『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
唔該
但係都想問問有冇人試過交彩色影印成功?
申請哂三個出世紙副本加結婚証明好貴
我UPLOAD自己影張相上去個網,個網就APPROVE俾我CONTINUE既,
但同事就話我張相背後有D陰影唔知得唔得, 我想問有冇得上網改張相?
但我副簽搵左同事簽已經, 副簽張相係我有陰影張相,
我想問有冇得改張相? 定我再寄兩張去舖頭影既證件相去好? 因為我見初初個網APPROVE我就冇再理
麻煩曬巴打,香港加油
唔知對之後申請人有無幫助
我講一講返我既經歷先
如果你申請表格填錯自己出生日期既話
唔洗打電話去HM Office改 因為佢地都改唔到
Office話呢種情況就係寄文件去英國果時
寫封信講返自己寫錯出生日期 同比返正確出生日期
簽一簽封聲明 夾埋一齊寄就得

希望之後無人好似我咁柒要經歷呢d野

唔好意思,想問下我唔見左出世紙,但申請翻查Form呢格要點填?
個出生登記日期同編號都唔知咩黎
有就填
唔知就留空
https://twitter.com/TomTugendhat/status/1161982194946060288
China’s treatment of its own citizens is a matter for them. British citizens, whether in the UK or overseas, should enjoy the option to live under the rule of law. Changing the status of British Nationals Overseas is a sovereign decision for the UK Parliament. No one else.

英國佬竟然咁直接?
本國內部事務
不容外國多嘴
以英國過往作風,呢次用詞好強硬
會唔會有咩啟示
1日660 post
lm
97 2月出世 冇bno
屋企人有本過期好耐既又冇落我名
想幫老母申請
但佢唔記得自己有無申請過
我自己就有本過期嘅
係咪老母都應該當佢新申請?
岩岩去英國wh 諗住續番本bno
交文件淨係交舊同現有護照好少野
但係依家頭痕緊副簽可以點攪
搵個揸bno嘅friend幫你副簽
個officer見到如果唔得會叫你影多次,放心寄啦
佢係英國apply條件tight好多
屌 97 7月前出世 冇幫我申請BNO 點算好
除左舊BNO同地址證明之外全部都係副本
2號寄空郵掛號 今日DHL話新BNO會到我手
我係寄自己出世紙正本
父母出世紙同結婚証都寄彩色雙面影印本
已成功
但留意HMPO有話要所有文件要正本,影印本被人要求寄返正本都唔岀奇,自行衡量
push
我父母出世紙同結婚證書係彩色兩面copy
但唔代表一定得
鳴謝高登會員 eclass 提供以下方法。

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

如果身份證首次簽發係98年就代表無了……是嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞