2017英國master討論

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
各位有無唸過讀完master返黎做咩?master對career有咩幫助?
利申:自己想讀master嘅主要原因係興趣

我都係
終於有同路人

從巴打個表加段野其實淨係排左oxbridge 同 bath都睇得出

Btw有無巴打知cass 係hk employer/hr眼中係點

條友淨係識吹奏Durham

你要係香港做嘢嘅話都係揀返Oxbridge/lse/ic啦

Oxbridge我咪排咗係到 睇清楚 我都係建議下姐,上面嗰幾間香港HR實識

番香港就Oxbridge/LSE/IC算啦
其他既話不如唔好讀算,晒錢...
番到黎都係打份工,又係同成堆BBA仔爭。Durham, Warwick and Bath無乜優勢,得一年master...
如果你非三大UG,應該洗底無望。三大既都唔洗讀呢啲U啦

英國pg好似真係好q易入

Oxbridge 都易?

無GPA唔洗諗 不過,Oxbridge master 一定要interview,無GPA都幾難有得in

三大而加競爭力已經低咗好多同海歸生相比,呢啲u嘅學生番黎都收三大皮,雖然得master一年,但你有得過去讀已經好幸運。 有得走就走

從巴打個表加段野其實淨係排左oxbridge 同 bath都睇得出

Btw有無巴打知cass 係hk employer/hr眼中係點

Oxbridge我咪排咗係到 睇清楚 我都係建議下姐,上面嗰幾間香港HR實識

番到黎都係打份工,又係同成堆BBA仔爭。Durham, Warwick and Bath無乜優勢,得一年master...

無GPA唔洗諗 不過,Oxbridge master 一定要interview,無GPA都幾難有得in

三大而加競爭力已經低咗好多同海歸生相比,呢啲u嘅學生番黎都收三大皮,雖然得master一年,但你有得過去讀已經好幸運。 有得走就走

想問下kings college law 好唔好?
public policy UCL同CUHK有offer點揀好

單機

無財政壓力既, UCL for 1000% 兩個level黎
英國finance master大家會點排?
Oxbridge,lse,ic,cass,ucl,durham etc

加埋Warwick 同 bath 同問

1 oxbridge
2 lse ucl Durham
3 warwick
4 bath
Oxbridge大家明啦,而Durham在2/3之間,因為Durham係外國其實好出名4大紅磚之一,見有d外國forum都有讚佢business school。warwick都唔差。bath商科都唔差,但見佢overall 黎睇好似冇以上嗰d咁老牌。其實呢啲大學已經好唔錯㗎喇,所以可以唔洗點排

Cass 香港好小人識,但d 英國鬼又勁讚cass 好。
利申:煩緊cass 定ucl

其實我諗過,我入到LSE MSc ECON,其實係咪即係都入到oxford

Summer school intake gpa average 3.8x (上年cantab)

IELTs all band 7 (minimum) social sci expects higher

神枱級LoR

我諗少一樣都比較難,不過11月dead果d好似競爭細d
有無人準備梗報2018 intake
Oxbridge,lse,ic,cass,ucl,durham etc

1 oxbridge
3 warwick
4 bath
Oxbridge大家明啦,而Durham在2/3之間,因為Durham係外國其實好出名4大紅磚之一,見有d外國forum都有讚佢business school。warwick都唔差。bath商科都唔差,但見佢overall 黎睇好似冇以上嗰d咁老牌。其實呢啲大學已經好唔錯㗎喇,所以可以唔洗點排

1000% UCL

巴打咩科 taught / research ?
大家唱咗英鎊未?
大家唱咗英鎊未?

搏GE後跌
大家唱咗英鎊未?

搏GE後跌

似會升喎。。。

1 oxbridge
3 warwick
4 bath

Cass Msc Finance 係咪得online course讀
我Ugc個陣reject左cass actiarial science offer返左黎山城大學讀AS依家好後悔
我year 2成績都唔係太好預計得second low,想問下如果想讀Msc Finance應該考慮邊間Uni
利申:grad個陣會有三份intern,兩份係Actuarial related一份係Finance。其中Finance同一份Actuary係summer intern淨低個份係半年intern

會報taught

會報taught

介唔介意分享下咩科邊幾間啊?
有冇人讀過/讀緊/準備讀Warwick? 揀宿有咩注意?有冇人住過study inn studio? 會不會好遠?可不可以兩人住一間?謝謝解答
仲未有birming offer

1 oxbridge
3 warwick
4 bath

Cass Msc Finance 係咪得online course讀
我Ugc個陣reject左cass actiarial science offer返左黎山城大學讀AS依家好後悔
我year 2成績都唔係太好預計得second low,想問下如果想讀Msc Finance應該考慮邊間Uni
利申:grad個陣會有三份intern,兩份係Actuarial related一份係Finance。其中Finance同一份Actuary係summer intern淨低個份係半年intern

唔係

考慮邊間都好,首先要追second up
我都諗住下年報英國個邊既MSc,但唔知入唔入到...
利申: 工程jj

睇你想入邊間

睇你想入邊間

諗住Brunel, Liverpool

會報taught

LSE UCL Warwick Durham or LBS

會報taught

LSE UCL Warwick Durham or LBS

巴打報d野同我好似 咩科?
準備成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞