Hsbc 離岸戶口

982 回覆
100 Like 3 Dislike
多謝你嘅資料

我都追緊post, 睇緊大貓UK, US定expat
想請教下, 咁係咪即係英國一個premier account, expat又另一個account?

如果主力係美金, 加埋1球嘢港紙, 咁開expat係咪都有premier, 可以轉埋home country keep premier? Thanks!
多謝你. 我唔係太多錢, 所以可能開一個地方, 個存款保障就夠cover.

我主力走美金, 但都希望有少少錢收息. 啱啱追post見到UK 大貓擺美金好似無咩息.

似乎expat開premier係最好選擇, 遲啲再轉home country. 請教多樣嘢, 係咪premier海外戶口開過數唔洗手續費? (啱啱升咗premier, 唔熟路; 我自己都睇緊, 但驚睇錯) 唔該晒.
好, 我再睇下. 因為我隻HK大貓啱啱升, 有1年免低結餘收費.

如果premier戶口, 無論expat定HK, 都有海外互射免手續費優惠, 咁我就去馬喇

無理解錯嘅話, 有朝一日射返晒啲錢返香港, 用HK做home country, 咁個expat account都keep住係premier?
我都睇下先. 主要諗住擺下定期, 保護下筆錢.

最好:
- 容易海外/ 香港互相轉錢, 免手續費
- 淨係keep 1 邊結餘, 都maintain到兩邊戶口
- 擺到美金
- 美金定期有息

多謝巴打一系列嘅解答.
如果係超巨浪, 咁就淨返美帝穩陣...

巴打有齊晒HK/ UK/ US/ expat, 互相轉錢有冇限制? 怕進出無香港咁自由
Global transfer 係限制,好似一日唔可以多過$200,000 USD. 不過真係快,0.99秒就做到。
唔肯定
我住uk, 有地址
不過係hk開hsbc uk account淨係用hk地址
之後我有update英國地址....

不過, 當時我都係用朋友地址...齋報.....唔洗proof.....好兒戲
請問資產避險算唔算一個合理嘅理由?
利申: 已有advance a/c,感覺十一前,形勢極度詭異。唔想做貨幣戰炮灰
HSBC Expat就咁睇明明好好用,但係一路都好冷門咁,究竟點解?係咪有咩隱憂?
今日遞咗表開expat. 唔該晒解答我問題嘅巴打
UK似乎穩陣啲。但有巴打話外幣係current account,唔count落relationship balance 。所以我最後開咗expat
可唔可以講下點去開expat ,我打上去國際銀行果邊,佢話expat都要選開邊個國家嘅expat,所以唔咪好識答佢。
HSBC Expat只有Jersey。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞