『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
依家續bno使唔使俾齊父母既出世紙?
對上一本係02年expired
上一本係bb樣
根據你申請後,hmpo要求咩就俾咩
係咪填完網上個application佢會有條list要求俾咩文件?
未prep齊文件未試過禁入去屌細力d
卡在副簽
畀完錢會有list
其實舊system同新system要嘅嘢大同小異
跟住doc做就已經得

最麻煩嘅無論幾時都係countersign
睇#9
加油!
想問下各位 如果97前出世
出世紙有established
但搵唔返張無樣身分證
有無機會申請返BNO?

而家人有呢2本野,有無機會申請到?
大獲我係舊bno issue authority 簡左 UKPA/ UKPS/ HMPO 個option 但係我應該要簡others... 重要比埋錢先發現 依家變左我個申請用左 "Renewal 申請續領護照" 而唔係 "First British Passport" ....

想問各位巴打有無辦法轉番定係注定要重新申請過硬虧。。
報左lost先再apply
搵定人副簽
寄咗佢要求嘅嘢先
佢要其它supporting doc嘅話就後補
如搵唔到英藉或愛爾蘭,可以試下搵英聯邦(即澳洲,新西蘭,加拿大等等)或者美藉
真係都無嘅就附加一封信解釋原因
你應該有自己一張certificate of registration

主權移交時超過11歲請參考以下方法直接向英國提出SAR (Subject access request)
查詢英國政府是否有你BNO的記錄
https://lih.kg/igfiMGX

問有冇你居英權計劃張certificate of registration記錄
冇先用父母certificate of registration加出世紙申請bc
正常唔係by descent
睇入面國籍
因為我重要改過名,bb 相舊bno ,應該一定要副簽。。但係佢依家instruction 無話要countersign
比改名契
身分證大法?
會呀,咁我照跟佢要求比左先唔該哂咁多位巴打
要補countersign佢都有辦法整到張form畀你填唔使驚
不過人就一定要搵定
仲有補countersign嘅話要交兩張printed ID photo
紅色應該係BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞