Hsbc 離岸戶口

982 回覆
100 Like 3 Dislike
我同你理解一樣,全online做,已經成功開咗戶
去條link upload文件,同時會用手機個cam做埋face verification
唔使,淨係牽涉兌換率
咩 passport 唔關事,去美國開戶口要有住址證明
咁照試咗先啦 可能我之前理解錯咗
唔知有冇理解錯:

即係我喺美國就用張USD debit, 英國就用張Sterling debit 碌debit買嘢就應該無手續費

而喺美/英當地提款,無匯率收費,只係有機會atm會收手續費
如果用佢張美金debit喺香港hsbc外幣atm draw 錢,係會變咗usd->hkd-> usd咁兌兩鑊? 不過我都係唔敢搏
佢個外幣atm會嘔番張卡比你 話唔support
啱曬
唔該巴打
即係 expat 果邊keep 夠錢做 premoer = 做埋 hk premier

咁可唔可以用 hk premier 福利, eg premier counter, 申請hk premier credit card 之類
yes. 嗰邊有premier, 香港就有premier.
thx 巴打

星期一直剷上 hsbc hq
你本身香港有冇premier? 我唔肯定街客同本身HK premier客開戶有冇分別。

我就hk 試玩premier, 再喺expat開premier. 遲啲先轉home country 過去
本身 hk premier (非試用)

咁如果 expat 果邊 keep £50000 (約 HKD 50萬) 就 = HK premier 嘅,就緊係做 expat Premier 算啦

其他錢可以放第2間
我都咁諗
約左hsbc開美國戶口。佢地話會打電話做dd,跟著要親身上總行交文件。請問個dd電話會問咩?謝謝!
想問下係咪有ring fencing?
想問我想開澳洲離岸話諗住投資同避險得唔得架
International banking果邊打俾我, 問我做乜事要開離岸戶口, 我話要避險, 俾佢reject左...
英文麻麻, 唔知聽唔聽得明白. 通常會問d物問題?
Thx
請問expat banking, Jersey Island 有冇收你利息稅withholding tax?

去Jersey Island 稅局網站睇過, non-resident都要俾20% income tax on income from Jersey Island, 咁bank interest income 都要交20%稅?

Tax on your Jersey income if you live abroad:
https://www.gov.je/TaxesMoney/IncomeTax/Individuals/IncomeTaxCircumstances/pages/nonresidencytax.aspx

Non-resident tax relief:
https://www.gov.je/TaxesMoney/IncomeTax/Technical/Guidelines/Pages/NonResidentRelief.aspx
HSBC新加坡 戶口開唔開得過
expat個戶口洗唔洗收月費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞