Fujifilm討論區(19)新手交叉點 23.2定35.4

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

通常二揀一, 冇35mm等效情意結既揀16.4多

即係 組合係16+35 另一邊就23+56/50

正確

me

旅行-> 16 + 35 / 10-24 + 16 (+ 35)

wedding/event/portrait -> 23 + 56

師兄係職業攝影師

業餘鳩fing姐, 但有幫朋友影開

業餘收入好唔好執嫁其實
(唔想答可以唔答)

原本都係諗緊23定35 不過好似23.4岩我自己多D
16有D難用 我會揀1024好過

唔同玩法啦, 16影人又得景又得close up又得, 所以點解我會10-24加16, 日頭用10-24, 一入夜轉16, 其餘時間唔洗點換鏡, 除非想影人啦, 轉左xt2有24mp唔洗專登帶支35, 兩支鏡又夠sharp, crop都可以頂住先, 輕鬆曬

即係 組合係16+35 另一邊就23+56/50

正確

me

旅行-> 16 + 35 / 10-24 + 16 (+ 35)

wedding/event/portrait -> 23 + 56

師兄係職業攝影師

業餘收入好唔好執嫁其實
(唔想答可以唔答)

啲gear回到本之餘有啲錢飲茶囉, 我好少接, 覺得自己功力唔夠, 幫朋友既朋友就有收錢, 幫朋友就食餐飯就算, 始終係業餘為興趣姐

但我係澳洲, 聽個fd講佢請人影prewedding單拖淨影連執相, 廿張內,其他乜都唔包, 化妝服裝自備, 咁就可以袋5000aud一日, 睇佢啲相連啲綠色鬼影都唔用lr捽走去

你求其去參加啲濕鳩攝影比賽攞一次半次獎, 整個porfolio好好睇睇啲盲毛就叫你大師

痴撚線 我知好多攝影獎都係亂9 咁黎

唔係掛

正確

me

師兄係職業攝影師

業餘收入好唔好執嫁其實
(唔想答可以唔答)

啲gear回到本之餘有啲錢飲茶囉, 我好少接, 覺得自己功力唔夠, 幫朋友既朋友就有收錢, 幫朋友就食餐飯就算, 始終係業餘為興趣姐

但我係澳洲, 聽個fd講佢請人影prewedding單拖淨影連執相, 廿張內,其他乜都唔包, 化妝服裝自備, 咁就可以袋5000aud一日, 睇佢啲相連啲綠色鬼影都唔用lr捽走去

你求其去參加啲濕鳩攝影比賽攞一次半次獎, 整個porfolio好好睇睇啲盲毛就叫你大師

痴撚線 我知好多攝影獎都係亂9 咁黎

唔係掛

呢個明顯水魚價黎, 有5000aud我飛去韓國影計埋機票加全套服務都係咁既價
有冇人放x-e2?
最後都唔知買咩好
35f2 23.4
最後都唔知買咩好
35f2 23.4

窮撚買鏡真係好難揀
最後都唔知買咩好
35f2 23.4

窮撚買鏡真係好難揀

等女友放寬啲就入10-24先
如果18-55kit 第二支入10-24會唔會不智
最後都唔知買咩好
35f2 23.4

窮撚買鏡真係好難揀

同佢分手再入1024
最後都唔知買咩好
35f2 23.4

窮撚買鏡真係好難揀

同佢分手再入1024

女友都管到你

佢唔管我就大獲
利申 :老婆奴
btw 代用電夠唔夠做
btw 代用電夠唔夠做

你預1:1.5啦
btw 代用電夠唔夠做

差咁遠
富士post 推得好快

入坑率仲好高。

大撚獲

睇左2個鍾即決定放哂canon 轉會

我以前都係由 300d 500d 轉 x100,我先真正感受到乜野叫可用高 iso,去旅行感受到乜野叫輕便唔駛再揹住舊石一路行一路揼心口,同埋乜野為之攝影樂趣。

X100 係咪好咪好好用?
決定聽日去入23.4
決定聽日去入23.4

周圍都無 我買左16.4加35.2玩算
諗緊枝18-55 kit掉唔掉
btw 代用電夠唔夠做

差咁遠

品勝果d 會好d

巴打你邊度買
決定聽日去入23.4

1855 KEEP 啦
點都要枝看門口 又唔係貴
決定聽日去入23.4

灣仔做緊4980
16.4就6550
35.2 2650
決定聽日去入23.4

灣仔做緊4980
16.4就6550
35.2 2650

洗唔洗咁多粒 ?
決定聽日去入23.4

灣仔做緊4980
16.4就6550
35.2 2650

洗唔洗咁多粒 ?

唔洗
決定聽日去入23.4

灣仔做緊4980
16.4就6550
35.2 2650

洗唔洗咁多粒 ?

唔洗

幫我問下埋5200幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞