(突發)航空公司 民航處 機管局講大話

1001 回覆
1769 Like 5 Dislike
推一推
站冇關 閘機停曬唔俾入閘
尋日有ground staff 教 黃昏仲可以坐船去澳門checkin 搭海天番香港上機
後尾船公司叫停航 夜晚就唔得了
可以改自己airline
但點解有啲航空公司賠有啲唔賠
係睇航空公司點定義佢為左咩而cax
有啲航空公司係唔包公眾活動
咁5點嗰次彈弓手係邊個責任?
唔會啦 airline 硬食
free reschedule俾你
本地人唔駛旨意有酒店 最多派餐卷
外國人嘈得勁嘅咪俾酒店囉
問題係 尋日直頭冇ground staff 嘈撚?
airline
咁既然係airlines決定水牌cancelled,咁係咪要屌7啲airlines?因為佢地無啦啦話cancelled攪到啲遊客走咗無上機,點知其實有飛走仲唔賠錢當佢地no show?
但如果係airlines決定cancelled,點解唔在apps, email or msg講?事實上有啲遊客收到airlines話一切如常,咁佢塊水牌cancelled來做乜9?
同埋可唔可以答我
5點彈弓手出完取消,但半個鐘後又有返
然後8點又取消過,咁做旅客應該信邊次?
我信左佢5點嗰次咁點計?
因為怕有人check in 完入唔到禁區,同示威者嘈
全部airlines? 5點彈弓手嗰次都好多機轉左取消
只要岀過cax
airline就要食
一秒都好
但當然點食就睇airline條款
無Ground staff咁airlines唔係要因為依個情況而canceleld flight再幫啲客改schedule之類咩?
佢粒聲唔出將部飛機飛走又怪邊個?
到港客照落
轉機客照做 貨運照飛
淨係唔上本地客
要知道 好多airline 靠食轉機客
本地local上嘅客只佔好細嘅份數
所以對於香港嚟講尋日係冇乜經濟傷害
反而仲多咗酒店booking

至於賠償
濕濕碎啦 九牛一毛

架機走到 就變神仙啦
ok 唔該巴打
咁點解5點半至?點期間aa見到咁多機未取消仲叫旅客盡快離開機場?
屌,我本來今朝2:00機,我一路check住my flight 個app,12點幾嗰陣仲見到cancel 左班機,咁咪唔去機場住,頂佢!3點幾再check,班機已經走左
我想像唔到頭等客呢2日俾人撚狗咁撚係點
有無得賠
有一個萬能key
先生 你打我地booking hotline 會有同事幫你
然後你用一世嘅時間等接通
不過而家online 都做到 易好多

點解要咁做?你見唔到staff 咪R唔到嘢 賠少啲囉
有可能打算過清場掛?
我班機都有寫boarding但最後都上唔到
之後就去咗接機
過咗起飛時間就收到email改做聽日飛
但係轉咗做其他airline同埋要轉多次機
所以都唔知信邊個好
其實點都好
聽日一齊sd俾cable now rthk由佢地查哂咁多方安排就最好
咁咪係囉
咁有啲人check in完又見到佢寫cancelled咁咪走,咁airlines又話唔賠因爲公眾活動,咁都得咩?
當然你可以話T&C寫咗,係我無野講,不過唔多合理係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞