2017英國master討論

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
留名學野
點睇university of southampton? 打算下年報

讀緊,得返半條人命
留名 我都有報到
想問大家點解揀係英國讀唔翻香港讀?

香港有錢就讀得,收得勁濫。

Psychology都係?

點解咁多Psy人 香港second up就一定有啦

E個岩呀
香港一定有

又會
唔好係度害人啦
留名 我都有報到
想問大家點解揀係英國讀唔翻香港讀?

香港有錢就讀得,收得勁濫。

Psychology都係?

點解咁多Psy人 香港second up就一定有啦

Psy唔係吧,好多applicants,但得好少位,年年都爭崩頭樹仁psy pg個acceptance rate都唔高

正解 ching

我都喺倫敦讀緊master

乜科?乜U?

Kcl
你呢?
科太特別 講咗同自爆無分別

我講左科,再講U同自爆冇分別

你住喺倫敦邊頭?

有關係咩?你又住邊

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我住響西面,Easter忙coursework
有無psyc嘅ching啊?
一齊討論下去邊間讀好
想去英國讀psyc master
但係我想問2nd up有無機會報到UCL啊?

咩field
唔識揀就揀啲bps accredited course
一齊討論下去邊間讀好

報左先

三大?

山城啊
下年last year唸住chur上去2nd hon睇下博唔博到入master

我覺得睇你嗰科讀成點多,佢地好似分唔到香港啲大學。同埋好似幾睇Personal Statement

同埋reference好重要
有無辦法R到department head reference
比agent呃左由1年master變2年 重諗緊讀唔讀

UK?

uk 垃圾u
因為唔係本身major既科 好多都唔收

Surrey?有啲科已我所知係轉左2年 兩倍學費

我諗你要直接同學校deal

Surrey就唔好要啦

乜科?乜U?

Kcl
你呢?

你住喺倫敦邊頭?

有關係咩?你又住邊

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我都想住西面 環境靚d
我都好多coursework
諗緊去邊度行下先再做

ielts一定要架啦,但唔洗咁早考,你交左其他materials先,收既話就會比conditional offer,到時先再考未遲;早準備更重要,唔好急住考,最緊要final個score達標

我建議你直接去唔同學校既webpage睇,個到會更加detail講明你要交D咩文件/有咩要求

巴打而加讀緊咩? 無睇到之前既post

不過屋企無太大負擔既話我都覺得讀係無咩問題既,尤其係你未清楚自己條路係咩,趁後生應該試下。只係唔好預個學位對搵工有非常直接既幫助;係外國留學你學既係soft skills/general thinking為主,因為好多野要自己一手一腳去做/學識同唔同culture既人相處/係一個英文語境下生活。或者你讀完MASTER會想讀上去都未定

完全同意你所講
係唔係start with 個學校ranking list ?? 睇返自己大概既成績
揀返一堆 係自己成績入到既 之後逐間逐間睇佢地要求既野 有既科等等 ?
姐係話以學校為大前題 其他住宿既所有野再就佢? 好似有D 1999

你而加讀緊咩科?

唔記得左覆
讀緊public relation (可以話communication ) and marketing

如果你prefer foreign exposure
搵d少nds報既business school
通常商科master好多nds狗衝

你睇下有咩科個syllabus岩你啦
我識人undergrad讀HR
PG都讀political economy
唔一定要讀返自己個stream既野

如何知道邊間少NDS 既人? 學校網有得睇?
其實我想讀advertising or media 方面既野

愈勁愈多NDS 商科應該無邊個唔多大陸人

成個town都係啦屌啦星

Kcl
你呢?

你住喺倫敦邊頭?

有關係咩?你又住邊

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我都想住西面 環境靚d
諗緊去邊度行下先再做

我都想去行下,不過係冇時間比我咁做

你住喺倫敦邊頭?

有關係咩?你又住邊

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我都想住西面 環境靚d
諗緊去邊度行下先再做

依個master讀到我個人都殘曬
啱啱先交完2份coursework
要休息下先

你住喺倫敦邊頭?

有關係咩?你又住邊

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我都想住西面 環境靚d
諗緊去邊度行下先再做

要休息下先

巴打有冇dissertation寫吖?
有無kent 撚

大家認識下
有無kent 撚

大家認識下

我報左MSc
巴打你咩科?
Kent感覺係點?
一齊討論下去邊間讀好

報左先

三大?

山城啊
下年last year唸住chur上去2nd hon睇下博唔博到入master

我覺得睇你嗰科讀成點多,佢地好似分唔到香港啲大學。同埋好似幾睇Personal Statement

同埋reference好重要
有無辦法R到department head reference

全部AP
有無kent 撚

大家認識下

我報左MSc
巴打你咩科?
Kent感覺係點?

都係Msc

今年去
有無kent 撚

大家認識下

我報左MSc
巴打你咩科?
Kent感覺係點?

都係Msc

今年去

你幾時報?
幾耐有offer
我仲未有
有無kent 撚

大家認識下

我報左MSc
巴打你咩科?
Kent感覺係點?

都係Msc

今年去

你幾時報?
幾耐有offer
我仲未有

齊哂document無耐就有
有無kent 撚

大家認識下

我報左MSc
巴打你咩科?
Kent感覺係點?

都係Msc

今年去

你幾時報?
幾耐有offer
我仲未有

齊哂document無耐就有

無耐即係幾耐

有關係咩?你又住邊

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我都想住西面 環境靚d
諗緊去邊度行下先再做

要休息下先

但除咗dissertation仲有幾份野要做

問下啫
我住喺東面
Easter有咩做?

我都想住西面 環境靚d
諗緊去邊度行下先再做

要休息下先

之後唔係有幾個月你做咩,家下係literature review?

我都想住西面 環境靚d
諗緊去邊度行下先再做

要休息下先

之後唔係有幾個月你做咩,家下係literature review?

交咗proposal
之後要見下supervisor (未得閒搵佢 )
通常交左表幾耐先會有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞