召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (50)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
唔駛填A,包埋

你考嗰陣有冇戴眼鏡?
有嘅話聽聞考官會 mark 喺黃紙,
有 mark 就會吸埋落車牌度。

之後改就好似要搵醫生寫紙。
你媽閪就9up
2017肥腎唔撚係腳仔考到牌掛p做司機?
早兩日避違泊衰心急拎軚搞到泥擋hi到石壆
之後唔知好彩定唔好彩搵到個期係下個月頭再考, 雖然唔使得咁耐, 但要短期內畀晒5600幾蚊
我上星期衰左喺個阿婆到
5600 係包啲咩
駕院既話係5+1 同車租考試費
好少可駕院有個咁快嘅期
想問下有無巴打報過學車易 沙田補鐘?
岩岩衰左丙部
考牌官同師傅講話我過彎太慢成日吊極力子過彎
都係兩個彎二波吊住極力子過啫
其餘d彎一係燈口排頭位一波過 一係2波break住過
2波邊可以吊極力子
點解你識2波break過要吊極力子
學左幾堂覺得最難係要停準係條白線前面
成日減速得太快
個魚眼鏡都未望到條線就停定左
師傅係教我可以2波吊clutch同轉彎
我考試都有轉彎用2波吊clutch咁過 冇問題 照pass
因為你左右腳都太快踩死極力子 同腳制

你應該先用腳制踩慢架車 到慢慢!!!! 踩底極力子 然後架車就會慢 feel 到架車唔扯你行 再放少少!!!!!腳制 咁就可以比車慢慢行去你想停既位 到要停再踩腳制就ok

考完就冇渣車 有錯屌細力啲
舊post講到口臭2波唔好吊極力子
就算俾你考試過到骨呢個都絕對唔係一個好習慣
如果淨係差三兩呎嘅話冇問題嘅,只要睇到路口就得,反而停過界就肥得

真係咁介懷嘅話,臨停定前放返少少迫力,一來停得冇咁chok,二來停前多少少就到位
練多啲就慣,放心
今日岩岩考完沙駕多石,好彩一take pass
暫時係自已咁多朋友之中係沙田pass的一個
個官睇漏眼?
應該係睇邊個官 我考天光道 過灣一樣有2波吊極力子
跟個師傅都係教2波過灣 輕輕拖住break收慢架車
Feel倒架車震就踩小小極力子落去 放break吊住極力子慢慢過灣

聽就聽好多話唔得 不過學牌仔廢事同師傅鬥氣
最緊要跟佢果套做 唔係你就無運行
最後考果陣個官都好似無理呢樣咁 1 take pass

真係唔知邊個岩邊個錯
其實好想知點解要2波吊極力子

我學車到考車 師傅都講明話吊極力子只係1波先吊得

話2波轉彎太快要吊一吊極力子減速

咁點解唔印brake踩極力子轉一波
考試原則上唔可以2波吊極力子,但出面好多師傅都會係教照吊,睇你遇到個考官嚴唔嚴,你個case 係考官鬆手俾你過

利申:為依個問題係到開過post, 其後更直接問過前任考牌官
我師傅就係教可以吊住過
估唔到今日會咁樣fail左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞