『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
睇左doc

背景 從來無見過我本bno
第一次身份證登記係95年
香港出世

有無申請過都好啦 點都試下

但有小小問題想求教

1. 即係要唔要填Ls-01?

2. 網上申請第3題
Is your passport lost or stolen?

應該揀1. Lost
定係3. 身份證大法?

唔該咁多位
1. 唔洗
2. LOST 要REPORT

REPORT LOST 又 CANCEL舊PASSPORT先比錢

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

DOC好似冇話要填LS01
其實想續就行動唔好驚喱樣驚嗰樣,每個人個case 都可能唔同,你一日唔apply 都唔知佢要啲咩特別係有曬文件但係仲諗緊寄正本定副本ge 巴絲,雖然hm可以叫你交返正本

岩岩幫朋友阿媽續
基本上除咗地址證明全部都交COLOR COPY
申請時要填埋佢阿媽GE 阿公阿婆資料,先人過咗身咁耐跟本就比唔到
咁咪喺REMARK 位度打原因
再補封信寫返點解提供唔到(文件正本驚唔見咗)
一樣照approve 咗
個人經驗: 舊小童bno 01年發, 06年到期
本野由英國香港領事館簽發
申請時簡錯左hmpo, 當我adult renew, 唔駛副簽/父母資料
英國果邊收到後一日就批左
交咗黑白出世紙同結婚證書正面,批咗
不過都係睇個officer手唔手緊
唔該晒你先!

問多句

即係我依家應該 report loss 之後填表 等佢confirm cancel

之後 我先再做網上申請, 之後係additional information 一欄填寫護照已遺失 , 之後正常交野就搞掂?

係咪咁既流程
佢好似有個號碼比你
睇EMAIL
睇左doc好似冇講

想問下,父母有居英權計劃張certificate of registration (佢地係藍絲,有cert都沒申請bc passport), 我1990前出世,呀爸話當時一家三口一齊申請,我都有份。佢一路收起冇俾我睇,早排去銀行保險箱睇得佢地個張。。。我個張呢!!

如果我直接用父母certificate of registration加出世紙申請bc,係咪變左 by descent?HMPO會唔會有record
居英權計劃之前定之後出世
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
help
得英國人先可以簽?
之前都想簽,然後見到佢話要British citizens or UK residents
細個有bno, 之後轉左用特區護照, 舊個本bno 唔見左
係咪要報左lost先再apply?
之後洗唔洗搵人副簽?

如果朋友係專業人士但岩岩先成功續番bno, 合資格副簽嗎?
最後想知, 我係轉左用特區護照後改過中文名, 想報lost 同續bno時應該要點做?
其實話簽啲人係making false statement
睇doc可以幫到你
之前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞