召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (50)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
學車果陣師傅都係咁教 自己上網睇片又話唔好吊
有堂過灣無吊又比師傅插 問完佢 佢又同我講話要吊
師傅係咁講踩小小吊住過無問題 踩啦好彩個官..
點解2波唔吊得?真心想請教一下

利申:師父教我可以2波吊,考試都有吊到,但都pass
2019 civic hatchback扮車手路過
停車前準備(可以理解為停車 再開車)就可以吊
前面轉灣你又唔係轉波踩咩極力子
以前學車時做過你講嘅動作,師傅即刻話咁樣肥得,考試只有轉波同開停車先好掂極力子

再講多次啦,無啦啦轉彎吊極力子就係不必要地磨個極力子,造成額外損耗,絕對唔係好習慣,長期咁做車房多謝你成日幫襯
因為好多初學者做唔到同時轉灣同轉波,只可以做一樣
一係入灣前轉1波,如果2波入左灣,就要等到出左灣,擺直架車先可以轉波
我自己2波吊極力子嘅情況就係喺行人過路處,有行人過我就踩brake踩到架車震,但仲有少少人未過曬,而架車就黎太接近佢地,呢個時候師傅就教我踩低極力子,吊住行,等路人過曬後就可以慢慢放極力子,俾油行。
第二個情況就係有少少塞車嘅時候,前面架車行得好慢,我又係印brake踩到架車好震,師傅就叫我踩低極力子,吊住行。

唔知以上情況啱唔啱呢?
雖然pass咗,但都想學好手車。
穩陣就最好出左灣先轉2波啦
以我所知, 考試只可以1波吊極力子
2波期間踩極力子只有轉波時/停車時用
如果你2波踩極力子唔轉波/停車, 基本上係應該肥
車速慢到震震下就應該轉1波, 再唔係比返小小油
新手買二手車有咩要留意?
2波吊極力子除咗懶得轉1波 貪快

同技術唔夠 做唔到一路入彎一路轉波之外

冇咩原因要2波吊極力子
我想問我報咗自動波,張考試排期單無寫是否正常?
以我嘅理解,波段控制嚟控制車速要一級級咁上落
以速度嚟講: (慢) 吊極力子>1波>2波>3波…(快)
所以要波段控制下2波要減速應該要轉1波,再需要慢啲時先吊極力子
2波吊極力子就類似3波直落1波咁
但因為唔明顯又或者考官覺得未必有心(可能覺得係想轉波但猶疑係咪轉波)
可能會細Tick而唔係肥
明白了,多謝你
正常
唔該曬
啱啱考完等結果
請問考鴨駕有咩要注意 好緊張就考
上面都有好多巴打答左你啦,總結一句,正規考試教程(駕院)講明只有兩個情況你先可以2波行車途中踩離合:
一。轉波
二。停車

咁點解一波係可以踩離合(吊極力子)呢,係因為一波已經低無可低,唔可以再轉低一個波,所以就容許吊極力子啦
我明...跟足師傅做先來fail 個下真係灰到爆...

當年我因為街師傅都係咁教我2波吊極力子,令我成日顧慮依樣野搞到學車分心...依到有巴打就建議我寧願換師傅,佢依個提議我跟左,最後真令我真係幫我大大減低左顧慮,最後一考就過
你個case 同我當年一模一樣,俾師傅小我轉彎唔踩,佢嬲到係直頭叫我同佢換位,要揸一次俾我睇

不過我又冇嬲佢,因為就算佢個套未必係最啱,但都係用心教先會咁,我個次只係補鐘都咁用心

利申:依個師傅係銅鑼灣,係連登好師傅list名單裡面
肥左?
新手上路 想學自動波 如果自己考完筆試之後 想報短堂數既學院課程有冇邊間推介?
依家啲 package 本身堂數都好少,巴打你係揸過車,想考返香港牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞