2017英國master討論

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
想去讀MSC medical physics/ nuclear medicine

冇錢+想搵工

medical phy無connection好難係香港做到
想去讀MSC medical physics/ nuclear medicine

冇錢+想搵工

其實好多科都係
如果Durham Finance 同 KongU Finance大家會點揀

100% Durham Finance

冇錢+想搵工

其實好多科都係

唔係,medical phy有時一年先請得一個,有時無

香港做下醫療工加local Master仲好過你出去讀,UK讀完都無得做就GG

冇錢+想搵工

其實好多科都係

唔係,medical phy有時一年先請得一個,有時無

香港做下醫療工加local Master仲好過你出去讀,UK讀完都無得做就GG

睇linkedin除左PhD 其他入到HA既真係好雜
佢地死好命

搵工都係睇彩數,以前競爭都無咁大。
Med Phy好多國家都飽和左,香港醫院又少,細field自然要connection
但讀UK Med Phy Master真係代價大左少少,嗰field太窄。不過如果鐘意都無所謂,讀就梗係讀自己鐘意。如果你為錢途先讀,我就勸你咪啦,讀下其他科反而仲好
好想快d出offer

ching幾時apply?
好想快d出offer

上兩星期
好想快d出offer

上兩星期

我一個月前apply, 有一間reject左,兩間仲pending.
想問有香港有5大 U grad 2nd degree
去ucl / Lse 洗唔洗考ielts
因為好似有啲requirement 話全英教學Degree就唔洗ielts
正正常常3.1-3.2係咪都有機會入到?
利申:cv唔錯 但gpa chur盡3.3 味必有reference
因為好似有啲requirement 話全英教學Degree就唔洗ielts
利申:cv唔錯 但gpa chur盡3.3 味必有reference

1) 香港degree要考IELTS
2) Second up有機
3) Academic references係必須, 無references係過唔到application process
4) Personal Statement >> CV

3) Academic references係必須, 無references係過唔到application process

Academic reference 係咪要揾professor証明點解岩請? 如果有埋job company reference就好...
Personal statement 再度度點寫
一直以話有錢有得讀
香港宜家無優勢
Thanks Ching 諗住fg係

Academic reference 係咪要揾professor証明點解岩請? 如果有埋job company reference就好...
Personal statement 再度度點寫
一直以話有錢有得讀
香港宜家無優勢
Thanks Ching 諗住fg係

一定要academic references, 除非你已經undergrad畢左業兩年
想問英國full time master 多數9月-9月
基本上去得都預左會miss哂香港啲management trainee interview ?
其實有冇辦法照報到hk啲mt
唔想9月翻到黎做廢青 等到下年4月先見工
如果Durham Finance 同 KongU Finance大家會點揀

100% Durham Finance

HKu果個都差不多40萬

可唔可以講下原因
基本上去得都預左會miss哂香港啲management trainee interview ?

係,除非大firm有海外interview

利申舊年都捻住搵MT,而家收晒皮

不過建議你照申請先

做住temporary 工先
有冇手足知重有咩for postgrad既scholarship未dead...
啱啱先有offer 但好多大scholarship都過晒了
唔想用屋企太多錢 一千幾百都好
有冇手足知重有咩for postgrad既scholarship未dead...

UK?

UK?

無錯
好撚貴。。。

UK?

無錯
好撚貴。。。

點解唔早啲報,香港人報到既其實唔多。
有既應該大部分dead左

如果有bursary就應該會係比offer比埋你,不過無
都係正常 R下department睇下有無
Part time local 係味咩scholarship都無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞