Fujifilm討論區(19)新手交叉點 23.2定35.4

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

做咩啫你?

做咩啫你?

春吓都唔俾

買啦買啦

有冇金手指開無限金錢mode
今年要洗好多錢 出年再講

大碌鏡真係要xt2 先carry 到 想買大鏡要諗清楚

慣左頭大身細就冇大問題
長期16-55拎出街

打算入10-24 之後全部定焦就收手

餅鏡都入?

黑白裝人體 咩意思 影黑白照嗎
其實影人像最好設定邊一格?

你試試 google 測光模式,第一條 link 已有你想要既野。
好撚正啊屌

你試試 google 測光模式,第一條 link 已有你想要既野。

黑白裝人體姐係個人著全黑/全白既裝束
係呢個情況下黑/白色會佔畫面大部分空間既時候部機好大機會會測錯光,以為個場景偏暗/光,影出黎既相會過曝/太暗
你應該google了解左各個模式有乜唔同,然後再諗你個個情景應該用邊種,無固定答案
我只可答你普遍都係用右邊個兩種

最終都係理智戰勝左
自問非專業,由T1 轉20 有個像素上既提升已經好夠
同T2 個差價夠我入多枝鏡
加個手柄handling 即刻無問題

我都想買

拎左機即去花展鳩影,去到已經幾乎天黑,因係影左好少相
用左Velvia mode
咁多巴打入55-200
有冇巴打講下50-140
有無用xt2 既c兄有買埋手柄仔?
聽講手感正好多,對嗎?

黑白裝人體姐係個人著全黑/全白既裝束
係呢個情況下黑/白色會佔畫面大部分空間既時候部機好大機會會測錯光,以為個場景偏暗/光,影出黎既相會過曝/太暗
你應該google了解左各個模式有乜唔同,然後再諗你個個情景應該用邊種,無固定答案
我只可答你普遍都係用右邊個兩種

求賜救,新手學野
聽講手感正好多,對嗎?

加厚左個把打對個handle一定會好左,尤其用長鏡
咁多巴打入55-200

除左重(對比富士其他鏡)真係無得輸

對焦快、又夠sharp(zoom鏡黎講)

50-140 呢支鏡皇唔洗點講
價錢反映質素...都係無得輸
係我呢d窮撚想補焦段先買55-200
Budget許可直衝50-140啦,無後悔
聽講手感正好多,對嗎?

但我覺得加個直倒仲好揸手。
聽講手感正好多,對嗎?

但重左好多
係唔係真係用得著直倒比到你既額外效能都係一個考慮
咁多巴打入55-200

剛剛先買到50-140,依家好難搵,道道都缺貨
聽講手感正好多,對嗎?

但重左好多
係唔係真係用得著直倒比到你既額外效能都係一個考慮

係,直倒大舊左同重左,真係做認真JOB先用到,
訿住細細部又可以以好渣D
新手有問題淆淆地

支1855kit 鏡 個光圈葉 成日有聲

半按快門 或者 播放/拍攝 轉換果時 都會有聲

請問係咪正常
新手有問題淆淆地

支1855kit 鏡 個光圈葉 成日有聲

半按快門 或者 播放/拍攝 轉換果時 都會有聲

請問係咪正常

而且塊葉 有時收放唔順 卡卡地
咁多巴打入55-200

剛剛先買到50-140,依家好難搵,道道都缺貨

巴打行貨?
邊度搵到 幾錢?
聽講手感正好多,對嗎?

xt20 need xt20 no need hand grip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞