From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
good read ... push
所以香港人真係唔好再睇死自己
至少唔好睇低自己過啲大陸哩
係班保蝗同攞住香港身分證既蝗
近十年一直搵開大陸蝗錢
所以先成日叫旅遊業唔得啦死啦
其實,做嚟做去都係塘水滾塘魚,對香港百害而無一利
d $199港澳三日兩夜團(係,就係話依家每日少左一大班既大陸團),根本就係成日搵香港人笨,一係就直頭搵香港人埋單(咩訓旅遊巴,無酒店等等,都係依d團!)
依家商場,店舖單一,嚟嚟去去都係果幾間
行業單一,點樣可以似以前多樣化?
周街都係藥店,但又係賣假貨,騙大陸人錢,有事又係香港人找數
跟住所有工程,三跑(唔知起嚟做咩,H形,1/2用緊,3跑唔用得,3用緊到時1/2一齊唔用得,重要隔離咁多機場,空中流量唔夠,晒錢送中)
再幾多大白象工程,起嚟無咩用(主要係方便運兵,同以後搞大灣區,不過今次後,睇怕都好難搞成)
起東大嶼人工島都係想進一步吸水,吸乾香港
大陸人成日話香港靠大陸,但我見係大陸靠香港多,洗錢,吸水(香港庫房),集資,無左香港,大陸死q左好耐
我大陸朋友早就講,大陸地方政府無水,樣樣都係指指個鼻,最後叫本地銀行幫手搞(朋友老豆係地方大官)
深圳發展,基本靠香港,佢係香港走私幾多設備同配件上去,唔係有鬼得做
大陸既鑽石,好多都係香港走私上去
所以老共今次咁搞香港,我地差唔多唔使攬炒
係老共自炒
Lm
唔𨶙係下,最近完全係中美貿易戰
若香港唔係有示威頂住送中,早就死左
你唔見早排一唔過到就升番一排?

若係以為因示威個市跌,果d好低級玩家
多囉,早年改警察(當年皇家警察)既曆史
張67暴動美化,去除
重有教科書⋯⋯⋯
留名
Lm
【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/aeNRkxU
其實無乜

好多扮中立
連自己都呃埋

例如 咩譚X強 之類,吹撚到自己成日見到美國d 權貴...
寫野膚淺到...
其實由頭到尾 出黎抗爭的都係搏一鋪

唔介意真正攬炒的、想盡快賺夠錢走人既,咪支持送中,慢慢死囉
如果照文中咁分析,
其實真攬炒焦土係唔駛行出嚟?
等國際知道呢個政府唔中立,
而且無一股反對力量抗衡
淋病係好耐之前重大大聲講,香港要做好「中間人」角色
我唔記得當時佢係點講
但佢講既係,香港一直幫大陸做「走私,集資,洗錢,偷運,等等」既中間人角色
當時一聽到,我吊,做白手套你都自爆出嚟
叫人點搵食

所以我覺得係佢柒多,唔係超高級MI6
藍絲,我係今次運動睇到係最自私既
中立,都係,成日最好唔好搞我返工

所以佢地點會醒
令人無奈既事實
照篇文咁講
金融友應該要俾錢示威者先合理wor
藍絲唔係咁諗
佢地依家話深圳可以取代香港
深圳GDP超過香港(成日攞依樣打飛機)
隨便取代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞