召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (50)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
唔見咗白色證同office講,應該補領到
早兩日考車肥咗,有感而發,師傳係深藍絲🤬被玩鳩,簡師父要睇埋政治立場!

話說小弟之前學車,個師傳一開始都正正常常,但自從612之後就現曬形。

1.佢係教車時,禁電話睇睇下突然講:哎呀班友咁快收皮,仲打算掃平貨買樓。聽到呢度,已經知佢藍架啦,我都廢事講野,你不犯我,我不犯你。

2.佢之後有次教教下車無神神問我:有無去示威?咁我照直講有去啦,都表明政治立場係黃,支持示威者,之後就出事了。講真你唔問我我唔講,大家唔知大家咩立場,廢事有爭吵就算數。(當時6月中)

3.去到6月尾同7月學車,都已經覺得佢無之前咁正常,教得差咗好多。成日禁電話,都唔會教你d咩。但算數,我都係要你架車去考試。但721之後,佢有次係車無端端講班友仔阻佢搵食,快撚啲收皮。講真呢句燃燒起我團火,咁我老豆都係藍又講過類似野,就忍唔住應佢:阻你搵少1日錢,但班後生係無左1世人前途,同埋佢地都係為左我地班大人去爭取,點解你反而要怪佢地?點解唔講政府做法有錯?唔講政府要低頭?因為佢地係高牆,你就理所當然咁要雞蛋低頭?而唔理件事係邊個岩同邊個錯?(字句唔係一模一樣,但大概咁上下)我態度好冷靜,都係理性咁講出來。咁佢見我咁都收,無再出聲。(事後先明😂,咁我扭住個肽,佢唔出聲都好正常,留返之後玩鳩我)

4.當我以為一切已成過去,先發現大錯特錯。考之前約左好多晚學車,呢幾堂嚟料啦。佢成日借啲意屌鳩我,同埋教車時玩電話爆粗錄msg,我都算數,但教錯野就太扑街了。例如要求我扭肽避開個窿,但明明前面架架學牌都就咁駛過個窿。又例如係咁叫我慢慢渣,慢慢渣,keep 20左右就ok。例如係咁講我做錯野,但又唔講點做先岩,係咁講之前講過唔再講。

5.結果呢,我梗係肥啦,而肥個主因就係車速太慢!哈哈!屋企人都屌曬粗口,話擺明個師傳玩鳩我,我都覺。真心想講,大家如果想搵學車師傳,最好睇埋政治立場。
依期永孝街好考
我之前經office買左學牌了
咁我搵日去補番白卡同拎學牌

唔該巴打
好 唔該你
永基路/永孝街呢個最難出嘅讓路口都加埋燈,難度減半。

有冇巴絲可以影/畫到依家永基路/永孝街個路口係咩樣?
行A線,轉左入安捷里果條
落到小巴站果度啲小巴泊到出哂界
好驚過線擰頭做唔足
好彩最後冇事只係細tick
永基路果度係點?上網睇都師傅教都係去中線轉右,但原來依家無得轉右但個路牌寫中線可以轉右
你問永基路右轉葵福路?右線轉右。
屌,諗住3個月後甩p後出van
未夠歲
熟人介紹sales問哂d保險得一間受
泰加要4萬幾
或者到期前續一續P牌,確保無縫交接
巴打 請開名,車牌同電話資料 放上list警惕世人呀
想問下有無元朗路線補鐘師傅推介?
棍van,嚟緊第三take

希望幫倒你
係咪包埋路票費用?
我上次都係搵返我師傅抽快期,包埋路票$800
我星期六P牌到期
要等到星期一先揸得
23號考永孝 但隔左成5個月今日先操返 係咪預得太遲
係👍
有冇人可以說服下我買車
平時返工搭的士可以claim錢
假日車多人多又難泊車
女朋友有公司錢七

本身想買二手 porte
公屋仔 落街咩都有 好方便
d同事就話買左就會渣 夜晚去食下糖水買下野
但一個月俾幾千蚊好似唔知為乜咁
係諗住去旅行先考車 但香港唔渣又好似冇乜經驗
咁咪唔好買囉你自己都俾唔到理由自己買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞