【緊急】停止互屌 開始補獲 聽日和你飛搞道歉大會 唔好再block阿!!!

1860 回覆
3951 Like 380 Dislike
機管局說,任何人亦不得在機場出席或參與任何在機管局指定地方之外舉行的示威、抗議或公眾活動

麻煩大家睇清楚呢句,唔好比人帶風向!
支持道歉
唔好再互屌 根本無分咩勇武同和理非
我唔信勇武做唔到和理非做既野
大家係一體ok?
就算無琴日發生既事 大家都可以同旅客致歉
政治就係講pr
推!
唔好再搞多樣嘢多生枝節喇,做呢啲不如等818出街好過。

其實有無人反轉諗下,呢類行動其實係一個好惡劣嘅self-feeding loop?而且係同香港某種「風土病」有關:「好孩子逆來順受一切如常病」,簡稱「奴性」。大家諗下,舊年山竹過後政府強行要全港照常運作,就明點解。再唔係,由不合作運動 (塞鐵、接放工etc)、示威遊行,到雞毛蒜皮跑一晚渣馬,都呢個嗰個屌屌屌屌屌話你「阻撚住晒乜乜乜」,亦完全反映晒。

而相反,你去歐美地方之類,CDG呀LHR呀之類,撞正大罷工雞毛鴨血都唔係咩新聞。至於鐵路巴士乜乜大罷工,就更加閒過立秋。啲人爭乜?講錢0架咋喎多數。是咪好乞人憎?係0架,好多人私下都屌0架。但響嗰啲地方有無好多人夠膽大模斯樣響電視響報紙聲大大咁屌?未必唔得,不過會畀人反屌到趴響度。但點解(根據呢度啲人講啦)某啲鬼佬鬼婆呢次夠膽響香港機場鬧到樹搖葉落?

癥結就係「期望差異」。幾十年有意無意,營造某種扭曲「和理非勤奮有序繁榮搵錢」嘅民風同形象,唔止令自己變成呢種人,結果去到某啲情況就怕痕怕痛,亦令世人take you for granted,老撚奉。你營造呢個形象同性格幾十年,外人就會有「合理期望」:年年至少一鑊響CDG畀貪婪員工 (if so) 大罷工阻三五七日,佢哋「敢怒不敢言」;十年唔逢一閏響香港機場遇正大型抗爭阻一嘢?屌撚到你反皮。而大家自覺好「謙卑」實則好「卑微」咁道歉乜乜,就係會不斷鞏固呢個惡性循環。你越係咁做,人哋同你講返越多句「奀咕咕傻豬豬乖乖」,唔係鼓勵咗你,亦唔會幫到件事,反而係令你個禁忌網不斷加大,越來越多掣肘。「哎呀呢度阻XX、嗰度又搞到YY...」,最後就係大家返屋企eat sleep recycle - 如果重有命嘅話。

爭取外人支持,唔止要有禮,重要顯示到氣節、腰骨。待人接物凡事先縮三尺,用嚟個人搵食就得,但響政治抗爭嘅時候當default咁用,好大鑊0架。希望各位三思。
你同林鄭月娥一模一樣囉
唔想屌你, 但唔屌又教唔精你。
連登G20之前眾籌登哂報, 各國好支持你, 然後呢?
香港有200萬人出黎遊行, 好有民意, 然後呢?
咁即係點? 即係靠自己囉。
我夠好同情蘇丹, 蘇丹人係咪靠自己?
掟磚叫暴力? 我真是哈哈笑了。你睇下警狗有乜裝備?
你試下繼續和理非囉。睇下中共理唔理你
點啊標籤狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞