(突發)航空公司 民航處 機管局講大話

1001 回覆
1769 Like 5 Dislike
今日我入機場發夢,現場安全,和平,只係有公安嘅位置較熱鬧!
機場廣播不斷宣布航班嚴重受阻及已取消,*請各旅客請向航空公司查詢!*但奇就奇在顯示屏絕大部份航班都顯示取消,但不斷有旅客要求進入禁區登機,並稱有機可乘搭!而我當時機場顯示屏—附上圖
當時20:56分,顯示屏上顯示大部分航班Cancelled
直到發生大批狗到達機場,並且協助疑似公安人員離開機場上救護車,混亂中離境位置開通,大批旅客等候!顯示屏立即變為—附上圖顯示屏航班狀況即刻轉為boarding soon!
因為同行發夢者中有機場專業人士,所以唔洗fact check,內部系統顯示暫無航班取消,並且有飛機停泊機場大概13個鐘for隨時飛,如第1行—附上圖
教你了解圖中意思
第一行B-HLR
10:54飛機到港時間13日10:54航班CX738
而13日23:02係香港起飛時間航班CX721
時間顏色:綠色代表起飛了。紅色代表未起飛

希望比大家自行判斷政府同機場是否設局,令旅客對我哋手足反感並製造混亂,民航處、航空公司、機管局,跟本無取消航班
啲旅客好燥無得離境既原因肯定唔係淨係因取消航班,而係被通知可以登機入閘,但顯屏寫cancelled,造成訊息混亂
第2點解警方要高調派出7-8架警車到達機場,而唔係機場駐守警員協助!而同一時間一直對外通知取消航班既機場,點解立即可以登機!
其實睇flight radar琴晚係勁少機上落
而今晚嘅飛機升降係無停過
如果真係咁,我得兩個問題
1. 空姐地勤人員實知件事,有無人可以上來確認?
2. 啲旅客點知部機仲有得飛?佢睇塊board寫住cancelled
推!

真係要人多充數去塞機場!

唔塞爆所有陸路路線入機場

就會好多鬼鼠招
幾個鐘前已經有人講過啲機冇cancel到
回應你第二個問題先
聽內部職員話航空公司同遊客講可以[博飛]
佢寫住cancelled喎,個遊客見到咁一定企咗係度,咁佢仲點會入禁區?入到去如果飛唔到又出返來?
因為依個大話要成個機場,包括航空公司,民航處,機管局一齊講大話,入面有好多係自己友,一齊罷過工,如果係真應該會出咗post..
所以我到而家都仲係半信半疑
我睇過,但地勤空姐實知事實,就算唔係佢地,控制塔既人都會出聲報料 (記唔記得佢地都有份罷工?)
所以我仲諗緊係真定假
推到有記者報
某程度仲嚴重過公安同抆槍
【訓撚醒未呀】港共政府 無辦法係機場清場 但 可以 連登分化粉碎呢個活動
https://lih.kg/1467822

試下用 我不會放棄機場 回覆
巴打們。我哋有幾位知情巴打喺呢個post傾咗成晚,有哂解釋同驗證。而且有巴打最後上到機管局對外訛稱嘅cancelled flight。有時間可以睇睇

航班無取消! 但check in暫停! 機管局想令所有旅客上唔到機又唔賠錢
https://lih.kg/1462311

絕對係可以發酵嘅政治事件。當局涉嫌對外訛稱航班取消,以抹黑抗爭人士堵塞機場,繼而影響經濟

實際上絕大部分航班正常離港
我岩岩check d飛機都係飛緊,呢個apps應該好難做假。
如果真係咁,我做遊客係咪可以要求賠償?
你自己個牌寫cancel,我咪唔入囉,關我鬼事?

我諗緊會唔會佢啲飛機根本照飛,因為香港領空無禁飛到,咁空機走就空機走,同尋日香港領空禁飛埋好唔同。

不過又咁講,佢飛唔飛到都會做成經濟損失,因為係空機啲遊客同做野既人暫時都唔會來香港住,同埋咁做啲airlines會蝕,長遠來講目標都達到咗。
Push
幫手推到有航空公司職員或民航處出黎證實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞