沈陣營第二百五十期 - 師父和你飛開淡倉

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
阻人上機,打人,好囉,出禁制令了

原本應該 be water,喺機場周圍遊走宣傳香港問題,叫旅客小心,宜家又少一個和理非場地
\|/
都on9嘅,一句各有各做兄弟爬山不割不分就可以無底線亂嚟,唔輸有鬼
法庭出埋injunction, 咁就玩爛左

政治運動係好殘酷既遊戲,實力懸殊
就好似將一隻隻雞蛋疊上去咁,錯一手就會成楝雞蛋爛哂
對於最前線既人,係要用最嚴苛既標準去睇
等於軍隊打仗,上前線,冇人可以做錯半件事
一做錯就好多人陪你死

我只能夠講,唔好再衝,返去反省
今日絕對係turning point, 政府贏撚哂
你周到一百隻鬼都冇用
我唔知會唔會好致命,但一定對成個運動損傷好大

所以我唔會話俾機會班細路成長
有啲野,唔到你慢慢黎,冇容錯空間
死唔去係你好命,再有一次既話,大家等住入集中營
最新係侵比多三個月時間,暫停執行3000億關稅,但支共要買豆,數量幾多唔知,呢鑊支共應該真係要比錢買時間,目的一個,盡量拖到大選
前線都係人 都會做錯決定
師傅買升買跌有時都贏啦

今次阻人上機係唔好
但明顯係有佈局

機管局唔取消機但唔畀登機 令乘客同示威者衝突
環時記者引人打佢 想引大家影流血暴徒相 好彩冇畀佢得手

和理非係好
但你要明白 好多次遊行冇整鐵馬冇堵路都馬上用tg 槍得等拉人、傷人
根本警察唔理你 和定唔和
你一出街就搞到你和平都變勇武

今次係做得唔好
但示威者會改進 會知錯
我唔會割席
阻人上機,打人,好囉,出禁制令了

原本應該 be water,喺機場周圍遊走宣傳香港問題,叫旅客小心,宜家又少一個和理非場地
前線都係人 都會做錯決定
師傅買升買跌有時都贏啦

今次阻人上機係唔好
但明顯係有佈局

機管局唔取消機但唔畀登機 令乘客同示威者衝突
環時記者引人打佢 想引大家影流血暴徒相 好彩冇畀佢得手

和理非係好
但你要明白 好多次遊行冇整鐵馬冇堵路都馬上用tg 槍得等拉人、傷人
根本警察唔理你 和定唔和
你一出街就搞到你和平都變勇武

今次係做得唔好
[但示威者會改進 會知錯
我唔會割席

So 樂觀
唔割還唔割,指責改善兩樣嘢嚟

衝立會嗰晚已經咁講,有個勇武入咗去見人走時大嗌「用咗成日衝,你唔係同我走呀嘛」,背後反映嘅係佢哋 expect 人哋一定要跟佢

勇武派做完乜嘢都好然後叫人唔好割,又叫人「冷氣軍師」話唔喺前線嘅人冇資格指點佢哋,但又要其他人同佢哋一同負上責任,合理嗎?

勇武派要求人哋跟佢,點解喺機場唔可以要求佢哋跟和理非?
一手靚牌打到小相公,完全on9兼冇腦,仍然嗰句,去得機場就係為形象,唔使理嘅話仲搞乜柒文宣、籌乜款登報,爭取外國傳媒同組織支持?

直接衝狗竇咪得囉,再勇武啲衝軍營喇,搞咁多把撚咩
你搞清楚去機場為乜未?去機場係為咗針對警察?為咗攬炒?都話咗為攬炒而攬炒,跟隨六七左派先烈周街放炸彈先係最直接,亦響應咗港澳辦嘅呼籲,你都唔會去放啦!
衝少次盲動少次會死咁,屌你老母所謂勇武唔可以跟和理非一次嘅?
今次搞成咁,只係將公安入城非法做嘢擺上檯面,但 after all 做唔做嘢仲係咪承認一國兩制都係外國話事,但首先今次就直接影響到外國公民,人哋可以點做嘢?
黃國英:重新部署應對攬炒局勢
08月14日(三) 00:04

特朗普對貿易赤字有種莫名的執着,認定是國家之間贏輸的標準,所以才會開打貿易戰,因為錯誤的觀念,造成雙輸的局面。既來之則安之,過去年半,全球生意人及投資者便不斷求變,努力去適應一個新常態。於是在股市中,有一批贏家崛起,亦有一批不能適應的公司股票倒下。

相比中國製造業及供應鏈的優勢,香港可恃的地方更少。既然連全球貿易也可以重新洗牌,香港角色被邊緣化,就只是時間問題。作為投資者,不會抱怨社會為了理想付出太大的代價,而只會因應轉變,重新去部署。

雖然現時才忍痛撤退部分本地企業的持倉,是相當痛苦的決定,比高峰期贏少了很多,可是攬炒局勢已成,而愈來愈多生意瓣數會適應繞過香港,長遠價值修補的機會並不高。還是要因應價值判斷來作決定,就當作是一個回合已經正式完結,進入一個新時代。

並不是完全放棄港股,主要是調低香港公司股票的比重,中資公司是另一回事。中國正在適應貿易戰後的新常態,而股份走勢其實不差,人民幣貶值以及阿根廷爆煲,都守得相當好,希望長遠會有更佳的表現。

減持香港,分投中美,是面對現實的決定。仍然有些人在期望大破大立,可是以現今全球一體化的大勢,喪失了的優勢,要重奪就相當困難,這個年代多數是覆水難收,大跌後的股票,愈來愈少有力捲土重來的個案,守株待兔,通常都不會是一個好策略。

慶幸自己有能力外出搵食,不必坐困愁城。其實當年之所以開拓新市場,也是為了適應環境,因為中國在2012年左右,踏入了漫長的通縮期,股票普遍寸步難行,惟有捨難取易,改為在正在升軌中的美股尋找機遇。

外在環境通常在控制範圍以外,可以控制的是自己的反應,無論如何,也要開拓自己的領域,無法適應轉變的話,就真的要慢慢等死,承受悲慘的結果,卻無人會可憐。

豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士)(本欄逢周三刊出)

------
沈振盈:暫時等尋底反彈
08月14日(三) 00:17

上周大市跌至25,400點水平後展開反彈,恒生指數一度升至26,300點水平,筆者原本估計反彈浪持續,上望26,500至26,800。孰料周末期間本地的社會運動繼續升溫,再遇上阿根廷股市及債市急跌,引發新興市場危機。

周二(13日)恒生指數下跌逾500點,回落至25,300水平,形勢上似要進一步尋底。技術走勢上,可留意兩個下面的支持位,包括24,900點,今年年初的低位,以及去年10月低位24,540點。由於此刻大市累計跌幅已頗大,此兩個支持位應具較大的反彈力。

本地經濟狀況急轉直下,零售業成為「風眼」的板塊,前景未卜。接着受牽連的必然是收租股及地產股。租金下跌,空置率上升,將是未來的常態。至於樓市,表面看只是搖搖欲墜,實際上已是有價冇市,無法套現。只待下半年商店的結業潮及企業的裁員潮出現,樓市將會急速下跌。一眾房地產基金、地產股及收租股的股價表現,正好反映出未來的預期。

雖然筆者預期大市會作出反彈,但在部署上也不用心急,長線投資者仍可繼續等待。要博反彈只宜輕注,不宜太貪心,兼且要定止蝕位。現時外圍因素極為兇險,歐美及新興市場風險驟增,本地因素又極度不利,仍是主力揸現金及黃金為上。

訊匯證券行政總裁 沈振盈(作者為註冊持牌人士)

------
我覺得去機場一部份人係想令飛機停飛
一部份人想改善形象
如果你覺得去機場既目的係為咗後者
佢地啲確唔啱

如果全心要攬炒點解係周街放炸彈呢?
如果你想講最有效勇武,咁應該係武裝起義攻擊軍營、攻佔政總、警總等等

你覺得香港有人有呢種覺悟咩

老實講你咁火咁唔甘心
覺得自己咁啱
點解唔試下開post勸現場既人三思呢?
直插冇水花
平靜啲睇
又唔係好大件事既

機場777 唔care
// 如果全心要攬炒點解係周街放炸彈呢?
如果你想講最有效勇武,咁應該係武裝起義攻擊軍營、攻佔政總、警總等等 //

wrong,你講嘅「最有效勇武」同攬炒係兩樣嘢,攬炒係做啲嘢去影響經濟、他人每日生活,目的就為咗攬炒

「最有效勇武」就即係勇武要用得其所,就要有策略,就要受限,行動地點亦有既定目標,行動每個地點 or 針對人物背後應有其意義 or 理念,同時要有方式爭取到資源,武器、finance 持續抗爭

請問入機場係以上邊類?

點解我唔開post?因為有其他人開咗,我有推post,我有其他嘢做,而嗰啲post 結果亦係冇乜「前線」理會
佢係唔care封機場者,但班友搞遊客佢唔拍哂手咩
陣間仲唔冚家一字排開譴責暴徒,仲要外國政府停止支持
最初係和你飛,冇講阻你飛,如果係計劃之內,點解唔講明,去到先變掛?

點解人哋機場職工搞嗰次一啲問題都冇?
唔做都做左
睇埋落去啦
和理非冇大台
啲人講乜就跟嫁啦

前一日aa扮輸
今次深入陣地大反擊
輸死班輕敵撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞