From 金融朋友,佢終於忍唔住寫兩句

937 回覆
4728 Like 26 Dislike
好文!
多謝更正。語帶相關?
梁振英當年夾硬dq完議員,立法會民主派無咗否決權. 如果本身立法會已經可以處理條例, 理應就會搞到咁大.
理應唔會搞到咁大
我因為這段時間聽好多人話連登可以明白多啲年青人既心聲,先至跑上來睇下。平時一寫起嘢上黎,就不自覺書面語了,唔駛諗得太多
點解愚不可及?
啱啊!且戰且退
當然梁振英可以無必要去到咁絶,但你反對吧卻死蠢有位俾人DQ,又怪得邊個
好高汁
必須share!!!!
被利用還有利益所得在後頭,起碼知自己做乜,值唔值得是自己衡量既事。而抱住甚麽追求自由民主作口號,連具體民選後如何令香港更好的法子都沒有,就盲目前衝,那不是死蠢是甚麽!?睇得進擊的巨人多,燒壞腦吧
中國呢個市場唔會冇咗,除非一夜間所有人唔見哂,至於反共係隨佢講,一陣睇中咗你住撻地要發展咪強拆囉,你反抗就全部都係顛覆國家政權,賠償都慳返
民選後如何變得更好就嗰陣先諗,但就一定好過獨裁政權
之前長毛宣誓都有叫下口號之類架,邊有夾硬司法覆核dq議員. 同埋之後第二次宣誓都有效啦,依家講緊一次過dq 6個,果度中間係幾多選民,好難無民憤架喎
你FF得太多了,中共搶你香港那些資源,能足夠抵得上,破壞了香港這個能令外資安心進入來地投資的地方,這個內地國際融資的地方,這個對台灣作示範作用的地方,這個作人仔國際化的地方…

香港好是中國最大的得益,香港差是那些與香港競爭地區的機遇,搞亂香港是阻礙人仔國際化的進程…

想想這些利益關係,就會讀懂很多的説話了…
只能夠話香港嘅發圍真係好好彩
希望唔會有咁耐風流就有咁耐折墮
投機作風唔啱我,玩期貨就留比那位金融人士吧
示威者根本唔care因為呢次抗爭而得到利益既其他人,正如我舉既例子,23條送 中等等條例的確係會搞到平民
睇唔明?有民選政府一定好過獨裁政府呀
重講咩投機
那他們將暴力文化帶入議會,就預了被粗暴對待。更何況未見法庭還他們些甚麽公道
喺一個有認受性既議會係唔會咁預架,咁就正正反映咗立會根本冇認受性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞