【酒色財氣(甜呢?)都市獵奇大冒險】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第二季:龍雀篇

573 回覆
79 Like 8 Dislike
女太多,邊個係leo
Leo仲未現過真身,只係同卡西Message 過嘅神秘人
莫非係個情婦?
黑幫老大情婦會唔會係婷熙,自己set 個局比卡西踩入坑#clap#pi
情婦唔係話加拿大嗰個咩
第五十一話:繼承者遊戲

我簡直不能相信自己的眼睛。

但,影片中的男人,的的確確是我。

最後,對方發了一串 Emoji 來:「🕖🔢🐴💬🏨🔟2️⃣6️⃣」

我腦一片空白。

「喂,駛唔駛打咁耐呀?」站在房門外的 Jimmy 不耐煩地催促著我,道:「你打 Email 定打小說呀?」

我關了電腦,就跟 Jimmy 離開 Office。

我腦仍一片空白。

我行屍走肉般和 Jimmy 走到樓下,然後上了他的七人車。

車程中都有聽見自己和 Jimmy 作機械式的閒言對答,慢慢,僵硬的腦袋好像重新再開始運作,但取代空白的卻是一股前所未有的恐懼湧上心頭。

這段片拍的,正正就是我昨晚在婷熙家中,跟她赤裸裸享用完一頓高級日本料理外賣後,再品嚐那「甜品」時的情況,我很清楚,我們當時做了些甚麼。

如果將這段片放上網的話,後果不敢想像。

究竟這條片是怎樣拍得?將片發給我的又是誰?背後有甚麼目的?

我一點頭緒也沒有。

我只知道,我今次好「撚」大鑊!

Jimmy 帶了我到位於銅鑼灣一家精品酒店,這裡的頂層原來有一間挺 Cozy 的 Lounge,申老闆一早就來了在廂房中等著我們,坐在申老闆旁邊還有「G 奶乳神」Rionna,卻未見其他「𡃁模」,似乎她跟申老闆的關係果然是非比尋常。

這晚 Rionna 穿了一件薄薄的低胸連身短裙,將一身誘人的美好身段展露無遺,大半個雪白乳球都裸露在外叫人不敢直視。纖細嬌嫩的玉臂,配上清澈明亮的眼睛和柔軟飽滿的紅唇,坐在梳化上交叉翹著富線條美的一雙長腿,那短得可憐的裙一坐下來就根本遮不住春光,隱隱若若見到裡面那鮮紅色的三角褲,顏色竟跟腳底踢著的高跟鞋一樣,如這般的性感尤物,難怪成為當今香港最紅的「𡃁模」。

「卡西,我真係服咗你。」申老闆一見我就笑容滿臉,道:「隻『富利好』真係升極都有喎。」

「乜說話啦,街外錢大家搵啫。」我笑道。

「幫到我手嘅我從來都唔會虧待,你粗粗地拎去楂住先啦。」說罷,申老闆竟拿出一條車匙放在枱上,這條車匙上還有保時捷的標誌。

「吓,我都無做過啲乜嘢,唔....唔駛咁客氣喎。」我受寵若驚地道。

「我今次賺嘅都唔只呢度嘅幾倍啦,你咁都唔領我情就即係唔畀面啫!」申老闆板起面道。

Jimmy 一邊遞我一杯紅酒,一邊道:「申老闆叫你楂住先你就楂住先啦,你埋得我哋堆,我哋一定唔會令你失望嘅。」

「咁....咁我恭敬不如從命啦。」我舉起酒杯道。

這是我人生第一架「波子」。

我以為我會很開心,但我沒有。

我腦仍不斷想著淫片的事。

這一刻的我,甚麼都不想要,如果可以給我選擇,只要沒有發生淫片事件,甚麼升職、甚麼「波子」,我寧願通通都不要。

原來人到了大難臨頭之際,才會想起能平平淡淡的過日子,已是人生中最大的福氣。

酒我也沒有心情喝,每次都是申老闆或 Jimmy 盛意拳拳的要乾杯我才舉杯沾上一、兩口。

這樣的情況下,枱上竟還可清了三、四瓶紅酒,申老闆和 Jimmy 這兩個富二代工作上的才幹或許是欠奉,但喝酒的本事卻蠻厲害。

「老占,我有時真係好羡慕你,你家姐得你一粒細路,錫到你燶,你鍾意做乜佢都支持你....」申老闆滿帶醉意,道:「而我呢,無錯,我家族係韓國十大財閥,可以話富甲一方,但係我哋啲兄弟姊妹一出世就要爭做繼承者,最搞笑係我爺爺同老豆,仲好樂意見到我哋為咗做繼承者打生打死,有時我喺到諗,我嗰啲所謂親人,似我嘅敵人多啲囉。」

「申老闆,乜今晚咁感性呀?」Jimmy 眯起眼睛道,似乎他的醉意亦不比申老闆少,再笑道:「你話晒都係你老豆個仔,點都有得分嘅,加上你家族咁鬼死有錢,就算係有好多人要分,求其每一份慳慳哋都夠食夠玩十幾世啦,我都唔知你咁愁做乜鬼?」

申老闆即時搖一搖頭,道:「你唔明架啦,『延龍派』係我爺爺一手創立,佢有份參與義勇軍抗日同打過韓戰,發生『八月宗派事件』至潛逃去南韓創辦咗『延龍派』,所以我爺爺認為事業係要靠自己雙手打拼出嚟、同『一將功成萬骨枯』嘅道理,為咗令家族千秋萬世,佢一直將訓練軍隊嗰套放喺我哋身上,又定立咗一個準則去揀選家族嘅繼承者,而家族名下嘅所有生意同資產,都將會喺眾後人當中揀選一個繼承者去繼承同分配,所以喺呢個『Winner takes All』嘅遊戲規則下,有乜辦法唔搞到我哋班兄弟姊妹打生打死啫?」

「咁即係話如果鬥輸咗嘅話,係可以一蚊都無?」Jimmy 大吃一驚,問:「咁唔想爭咪局住都要爭囉?」

「女都可以選擇唔爭,放棄做繼承者,家族基金每個月就出份糧畀佢,從此繼承者叫佢行就行、企就企,不過仔就無呢個選項,因為爺爺覺得男丁唔可以無出息,唔成才嘅仔唔要都罷,所以所有男丁,包括我,一到十八歲就要簽署參加一個名為『繼承者遊戲』嘅評核程序,如果唔簽就即時被趕出家門。」申老闆答。

Jimmy 追問:「乜嘢『繼承者遊戲』咁把炮呀?」

「『繼承者遊戲』其實係由我爺爺領導嘅『繼承者委員會』,用一個有三大指標嘅評核準則,從眾參賽者中揀選最合適嘅繼承者,三大指標就係『修身、齊家、治國』,『修身』係鬥個人能力,我哋每位參賽者會分到 300 億韓圜去投資,睇下邊個可以做到最好嘅回報,『齊家』係鬥我哋嘅結婚對象,婚姻永遠係擴大政治力量嘅最佳工具,所以結婚對象嘅地位同能力都係比拼嘅範疇之一,最後『治國』係鬥管治才能,因為『修身』同『齊家』都有可能有幸運成分,而『治國』就係睇你可唔可以創立一家公司、又或者成為一家大企業裡面嘅要職,我爺爺話,要達成『修身、齊家、治國』,方可領導家族去『平天下』咁話。」申老闆皺著眉頭,再歎道:「其實而家成個家族都仲係我爺爺話晒事,我老豆只不過係執行爺爺嘅指令,今朝佢仲同我講話我嚟咗香港咁耐,錢就使咗好多,但係就無咩做到出嚟,佢下個月就過嚟睇我,如果我仲無咩實質嘅成績畀佢睇到,佢就要我即刻跟佢返韓國,到時我就畀我啲哥哥姐姐食住,永不翻身。」

申老闆說罷,就舉杯將紅酒喝掉,然後再對著我說:「卡西,以往喺我身邊嘅都淨係識搵我著數,呃飲呃食呃女扑,但係我知你係真係可以幫到我,你幫我度下橋啦,我要喺最短時間發圍呀!」

「梗係啦,梗係啦。」我敷𧗠的應道,心想:「幫你發圍?我家陣都自身難保呀!」

這個時候,酒吧經理突然衝了進來,嚷道:「申老闆,有人同傳媒報料話 Rionna 同咗個男人上嚟開房,嗰個男嘅仲好似係申老闆你呀,而家有好多記者喺酒店樓下等緊你哋呀!」

「仆街啦,如果畀人影到我哋,再傳到返去我爺爺同老豆嗰度,唔駛等下個月,我即卡就要收皮返韓國啦!」申老闆失聲叫了一句,再問:「呢度有無後門架?」

「呢度係頂樓,就算行樓梯落樓都會喺 Lobby 度出返嚟架咋。」經理答道。

「唔駛咁驚吓嘛,叫 Rionna 自己走先咪得囉。」Jimmy 道。

「梗係唔得啦,既然有人話睇到 Rionna 同個男人上咗嚟,如果而家只係得 Rionna 一個人走,啲記者一定唔肯走仲會喺度等,咁我要留喺度等幾耐呀?」申老闆急急叱道:「一係你扮 Rionna 條仔同佢一齊落去啦?」

「唔得,你有個老豆我都有個家姐架,如果畀家姐知道我又玩『𡃁模』玩到見報,實閂我水喉架!」Jimmy 搖搖頭道。

隔了半晌,申老闆對著我說:「卡西,今次你要幫我頂喇,就你落去扮 Rionna 個男朋友啦!」

(待續)
Push
究竟串 Emoji 點解讀?
+1 睇唔明
堆 Emoji 睇唔明係好正常, 因為遲啲至會拆解
文呢
我估數碼港時鐘酒店1026房🤔
7點鐘數碼港時鐘酒店1026房?🧐
支持
Push
Push
樓主你放假呀???
應該逢星期六日放假
照推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞