『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
有兩本剪左 一本仲係細路仔樣
都係BNO
有舊BNO就WEBCHAT佢冇咗歸化證明
BN(O)係無得歸化,只有登記,你都係上一頁改返自己做無歸化證書啦。

所謂歸化,係因為BN(O)嘅登記條件係以憑香港關係取得BDTC嘅人先可以。
好 一陣試下thanks bro

得幾歲嘅相 本舊bno仲要搬屋時唔見
報lost 一個email之後,我覆佢我無idd,然哋佢主動波打黎confirm我名同身份証
之後交咗
1:全彩影印身分證前後
2:全彩影印特衰所有頁數
3:全彩影印出世紙前後
4:兩封地址証明,一封政府信一封銀行信,both正本同全彩影印
5:兩封副簽,簽名人都係BNO持有者

即刻DHL寄過去 兩日就到(有日打風)
中間有webchat一次 因為我未收到lost個reference no.就申請左怕出事。但結果係HMPO會內部搞,所以我未見過自己個reference no.

其實啲人追下post先問問題好無?個doc都好清楚地列哂所有野同faq。再唔係網上大把網頁都教左點整。有得BNO身分啲都係大個仔大個女啦,咁易嘅problem solving 都唔識咩
醒喎,可以叫佢地打電話嚟仲慳埋idd, 我男朋友先啱啱打電話過去
逼佢打俾你呢招高!
想問我本舊bno到期日子
年份係寫sept 01 ,咁應該點填
依家幾乎人人都要交counter sign ,搵定人好過啦
SAME
我諗都係交撚左先再算
sept 01=September 2001
岩岩個fd前日幫我做左,問張相係咪我,識左幾耐,要打佢自己既資料/職業

今日寄資料去uk,後續唔知仲會唔會問其他
唔係呢份
原來佢有另一封email, 我以為係廣告嚟 無睇到
但張form 同原先張countersign form 一樣, 除咗變咗黑白色
Webchat 兩條友,
第一位好似趕住收工咁, 淨係叫我跟email做 countersign多次, 寄返比佢地 仲cut線
第二位有耐性好多, 但作用不大, 問佢點解要countersign 多一次, 佢一時又話examiner無落remark, 一時又話shadowed photo, 然後叫我改相(但online無得改, 所以send咗份form比我, 但張form 係同一張相, 又無叫我寄實體相), 最後佢只係幫我refer去examiner 解釋點解要再countersign....
同你同一日join queue, 被on hold
兇多吉少

利申:其中一位受害者
想問問有冇人試過淨係寄自己同父母出生紙,結婚証書既彩色影印去?
成唔成功?
見咁多人唔見左有d驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞