From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
聽朝啦,啲人搭車返工應該有時間煲下.
不過會煲既應該都明發生緊咩事.
同689 一幫
睇下誠哥既表態 再睇下呢篇文
就知道林鄭係搞亂香港既人
[突發]撐狗學生寫左封信比人民日報
https://lih.kg/1506426
借推
問題係老共個老坐唔明
香港本來就係特殊地位
之前不論中國定外國
都係拿香港嚟做中轉站
原本好好地 繼續落去大家都有so
點知個小學雞博士上位
不學無術 以為自己好勁
搞撚到宜家咁
所以話 讀書係幾咁重要
唔知呢篇野俾藍絲睇到有咩反應
除左影響喺個度返工既人之外⋯⋯其實冇咩影響
炸左交易所都運作到
清晰易明, 希望俾多D淺藍廢老睇到
希望多D人可以清楚整個局勢
send 比政治中立睇 即刻變黃
寫得好!
Arguments told many times, but your friend geh explanation very clear and easy to follow, and though long me carefully read the whole thing

Good post save name. Good job bro
全文除咗聯匯外,無異議,而且易入屋

求樓主解釋為何聯匯要美國批准
非常同意
由一開始有人聽完政府嗰套之後信哂,
喺度講 示威者搞亂香港經濟、搞衰香港經濟,
我個諗法就已經同你一致

我嘅角度,我一直都覺得,
中國唔係唔想搵其他城市取代香港嘅地位,
而係佢想,但一直都搵唔到任何一個城市取代得到,
由好耐之前,已經成日不停會流傳D消息,話乜乜城市追近、就黎超越香港,甚至話 已經超越咗,
到最近,8月頭話上海計劃全面取消關稅、早兩日宣布深圳做「先行示範區」,
其實都已經擺到明咁反映咗中國一早就想搵其他城市取代香港呢個位置,而點解佢想咗咁耐都做唔到?
最根本嘅原因,就係「一國兩制」入面嘅「兩制」,就算香港嘅經濟喺近呢十幾二十年都幾乎原地踏步,但香港嘅司法制度因為獨立於中國之外,所以先仍然保持到金融中心嘅地位
喺逃犯條例初初被提起時,外國已經講到明,可能會下降香港嘅信用評級,唔明點解仲會覺得冇問題

當香港GDP已經一直被中國其他城市追近,如果我哋連司法制度呢個最後嘅優勢都親手放棄嘅話,咁香港就真係玩完咖喇!
佔好重比例嘅藍絲其實連香港嘅錢係點搵都唔知 金融 貨幣 背後嘅嘢離佢地好遠 講呢啲佢地都未必明 呢班傻鳩搵返嚟嘅錢 就放係銀行 做下定期 買磚頭 醒多少少嘅買啲收息股 以為和平 就可以保住經濟 其實真係好pathetic 覺得外國勢力煽動我哋係我哋無知 但係到底香港嘅錢係咁純粹賺緊中國嘅 定還是有啲咩因素去做就到 佢地根本諗唔到 對於再深層次嘅問題 更加唔會諗 或者用返 中國發展緊 或者 我地應該愛國幫佢地呢啲過時論述 教育佢地可以話係無可能 因為佢地嘅水平就只係停留係金融/經濟bb 班 你要叫班真係讀過/做緊嘅人點用bb話教得明佢地
其實就係互相利用,兩邊都需要對方先有咁繁榮。中共好似唔鍾意有呢個春袋做弱點,想控制香港,但係就等於自己整爆個春袋黎消滅個弱點,之後一定係做公公服侍美帝。

就好似D藍絲唔明,話示威者俾美國利用,擺明就係互相利用啦,雙方都有利益點解唔做。
一早知不過長文係多人睇嘅,我都bookmark定不時之需尤其屋企。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞