Fujifilm討論區(19)新手交叉點 23.2定35.4

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
想問下淨係係街影夜晚人像既話
有咩穩定腳架推架, budget有限 但具體數字我又講唔出口

fotopro. x-4
平平地睇下岩唔岩洗?
上個月去東京迪迪尼佢都幫我唔少
利申:果陣用70D s17-50 + t11-16

做咩

做咩
反應呀

好靚仔 好帥氣

35.4 唔知搭x-t2令唔令仔

一般般,正正常常咁

識J肯定J福仔

女呀

胡師傅你定力唔夠wor
望實支鏡,俾d掙扎

個hood好靚
同35 .4果個差唔多?

個hood就係35.4咖
XT-2 同 XT20
35 同 23
來緊仲有枝50 50 同 56

有冇世界大戰

如果要擁有兩枝鏡
23 同 56
一枝既話 我揀35.4

我反而想問下有16.4係咪唔洗要23.4,補支35.4/35.2就得
XT-2 同 XT20
35 同 23

有冇世界大戰

如果要擁有兩枝鏡
23 同 56
一枝既話 我揀35.4

我反而想問下有16.4係咪唔洗要23.4,補支35.4/35.2就得

放支23.4俾我嘅師兄就係換16.4
XT-2 同 XT20
35 同 23

有冇世界大戰

如果要擁有兩枝鏡
23 同 56
一枝既話 我揀35.4

通常二揀一, 冇35mm等效情意結既揀16.4多
http://photohito.com/lens/brands/fujifilm/
持有量及相效果

兩條link都好高質
無知一問

如果支鏡有光圈環 就係咪就一定要用鏡嘅光圈環 無得用機身個wheel較光圈

有無人答下

照我所知冇

好 即係要改變下習慣

可以costumize前/後wheel較
無知一問

如果支鏡有光圈環 就係咪就一定要用鏡嘅光圈環 無得用機身個wheel較光圈

有無人答下

照我所知冇

好 即係要改變下習慣

可以costumize前/後wheel較

無架 支鏡有光圈環就無得用機身wheel較
好糾結呀 富士係好J

但差唔多價錢出到a7ii 蔡鏡又好J
XT-2 同 XT20
35 同 23

有冇世界大戰

如果要擁有兩枝鏡
23 同 56
一枝既話 我揀35.4

即係 組合係16+35 另一邊就23+56/50
XT-2 同 XT20
35 同 23

有冇世界大戰

如果要擁有兩枝鏡
23 同 56
一枝既話 我揀35.4

正確

me

旅行-> 16 + 35 / 10-24 + 16 (+ 35)

wedding/event/portrait -> 23 + 56

如果要擁有兩枝鏡
23 同 56
一枝既話 我揀35.4

正確

me

旅行-> 16 + 35 / 10-24 + 16 (+ 35)

wedding/event/portrait -> 23 + 56

師兄係職業攝影師

業餘鳩fing姐, 但有幫朋友影開
話時話我叫停左23.4 ebay個拍賣, 都係keep 23.4放23.2, 頂唔順

正確

me

師兄係職業攝影師

業餘收入好唔好執嫁其實
(唔想答可以唔答)

原本都係諗緊23定35 不過好似23.4岩我自己多D
16有D難用 我會揀1024好過

正確

me

師兄係職業攝影師

業餘收入好唔好執嫁其實
(唔想答可以唔答)

原本都係諗緊23定35 不過好似23.4岩我自己多D
16有D難用 我會揀1024好過

選擇困難

正確

me

師兄係職業攝影師

業餘收入好唔好執嫁其實
(唔想答可以唔答)

啲gear回到本之餘有啲錢飲茶囉, 我好少接, 覺得自己功力唔夠, 幫朋友既朋友就有收錢, 幫朋友就食餐飯就算, 始終係業餘為興趣姐

但我係澳洲, 聽個fd講佢請人影prewedding單拖淨影連執相, 廿張內,其他乜都唔包, 化妝服裝自備, 咁就可以袋5000aud一日, 睇佢啲相連啲綠色鬼影都唔用lr捽走去

你求其去參加啲濕鳩攝影比賽攞一次半次獎, 整個porfolio好好睇睇啲盲毛就叫你大師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞