Hsbc 離岸戶口

982 回覆
100 Like 3 Dislike
終於開咗expat,不過唔識分佢個bank account同savers account.
有無hsbc expat online 申請條link. .
原來探親就得
咁使唔使俾埋親人嘅美國地址佢
因為我fulfil你講嗰個一年兩、三次
一次兩星期
探親,囗頭問你每年次數同逗留幾耐
咁使唔使俾埋親人嘅美國地址佢
因為我fulfil你講嗰個一年兩、三次
一次兩星期
no, only HSBC expat has fixed deposit
any tax implication?

witholding tax???
打去約時間喺中環整啦

online申請要certify啲地址證明,身分證明,仲麻煩
睇過有fixed deposit USD100K 1yr 最高2%p.a.

想問吓攞到張visa debit card未?用HSBC HK atm 駛唔駛收charge?
Live chat 左很耐,個CS先明我問乜,佢個美元戶口只係current ,沒有saving 更不可定期。
我問左佢很久,問佢美元戶口計唔話入hsbc uk premiere 總資產。佢話計!
如果我成功就即是唔使俾埋親人嘅美國地址佢 , 等中
佢唔會問 , 但得CURRENT ACCOUNT 估不會扣吧
留名
premier 就開得
very likely yes. 你可以講urgent 幫你搞
tax loan drawdown 咗嘅錢都計你嘅資產,所以你越還個資產會越少
台灣戶口你可以喺香港做enquiry,問佢要咩suppoting doc 同埋幫你book,但一定要親身過台灣行一轉。
無。你一係就喺香港張卡開海外提款,但就提款嗰下先兌美金;一係就乖乖地開US AC
請問要點做, 自己 ebanking 做定要搵 rm

已有 expat

expat 有冇話要d咩條件先可以開架?

已經有香港premier account
等緊寄過嚟, 無咩嘢唔會喺香港用

大部分ATM都係港紙, 所以我估有手續費之餘仲要蝕匯.
至於喺外幣ATM拎返美金/ Sterling, 遲啲先試. 不過我又無咩需要咁做.
好似無, 淨係話如果本身係hsbc group premier 就可以免 £50000 min balance

但係其實又有d 廢話

expat 比我想像中易開, 全程online, 打過1次電話黎做 dd. 2個星期內開到
請問online 開expat 要物資料. 岩岩升左premier. online 開有無難度呢. 謝謝.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞