召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (50)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
弱弱一問,西九龍走廊係唔係即係西九龍公路...點解依條快速公路可以行快線既?
唔係,西九龍走廊不屬於快速公路
留意路牌係藍底白字
快速公路係綠底白字
西九龍走廊係蝴蝶谷連接到加士居道果條
冇話不唔不智,但無論考完揸唔揸棍都好,我個人仍然贊成考棍,因為學棍對車輛嘅認識點都多咗,起碼對「波」有概念
識大把人考完自動波都唔知L、2、3係乜,更加唔知幾時用

利申:堅持揸棍
仲有,西九龍走廊絕大部分都係兩線,就算係快速公路都可以行快線
不過考完唔揸都係冇用
你揸開棍都知考牌果套棍法根本唔掂
呢層我當然知,我考完出嚟都未跟過考試套揸法
不過學完唔揸極其量都係揸唔返上手,但未至於0概念
兩樣都有
你咁趕時間自己跳過佢部車啦
人地見你趕頭趕命更加玩多你兩錢重
哩D情況梗係拉返開距離等左線有位就地版油走架啦
距離感我覺得都係要訓練出嚟,一開始有啲窄小小嘅位會 dup 慢過,行得多就會越行越快
我都有呢個感覺,之前係停車場行慢少少都比人呠
但泊車後面個距離未掌握到,個感應器又好似怪怪地
你架車幾長?幾闊?
車頭用高燈睇燈影
車尾靠渣得多人車合一
九巴唔請我
可能我太老實講入去為儲牌
普通家庭五人車,唔算大
師兄想問下睇燈影係日頭係咪做唔到,夜晚我都叫做摸索到,但日頭就難搞啲
做到
視力正常?
有戴眼鏡
咁撚乞衣
仲諗住考到唔ot按章工作打搏炒
考街無專利牌?
定考完街可以入去見特別更會送返專利牌比你
下列是已劃定為快速公路的道路,尚有其他快速公路尚待興建。

A. 沙田路 (獅子山隧道公路至大埔公路沙田段)
B. 吐露港公路 (大埔公路沙田段至林錦公路交匯處)
C. 粉嶺公路 (吐露港公路至新田交匯處)
D. 新田公路 (新田交匯處至青山公路潭尾段)
E. 元朗公路 (十八鄉交匯處至藍地交匯處)
F. 屯門公路及荃灣路 (皇珠路至葵涌道)
G. 大埔公路沙田段 (火炭路至吐露港公路)
H. 沙田圍路 (天橋及大老山公路,沙田路至吐露港公路)
I. 觀塘繞道
J. 港島東區走廊
K. 北大嶼山公路 ( 青嶼幹線收費廣場至東涌東交匯處 )
L. 青嶼幹線 (青衣西北交匯處至青嶼幹線收費廣場)
M. 青葵公路 ( 西九龍公路至長青隧道 )
N. 長青公路 (長青隧道至青衣西北交匯處)
O. 青朗公路 (青衣西北交匯處至新田公路)

在有三條或以上行車線的快速公路上,不得使用最右線

原來只限呢D?定係3條以上都計
完P都未明

3條以上唔行得最右
所以我吐公都係全程行第3條線
但都成日比d仆街頂到得返80
然後望住右邊隔離線暢通無阻但又唔行得果下真係
但有D路唔係高速都有3條
跟運輸署定義好似係上面既高速先唔用最右
我仲以為3條都係唔用最右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞