『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike

我想問下呢步點樣解決
仲以為可以寫解釋信
出世紙係咪established先
係嘅話就出返去揀冇
唉搵唔到副簽 決定寫封信搏一搏
想問你地用咩入住文件再寄過去?
你地強國人去旅行又真係幾唔方便嘅
申請啦 靜靜地 唔使講到明

(問過英國朋友的確D風吹得好勁)
想請教各位巴打
我揀咗authorities 係 others
之後就當我first UK passport, 我明白呢一步係正常
但一路填佢一路再問好多資料
問我爸爸媽媽
填完
佢再問我maternal and paternal grandmother and grandfather

去到呢到我真係填唔到
除咗婆公麻爺個名之外,完全唔知佢地出生日期/地方/其他資料

想問下可以點搞
現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)

BNO簽發部門係邊個?
請問Date of Issue 係1999年係咪以首次申請英國護照方式申請??
將你個故事用中文寫完再google translate, copy and paste, done
填到就填填唔到咪有位俾你解釋,咪如實答唔知,我幫家人填話死咗好鬼耐點知,所有祖父母輩四位都咁填,之後無叫俾相關文件,係父母相關文件啫,寫解釋信話呢啲都無,最終批核成功!
不如睇睇doc先,定啲嚟!
收到
唔該巴打
你可唔可以詳細啲講講,有無舊護照在手?正常唔係香港出世,如內地出生,當年要申請入籍,畫面問嘅無呢張證明書,之後要再申請bno。所以你唔詳細講講係幫你唔到。
睇睇doc,再俾啲信心自己,朋友間借意問問用咩護照?老師可能有喎仲有無聯絡?fb大神搵咗未?唔搵唔知揸外國護照朋友多,努力!
想問下我upload完張相佢cut撚左我頭頂 但又冇話我張有問題
咁係咪照交得架啦
膠folder入住硬身少少,外面雞皮紙信封,所有文件除咗地址全部手機影,然後彩印雙面慳紙又環保兼輕,寄空郵掛號,一星期內到由Andy簽收!
唉....真係得嘅,前post有人印出嚟真係cut頭,問咗英國話PE批得就無問題!有人講過唔好跟以前尺寸,直情影大半身,等佢自己cut仲靚!
課金之後就會知,係咪好刺激呢?
屌原來唔會再執 仲以為preview先咁
唉柒就柒啦唔想再影過
你前一步揀咗咩
我老公唔見左出世紙,用補發嘅正本又得唔得?
諗住去入境處問可唔可以補發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞