經過今晚之後 覺唔覺前線手足要set返一堆軍規?

2046 回覆
5778 Like 278 Dislike
唔SET就解決唔到鬼既問題
中共最叻係咩?係內鬥呀!
Push
(建議)而家要點樣補救/澄清示威者打記者/救護?
https://lih.kg/1467741

開咗post
求討論
Set 什麼,無大台呀
真心推
其實之前共識不嬲都有
比懷疑有鬼搞到亂曬
一撚早就有鬼嫁啦, 咪一樣咁泥到今日, 有野唔同到咩
發現新大陸咁大反應做咩
唔好自亂陣腳, 保持之前咁
唔洗刻意捉鬼, 影大頭之類就大大力屌啦
有衝突唔代表可以亂黎
我覺得勇武手足要思考下自己係每一次遊行/集會嘅定位
係「主動勇武」定「被動勇武」
我覺得今次呢類和理非活動, 最好係做被動勇武
有人走黎搞事/ 有警狗想拉人先勇武,
而唔係主動出撃搞人, 咁樣會惹人非議, 影響輿論,
唔係話唔打得, 而係要出師有名, 始終呢個係和理非主場活動,
勇武在場目的係要保護佢地

而如果係出面啲圍差館遊行/快閃, 或者做暗事
就係主動勇武嘅舞台

以上係細佬嘅小小提議, 希望各位手足巴絲可以諗諗
如果係嘅話就唔會有今晚嘅事發生啦
一定有啲人火遮眼,set rlues係令大家更容易阻止有人失控姐
大家要好好傾下!
講得好尤其第一同第二條
岩!
班狗永遠無可能做到呢樣野
但我地一定得
頭要冷,心要熱呀。
加油呀,支持落去!
我地示威者
「唔完美,可接受,但需要改善、改進。」
1. 不打記者
2. 不打救護
3. 不濫用酷刑
4. 不攻擊平民
唔守規要罰/作出適當搜查
想走/攻擊他人要捉拿 罪加一等
真係要和理非到盡嘅麻煩手足態度好少少,尤其是對旅客
今日聽同睇到無數次手足對旅客解釋嘅時候聲大夾惡咁,其實態度軟化少少,佢對示威者嘅觀感都差好遠
見到有啲旅客講到話攬炒好失望唔會再嚟,你咪算囉咪激佢,佢最多咪嬲吓,有啲人講到「great that's what're looking for!!」
唔係話要唔要爭取佢哋支持,而係你呢啲位好易比人捕捉到,風向就係咁樣帶出嚟
我只係想理性分析事件,阻人上機的行為係做得唔好,請問遊客有幾多人,香港人被克警使用過分武力,大多數遊客有冇出來指責,佢地的領士官,有冇出來指責克警和香港政府,遊客唔係長期留在香港,遲D走對佢地只會做成不便,但係阻遊客上機,會對政府和北京,航空公司造成壓力,北京要10月1日前清場,之後大清算,你看國泰就知道,所有參加過這場運動的人會有各式各樣的追究,過往的運動,日晒雨林,受傷的受傷,拉的拉,比克警圍打的多的是,但在機場有遊客,有機場保護市民,易守難攻 ,在機場大家只要捉鬼,拍攝佢地的所作所為,吳好分化,可長期抗爭,對抗一個不公義的政府,5年10年都可以,雨傘失敗在於長期留守,在機場無必要留守,只要機場講暫停,便可以回家,真正做到,不被捕,不受傷
樓主借啲意想起大台出糾察
建議大家起底判斷。
根本係左膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞