召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (50)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
理論上1係最好嘅做法,記住拉緊手掣後放一放迫力,俾個手掣食咗架車道力,然後再入P波

2係常見嘅做法,入P波嗰下個力已經去咗波箱,再拉手掣用處冇咁大

至於平路另一個常見做法係直入P波,手掣都唔拉,考試勿學
會震=車速慢過 現時波段所需
解決方法:比油/降低波段

你CASE喺過早落Brake,都未到位就收慢
KEEP 1X km/h 行前D先收慢,見就停就落曬極力子
同埋想問下 3轉2既時候 有時會慢到架車震先識轉返2波
咁我想問考試既時候架車微震先轉波 會唔會有問題?
微震 可以TICK你 極力子控制不當 / 波段未能配合車速
如果次次轉波 你都見震先轉 可能直接剔你嚴重

其實3轉2,最好減速至20km/h,就轉波再慢放極力子 就唔會CHOCK
如果等到微震先轉番2波 咁你真係要行到好慢先會震
Push
Btw 補鐘$700 個半鐘個價合唔合理?
鏗鏘呢D叫得出名多數都係有自己車再加教練
聽講 呢D駕駛學院既教車牌同出面個一千牌係唔同
真正街 得一千個牌 不過我唔知佢地點分駕院牌定街牌
其實學車自己報筆試路試 自己搵街師傅係最平玩法
考完筆試出學牌再去排路試 再自己搵師傅
大概流程係咁上下 不過駕院就幫你做晒再收D手續費咁
我係拉手制,鬆brake,入P波
我最近搵左個師父元朗補鐘都係$700 1.5hrs
有冇人知
何文田 忠義街
9月既星期一下午2點4
多唔多死車
係咪9成都係轉入迦密村街,好緊張
啱啱考到個牌買Freed好定Ratcis好 預十萬全包
有無巴打知道 跑馬地 2點至3點 多唔多車出入
啱啱泊L 位揩花左邊車頭
上一手花右邊,成架車對稱晒
人生必經階段
不過我果部就公司車所以唔肉痛
小小花都唔洗賠錢比公司
香港每一條街都有死車架啦
好難答你喎巴打
兩架車本身定位都唔同
我都係師傅list 度搵, 問收費, 幾時開始學
師傅都好nice, 跟左然後pass 埋
當鏗鏘果d 學校唔夠人,
唔夠車就會彈比街車師父
諗左成晚都係Ratcis Freed好似over budget左少少
做乜唔諗埋Sienta
Freed係7人,要比嘅話應該係Sienta,兩者都應該搵到你budget嘅心水

至於Ractis就應該比fit,fit就數量多啲,要整都唔怕;Ractis數量都唔少,同埋感覺上闊落啲
兩架都係1500 cc配CVT,揸上手唔好有咩期望,但正常用都夠(fit有棍波,另計)
上代Sienta柒到不得了
我覺得圓碌碌幾得意喎
Ractis個空間好似大個Fit少少
口味唔同唔得計 今代Sienta我又覺得幾靚仔 可惜冇錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞