From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
好勁
大把香港人覺得個登報無明撐中央好有良知
身邊都有幾個
咪膠啦,只係想講香港嘅情況唔同中國呢啲發展中國家,香港問題係因為官商勾結惡化累積而成
那不如你話我知那個國家官與商沒有勾結吧?你不會相信改成西方那套制度,就能解決這些問題?真正解決方法是搞階級革命吧。到時真要看看西方那些國家會唔會同你死過
深入淺出
五毛思維, BLOCK左佢啦
唔知呢篇文可唔可以輸出畀大陸睇呢
雖然多數無用 但當中嘅邏輯同理據都好強力
隨便block吧,見到你呢種連登友,只懂唯唯諾諾,連一條毛的道理亦沒有,真替那些説連登如何如何有質素的人羞家。希望你不是去遊行的一員就好
我就想知冇咗香港呢個夾係大陸同國際中間嘅普通法地區 外資可以係邊到搵到佢地信得過嘅中轉站係中國投資
香港再衰都仲有以前英國佬留低嘅一套法治制度
就算畀你地班大陸人搞到咁撚柒
都比大陸嘅所謂「有法必依」嚟得好

至於閣下後面嗰段 既然你認為你自己係明眼人 我都無謂同你拗大陸幾多平民百姓畀人搞完連權都維唔到
下,現在有人在搞甚麽中國法例在香港實施嗎?我只見一班暴徒在搞甚麽焦土,那是誰在破壞這個法治制度。你真的怪論得嚇人
睇左兩次
高汁
Nope。有時間可以上YouTube了解一下銀行既運作模式
親,不如俾啲有建設性嘅建議啦!點解你懷疑大家揀嘅特首有問題/會反中國就得 大家懷疑送中法有問題就唔得呢?
點解破壞法治制度嘅唔可以係警察?又憑咩只怪示威嘅人呢?
唔明點解到咗今時今日都仲要覺得香港發展到國際金融中心一定要歸功俾中國日日跑出來領功真係好似小學雞
你説話本身不一定是對的,當一間企業面對腐敗之時,改革有時更有效的。當地緣政治被民族大一統意識綑綁時、當中原大地綁架西夷南越時、當滿人漢人同化異邦異族異語,我不敢説集權政制好。

而香港政制現況,運作上與回歸前變化相當大,説得上是傀儡政府。現在立法會議席裡頭一群輸送利益的小人,民生議題 卻沒有廣泛的民選代表,小圈子中選了個以中共馬首是瞻的一意孤行的特首,你想想現在情況如何?現在就是亂作一團的果報,摘瓜者急摘瓜。反撲之時,破而後立,你怎麼就說到時沒有空間搞甚麽更好的呢!?

藍圖,從來都是危中見機,危機 危機,一步一面貌。
其實大家唔需要同啲三四五毛討論,佢地能夠上到連登已經好好彩
再講,我只係希望呢段文章能夠比更多人知道,香港發生咩事,推推就好。

致所有唔明白既人,一句:如果你願意去深入了解「香港」,並擁有相熟既會計/法律/商界既人脈朋友,基本上一早就清楚了解文章所講既所有內容。
那應中共玩的那套很有認受性吧,但受益的還是一小部分權貴人士。你看看那些貧富懸殊,你看看國家在拼力壓抑房貸車貸金融市場崩盤、收緊資金流出 肥上瘦下、政經層面方方面面都是骷髏洞,我想 你是想在現有政制裡蜉蝣共生的一班吧
依家係非常多人唔信內地套司法制度並且唔信特首可以把好關,所以直情唔想有依條條例. 咁立法會本身正正常常ban左佢就得,偏偏梁振英又dq左6個議員搞到唔夠票, 依家既立法會代表性不足所以咪搞成咁.
因 果 倒轉了

手伸太長 瓜摘過急
正是林鄭傀儡這樣一意孤行 引得萬民憤起
火燒波及船上員 澆水難救

替代品麼 難說難說
咁討論下都好,人地話有心嚟見識下都有啲待客之道
融洽二字 可妙了

在灰漿麵團上,滲一滴黑墨,不礙,
再滲一滴,染了幾度,
再滴,再滴⋯⋯

墨說:「這是融洽的過程」

由灰入黑,染淍 不如說是 倒退

就怪急了點
霸道了
既有的獨特性 就沒了

這那能怪麵團啊?
先生概念模糊了

香港作用之於中西方 好比亂世裡的鏢局
有信 方有買賣
中立 方能立於不敗

地方蠻徒想著買通鏢局
暗手明手年年伸進鏢局去
這不 搗了大局

這局面下
買賣不做了 順的就是雞飛狗走的意
西人就是想撤離 就在撤離的路上
不和你地方蠻權玩

鏢局未能毫髮無損獨善其身
但論亂世立身尚可自有出路

反觀地方蠻權 正值風雨飄搖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞