『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
大獲我係舊bno issue authority 簡左 UKPA/ UKPS/ HMPO 個option 但係我應該要簡others... 重要比埋錢先發現 依家變左我個申請用左 "Renewal 申請續領護照" 而唔係 "First British Passport" ....

想問各位巴打有無辦法轉番定係注定要重新申請過硬虧。。
寄咗佢要求嘅嘢先
佢要其它supporting doc嘅話就後補
因為我重要改過名,bb 相舊bno ,應該一定要副簽。。但係佢依家instruction 無話要countersign
要補countersign佢都有辦法整到張form畀你填唔使驚
不過人就一定要搵定
仲有補countersign嘅話要交兩張printed ID photo
其中一張要有countersigner's signature
多謝哂
我符合呢三點
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

但係我無舊的BN(O)護照
又無接近主權移交前簽發的身份證明書
又唔肯定自己曾經持有一張無相既11歲以下人士兒童身份證

係咪都係得申請一次睇下申唔申請到呢個方法?
唔駛肯定
你第1,2個條件中就一定有11歲以下人士兒童身份證

舊BNO冇係手就report lost
我覺得你可以準備埋出世紙,彩色身份證影印,住址證明,護照等等嘅文件連同一封信關於因爲揀錯左Authority所以無副簽form 寄左過去先
人哋唔係畀你簽㗎
你咁樣同支那人有咩分別
影衰哂香港人
我比左個副簽人既特區personal page,email完就approved,宜家等收護照
好呀唔該哂
低能問題 比銀行月結單做地扯證明得唔得?
同有沒巴打沒比兩老結婚證書同出世紙都成功左?
英文
有你名同地址
冇迫任何人簽
我都冇話呢位巴打唔俾我簽
大家各有各做

你咁斷章取義又同支那人有咩分別
咪又係影衰哂香港人
係,但睇過bno 入面無寫include child
你中唔中先
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
item 1同3都中

item2唔中,但首次簽發日期為11歲時,可唔可以用呢個年份減返出生年份來證明自己合條件?
應該冇喇
只係證明到符合條件冇用
要證明到你曾經係11歲前有過一張冇相嘅身份證先有用
BNO就算你有資格申請
係1997年6月30日之前唔用都會作廢
試下先thanks
我都知我柒左

但係我填錯左舊址 submit左
而家搵唔到岩用既government letter寄過去

想知有無辦法改定係要重新再入過?
webchat
居英權計劃正常一家人都有
但地係藍絲收起你張都唔出奇
除副簽form外,大概要準備以下文件:
1. 自己舊bno
2. 自己身份證雙面彩印
3.自己特衰全本彩印
4.地址證明正本
5.老豆老母結婚證書
6.老豆老母出世紙
7.自己出世紙

註:第5至7項要求係正本,如果驚唔見,可以去申請核准副本,如寄彩印請自行承擔可能會被要求後補正本嘅風險。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞