沈陣營第二百五十七期 - 師父與牛證攬炒

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
巴郡呢隻嘢買得過
唔係因為佢好
(講賺錢能力有機會低過sp500)
而係因為老畢唔派息玩回購慳返30%息
其實200美元樓下可以諗諗,不過巴菲特兩腳一伸唔知會點?根據近年紀錄,其實收益同買S&P 500嘅ETF差唔多,例如SPY,VOO

巴菲特同佢老婆講如果佢瓜咗唔識投資,都係叫佢買入S&P 500嘅ETF SPY算數
\|/
etf唔係多數派息咩
唔派息慳30%稅,收息嗰吓被美帝cap咗3成好赤,幾乎想搞革命

利申: 生果AAPL收息一次被抽3成稅
有番過學就唔使讀毅進啦
佢叫佢老婆美國人唔收,我哋香港人統統收3成稅
光復美股
冥幣繼續走弱,7.1695 任佢點玩抽乾水池挾高冥幣HIBOR一樣阻擋唔到趨勢,已經燒到共匪外匯儲備托匯率

真正實行嗰5500億關稅之後,一瀉千里就有機會出現,有冥幣嘅早走早著,2019年見識過阿根廷貨幣一日貶值33%,匯率瞬間崩潰唔係唔會發生
截至星期一上午11時,上環一帶的找換店的人民幣賣出價大約為每100港元兌89.5至90.8人民幣,買入價則大約91.8左右。每1美元兌7至7.08人民幣。有銀行界則表示,因市況波動同業擴濶買賣差價管理市場風險,近日分行亦見到客戶在人民幣買賣雙邊活動均有增加。

多次進出找換店兌換人民幣的張先生表示,現價每100港元兌90.8人民幣可以入市自用。對於何時有機會跌穿每100港元兌每100人民幣,張先生表示不太清楚。張先生指在廣洲佛山投資房地產,需要交首期,所以兌換人民幣。問及擔不擔心將來人民幣繼續貶值,影響投資表現時,張先生表示現價購入仍會賺錢。
陳小姐表示現價適合兌換人民幣作旅行用途,對投資方面則不太清楚。

截至星期一正午12時,上環一帶有多間找換店表示沒有人民幣找換可提供,問及其中一間找換店,店員表示不知道甚麼時候有人民幣提供服務。

對於有銀行擴大零售客戶的人民幣現鈔買賣差價,上商執行副總裁傳統銀行業務總監陳志偉指,最近人民幣滙率波幅較大,擴濶差價是管理市場風險的舉措,該行散戶的買入及賣出差價仍然維持約150點子,分別為每百港元兌92及90.79人民幣;他說近期分行所見人民幣交易量確有增多,買賣兩邊皆升,有客戶趁低吸納亦有人伺機沽貨。

星展香港財資市場部董事總經理王良享認為,人民幣滙率已跌至多年低位,外界擔心特朗普談判立場反覆轉變,市場亦不覺人行有太多維穩縱影,故沒有信心下亦不想接太多盤量特別是好倉,故形成買賣差價自然擘濶。

下午1時,中銀的人民幣離岸價CNH買入價為91.87,賣出價90.86。在岸價CNY買入價91.53,賣出價90.53。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20190826/59974425
如果凈係口講侵都仲信,就冇得講喇
2015年8月到2016年,冥幣811匯改,外匯儲備走咗1.2萬億美元,嗰段時間港幣兌冥幣去到100:91附近,高登仔講支爆,我認為唔會,因為條貿易順差每年成二千幾億美元,有美元背書冥幣,唔會有事,但今次唔同,由6月開始支共冇順差美元,匯率冇支撐,滯脹形成,支共呢十年濫印銀紙就要還
中煙業績
\|/
師父早
中煙國際(香港)(06055-HK)公佈,截至2019年6月30日止6個月股東應占溢利1.31億元,同比跌29.65%,每股盈利0.25元。不派息。

2019年下半年該公司將在前期大量準備工作的基礎上,推出15個左右的捲煙新品到中國內地、香港及澳門免税市場銷售,進一步優化公司的產品結構。該公司將深入拓展香港西九龍高鐵站免税店,全面引入中國煙草重點品牌捲煙到該市場銷售。該公司將深入拓展香港機場免税店,增加捲煙銷售的參與度、提高盈利水平。該公司將進一步加強與各大免税運營商的合作,將銷售覆蓋面擴展到中國內地100個左右免税店面,包括內地主要城市的機場免税店。公司將加大對傳統市場(如新加坡、泰國)的維護和促銷力度,努力使不利因素的影響降到最低。
最後上車機會
做外匯兌換嘅都唔敢入冥幣好倉,師父吹雞叫人買,想沈門冚家剷?
師父的絕技「火中取栗」,沈門弟子唔敢學,亦學唔到
等睇今日清姐問大師點樣火中取栗
\|/

cfu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞