經過今晚之後 覺唔覺前線手足要set返一堆軍規?

2046 回覆
5778 Like 278 Dislike
Set咗規矩而跟規矩做野既話
咪知道唔跟規矩做野既人一係火遮眼太衝動 一係就係鬼囉
咁既話起碼有得stop 唔俾情況好似今晚咁失控

同埋我唔同意設規係歧視
咁既話法律呢樣野係咪歧視緊全人類?
藍屍死都唔割
因為佢哋無理民意
總之成班圍埋就係民意

我哋 要諗嘅嘢就多:
外國/遊客嘅民意
和理非嘅民意
淺藍嘅民意
係....所以咁提議交俾記者
我都反對圍,我地圍完都無用
同埋要記住天倚講既野!
我覺得人道立場絕對應該被救護治理傷者,但係只要唔緊急,我地就讓個空位比佢治理。佢無得走,我地又唔會予人詬病。
咁多民意點解無勇武同前線份?
外國人個個撐,無人屌?

其實你已經講咗一樣野啦

你對前線勇武手足要求太高
對其他人要求太低

你嘅回覆都肯定咗我嘅論述
有良知係唔會做過份野
但你都識講火遮眼就會break rules 做咗啲越矩既行為

打個極端啲既比喻
殺人犯可能本身都係一個有良知既人
但就係一時火遮眼令佢做咗啲犯晒規既野
所以先要設規
咁起碼在場既人見到有人開始失控時可以及時stop佢
前線既希望都入黎睇下
有紀律真係重要
人同畜牲(popo)既分別
同意呀 開始失控

前線無做咩十惡不赦既行為
但我見到個風氣越黎越唔對路所以我先咁講
難道真係要等到有人做錯先補飛? 唔想係咁囉
致於我話無討論空間
係因為本來我地立場就唔同
唔洗討論
今晚機場單野,大家真係要醒 | LIHKG
https://lihkg.com/thread/1468119/page/1
我反對既係鍵戰去設一啲規條出嚟限制前線
今日五條,聽日又五條,會加到幾時?
咁同當年泛民支持修改議事規則有乜分別?
大家有共識FA記者唔好攪就算
每一個前線都有自主意識,唔係聽命於我哋既部隊
真勇武果班唔會理你, 講句be water 都可以打柒你, 仲屌鳩你話李小龍好撚早死, 佢講乜鳩都無說服力
推!
[機場牌]關於之後癱瘓機場運動
https://lih.kg/1467888
機場 和理非 不阻旅客 不捉鬼 真誠道歉 不忘初心 不放棄 核彈都不割

你我立場唔同我認同

你話勇武手足思想接近黑警

我點可以認同

爆牙兄弟為救手足返轉頭畀人酷刑
救護姐姐係前線救人畀人爆眼

我永遠都記得

我再仆街都講唔出前線手足同黑警接近依啲說話
唔好忘記天琦封信呀

#不割蓆 #不譴責 #不篤灰

今晚行動不完美,但可接受,需改善。

四大底線
1. 不傷害記者,不阻礙記者工作
2. 不傷害急救人員,不阻礙急救人員工作
3. 不任意攻擊一般平民及其財產
4. 不使用酷刑

絕對未輸
絕對未輸
絕對未輸
絕對未輸

檢討改進
檢討改進
檢討改進
檢討改進

只要有檢討改進,就可以拉大同藍絲/popo的區別

核彈都唔割,程度要勁過藍絲撐黑警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞