(突發)航空公司 民航處 機管局講大話

1001 回覆
1769 Like 5 Dislike

睇落即係AA有AA講,但最終決定權係在airlines
如果係咁我覺得都唔關示威者事住,因為唔係我地唔知,係大部分遊客都唔知,唔係點會咁多人上唔到飛機?
所以都spin唔到去示威者度住
你去問下cx經理級既人,塊版係國泰有權改定aa有權改
佢確保唔到airlines取消就單方面同旅客講取消叫人盡快離開?????
唔好咁 我真心唔知
咁究竟塊版邊個有權改?
我想補充

1. AA 宣佈航空公司停止辦理登機手續及display board上顯示cancelled,依然有Airline有做登機手續(眼見有CX,QF,BA都仲有出登機證)
2. 只要持有證件,登機證就可以進入安檢;當然旅客要自行諗辦法去到離境大堂門口搵保安開門放入去
3. 飛機唔係淨係做departure,仲有transit,登機閘口點會冇職員?

利申:機場員工
因為班機係真cancel
就算入便無客,航空公司都會照起飛吉機返去
所以唔洗陰謀論咩真cax假cax。
好似7c依啲無得做登機証咪吉機走。
有啲人入到咪順便帶佢走,唔通寧願吉機都唔俾人走?
是撚但,總之是但一邊政治任務行頭,乘客權利行尾
岩岩係機場返黎 大家係咪班解錯左「各有各做」同「不割蓆 」
https://lih.kg/1468720
其實係,但你要明佢要推個波一定係推落示威者到,airlines角度係上得幾多得幾多,走左隻機先算,但由於aa太亂鳩咁黎,12號個日我地有隻機飛但入面係轉唔到任何Status,eg boarding soon / boarding/final call個啲,可能有啲客入左禁區但唔知原來就飛。今日明顯就係改善左,入到禁區嘅客可以睇到隻機登機未。
有啲攰,訓醒再答
大家討論緊唔係隻機有無飛走,而係佢假cancel即係呃哂俾佢叫盡快離開機場嘅旅客
你問下坐iac個個
航空公司自己既機係自己有權定aa有權cax
因為佢假設左睇到取消個班客係唔會入到禁區
啱,個客可以online checkin
但個客入唔到禁區或者寄唔到行李,俾佢黎到機場都冇用
所以AA直接對外公佈航班狀態係取消
為咗係減少由香港離境嘅joining客黎機場

但係airline黎講,如果飛機取消嘅一定send email
你問下今日上唔到機嘅客有冇收到msg就知
但事實取消左嘅機原來會突然有返
咁盡快離開左機場嘅客就變左no show
退一萬步,就算唔係aa決定玩9旅客,佢係有責任check同協調
cx
aa係租場租地租個波板佬俾你
cx今日當然可以set唔cax
但佢啲客同阻住安檢既示威者有爭執佢賠唔起
呢層要叫返aa啲人答,其實見到有航空公司係繼續收到出面客,但aa一直以黎嘅消息都係講無機飛,但航空公司要飛aa係無可能唔知,只係佢唔做野姐
我再答多次
係無假cax依樣野
所有cax都係真cax
cax係航空公司決定而公布係fids上面
但點解有啲航空公司賠有啲唔賠
係睇航空公司點定義佢為左咩而cax
有啲航空公司係唔包公眾活動
係呀,佢最仆街係叫旅客盡快離開機場
就算你突然發現有返機都返唔切黎
aa一定有責任
唔會做no show,爬我上面啲comment
721 811
我地講假取消係講緊隻機有返上返客而旅客唔知變no show,好多airlines平飛no show乜都無得賠,而因為隻機最後係有上客而唔係真正cancel,保險係唔會因為你”選擇” no show而賠
有幾個手足已經講左話乜都無得賠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞