實係錯誤決定,搞到美國唔出手唔得
美國可透過香港進入中國投資,那會輕易取消那個關係法,斷了自己的米路。只是現在貿易戰比起這個更重要,順手拿來作手斷吧
高質推
如果中共當日肯妥協,又點會今日俾美國拎黎做手段?重有今次貿易戰美國既最終deal係要你中共完全開放先肯繼續俾你喺國際市場玩,deal又死唔deal又死
番去你晚藍絲陣營講啦!
blocked
已 block
明係藍絲論點
死番去大灣區自hi 啦
多謝哂喎,其實我都想知連登點樣blocked法,快啲去動員多些黃絲友做吧,就不要叫我失望了
連柒婆都支持攬炒 好波
同佢講咁多把鬼
佢就正正係果d 扮中立(其實藍)既唔好阻佢返工人
口口聲聲反共反共
明明一國兩制
依國係要搞兩制
話我地搞到一國(選泛民之類入政府,怎至當特首)會影響到所謂一國
正正就係政府口中既「一國兩制完美運行」
試圖美化正在一制,邁向大灣融合

唔知佢係政府邊個官?真係入嚟傾?
知道過去兩個月,大家既生活都過得好壓抑。有人係依兩個月之間同父母嗌大交,有人同伴侶分手,有人晚晚夜歸,有人洗到無哂錢。或者你覺得好迷惘好無奈,或者你覺得無岀路。有見及此,開左個谷俾大家入黎吐下苦水,只談現實,不談夢境。希望大家可以舒發下,減減壓,然後大家一齊繼續向前行。

講明先 係歡迎任何人講既
理得你藍定黃 狗定人 貓定兔
我地好希望大家可以有渠道釋放咁耐以來既情緒

即係個樹窿grp

如果有邊個想join就留你個tg比我 我會盡快加你入去
其實估唔到樓主依個post 會引到 懷疑正苦官員入嚟
唔通真係淋病?但又唔似,佢中文重差

anyway, block 左佢算,講太多都仍係停係佢果重思考模式
反中就亂港
真正行普選就對普老共
唔好阻佢返工
bye bye
清晰 好文
你又引多一個出嚟
佢地成日倒果為因
繼續block
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞