召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (50)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
快期抽到澤安道點睇
P牌仔 啱啱發生左宗交通意外想問下大家意見

事源係有一日我駛入某停車場,當時我沿住條路直駛,突然有架車喺左邊出口轉右打算駛出停車場,當時佢太快我收唔切,右邊車頭撞到佢右邊尾轆位置
當時我車頭仲未駛出路口,同埋我喺正自己條線到,最緊要嘅係佢嗰個路口只可以左轉,但始終都係我車頭撞到佢車尾,想問下我勝算大唔大,同埋我會唔會俾人告不小心駕駛
示意圖:

佢錯
第一頁個q&a唔係有講咩?

睇咗未? 想報街師傅定駕院先 兩種玩法嚟
即係例如我去鏗鏘報學車
其實佢係咪都只係一個中介咁
佢介紹個師傅畀我?
咁如果我有師傅電話
係咪直接搵佢就ok?
岩岩12點幾左右大埔道落斜見到有位考牌巴打比考官dup停左
祝你好運喇
依家學車好少有中介,大個幾間所謂駕駛學院已經係學車學校,好數一條龍幫你搞掂晒,由報名,交表,分定晒師傅,架車比你。好難指定到師傅比你,除非你投訴,佢再隨機個比你

除非同個駕院師傅好熟,有熟人介紹,而佢又有空位教到你,你可以直接同佢講。
但正常都係隨機師傅

街師傅就三唔識七直接打去問就得,駕院師傅就要識人
做個統計,有幾多人既新手村係九龍塘三角花園同marketplace轉轉轉?
滿載上斜係難做啲
我會右腳和油,左腳踩下放下踩下放下,長吊真係搞唔掂
我就係咁做
照吊到出煙有味
踩極力子落一波吊住去
可以既又唔怕肥 吊2波
一陣你死火仲怕你急
咁你覺得邊個錯
丙部快期好定排正常 11月尾學牌到期
佢個路口只可以左轉你已經贏晒喇
唔合格可以唔駛再考
對家唔岩
你係正線佢係讓線有責任預埋距離時間果d
考完棍波揸自動波有個問題想請教下
泊車後,熄匙前既步驟應該點做先岩?

1: R波踩實brake > R波轉N波 > 手制 > N波轉P波 > 熄匙

2: R波踩實brake > R波轉P波 > 手制 > 熄匙

3: 以上步驟皆錯

另外想問,手制應該P波前拉定係P波後拉?
未打完就sd左

照計 1同2應該操作上係無問題,只係想知邊個做法對個波箱好啲
有冇人搵過沙田學車易或者學車駅補鐘?
快手轉返一波吊住去
有冇屯門/元朗私家車師父介紹?
雪藏牌想解凍
架車停定拉手掣入p 波得架喇自動波基本上唔會死火
想試下油電車p 牌補鐘搵邊間好
學車師傅果架汽油版jazz 唔係好想試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞