『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike

問多句
你本舊bno喺幾歲申請
唔搵唔知揸外國護照朋友多,呢度成日有你呢類人,中間有一半多啲結果都搵到,另有啲搵專業特衰持有人,最後少量終極一招寫信解釋,咁耐都真係係人因副署而拒絕,你認真睇doc,俾啲信心自己!
你俾咗錢之後,會有電郵通知你,跟指示做,寄佢要求嘅就得,無嘅就解釋點解無。
秒批多數有舊bno在手,你當lost case成件事複雜啲,咪俾啲時間人哋搞囉,心急無用,最緊要report lost有ref no,代表你真係曾經擁有,咁新護照到手只不過遲早問題,俾啲信心啦。
「Report lost 有 ref. no. 代表曾經擁有」邊到聽返嚟? 第一次聽
另外有一點想討論下
我自己report lost嘅時候有收到兩封email: 一封叫打電話去hmpo 一封就係ref. No.
但我朋友report lost直接收ref. No.

我有諗過會唔會關曾經擁有bno 同 真.hkid大法 嘅分別
佢搵過有舊bno記錄,先會出到ref. no再於系統內入返。如果無擁有過,就出唔到ref. No,因為根本無記錄!所以無法report lost,結果話你知做唔到!
呢個係你推測?
舊bno post 有啲申請人肯定自己未曾擁有但根據hkid 大法嘗試申請都出到ref. no., 最後成功
咁唔係代表就算有report lost 有ref. No. 唔等於曾經擁有?
其實你做左出黎俾到個誠意佢多數會放行
唔做一直原地踏步仲有咩好講?
REPORT LOST 佢會CHECK DATABASE 有冇呢個人
有就CANCEL PASSPORT
CANCEL 之後先會比ref. No.
Okay...
我係跟hkid 大法去申請嘅
咁我可唔可以理解為hkid 大法嘅申請者都曾經擁有bno?
其實我唔係好知hkid大法係根據咩原則去確定一個人有申請bno嘅資格
我不知道或忘記了是否擁有BN(O)身份,有辧法查詢嗎?

鳴謝高登會員 eclass 提供以下方法。

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

主權移交時超過11歲請參考以下方法直接向英國提出SAR (Subject access request)
查詢英國政府是否有你BNO的記錄
https://lih.kg/igfiMGX

以下方法只適用1986年或之後在香港出生,而且出生時已經是永久性居民 (請參考出世紙最後一格必須寫明 'established')。

你只能夠直接向HMPO遞交護照申請並繳付相關付用,HMPO才會對你的英國國籍作出審查。請留意如果最終HMPO發現你是沒有任何英國國籍身份,所繳交的申請費用不會退還。

如果你於1997年7月前未滿11歲並且未持有11歲-17歲人士香港永久性居民身份證或你肯定自己曾經持有一張沒有相片的11歲以下人士兒童身份證的話,請留意:

其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)前未滿十一歲並曾領取十一歲以下兒童身份證的話,由於以往十一歲以下的人士申請BN(O)護照必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,這是強制性的,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有BN(O)身份。 這項措施旨在於確保持有英國國民(海外)身份的人士在主權移交後繼續有返回香港的權利,以使護照內「The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number (XYZ) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.」條文有效。補充一點,十一歲以下人士兒童身份證是沒有相片的。

首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。

請留意此方法並不能完全確定你是否曾經擁有BN(O)身份,因為當年11歲以下人士申請香港身份證明書(CI, Certificate of Identity) 如從未擁有香港身份證者均會獲同時簽發11歲以下人士身份證,所以請你自行決定最終是否遞交申請。

如果你無法找出舊的BN(O)護照但只持有一本接近主權移交前簽發的身份證明書,可能意味着你並沒有英國國民(海外)身份。
呢個係你推測?
舊bno post 有啲申請人肯定自己未曾擁有但根據hkid 大法嘗試申請都出到ref. no., 最後成功
咁唔係代表就算有report lost 有ref. No. 唔等於曾經擁有?
REPORT LOST 佢會CHECK DATABASE 有冇呢個人
有就CANCEL PASSPORT
CANCEL 之後先會比ref. No.
Okay...
我係跟hkid 大法去申請嘅
咁我可唔可以理解為hkid 大法嘅申請者都曾經擁有bno?
其實我唔係好知hkid大法係根據咩原則去確定一個人有申請bno嘅資格
我不知道或忘記了是否擁有BN(O)身份,有辧法查詢嗎?

鳴謝高登會員 eclass 提供以下方法。

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

主權移交時超過11歲請參考以下方法直接向英國提出SAR (Subject access request)
查詢英國政府是否有你BNO的記錄
https://lih.kg/igfiMGX

以下方法只適用1986年或之後在香港出生,而且出生時已經是永久性居民 (請參考出世紙最後一格必須寫明 'established')。

你只能夠直接向HMPO遞交護照申請並繳付相關付用,HMPO才會對你的英國國籍作出審查。請留意如果最終HMPO發現你是沒有任何英國國籍身份,所繳交的申請費用不會退還。

如果你於1997年7月前未滿11歲並且未持有11歲-17歲人士香港永久性居民身份證或你肯定自己曾經持有一張沒有相片的11歲以下人士兒童身份證的話,請留意:

其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)前未滿十一歲並曾領取十一歲以下兒童身份證的話,由於以往十一歲以下的人士申請BN(O)護照必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,這是強制性的,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有BN(O)身份。 這項措施旨在於確保持有英國國民(海外)身份的人士在主權移交後繼續有返回香港的權利,以使護照內「The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number (XYZ) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.」條文有效。補充一點,十一歲以下人士兒童身份證是沒有相片的。

首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。

請留意此方法並不能完全確定你是否曾經擁有BN(O)身份,因為當年11歲以下人士申請香港身份證明書(CI, Certificate of Identity) 如從未擁有香港身份證者均會獲同時簽發11歲以下人士身份證,所以請你自行決定最終是否遞交申請。

如果你無法找出舊的BN(O)護照但只持有一本接近主權移交前簽發的身份證明書,可能意味着你並沒有英國國民(海外)身份。

我諗應該呢句係重點?
但句statement你有bno,你就一定有身份證
但唔代表有身份證就一定有bno架喎
可能屋企人係97前淨係幫你申請咗身份證,咁個首次簽發咪會係97 7月前, 但根本無幫你申請過bno
抑或當時幫未滿11歲嘅兒童申請身份證係一定好少見嘅事, 所以首簽係97 7月前, 就好大可能你曾經有bno?
如果非本人拎父母結婚証書核證副本得唔得?
未滿11歲嘅兒童申請身份證97前原因得兩個
申請BNO
申請CI

出生時已經是永久性居民=BDTC=BNO
就唔符合申請CI資格
原來有段故
唔該哂巴打

Off topic, 點解你晚晚都咁夜?
美股
今日晏晝報左lost, 幾個鐘後收到email 叫我打去confirm 資料
佢話一陣會收到第二個email,之後就可以apply renew (印象中佢好似話唔洗ref number都可以照apply)

岩岩check 左第2個email, 內容係: Your passport has been reported as lost. We need to speak to you about this. Please call Her Majesty’s Passport Office within 2 working days on +44 (0)300 790 6890.

咁究竟我需唔需要再打去?
要打去比名同HKPIC NO. ( 咖哩口音注意 )
岩岩第一次打去個陣已經問左我, 要再打去confirm 多次?
等EMAIL
Thanks~

完晒成個報loss既程式之後, 我申請個陣洗唔洗再交埋LS01?
新系統冇LS01了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞