【酒色財氣(甜呢?)都市獵奇大冒險】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第二季:龍雀篇

573 回覆
79 Like 8 Dislike
嗰兩條女卡西都好想食架
凍啦
第五十八話:真正高手

我躲在厠格裡並沒有「柯尿」,卻不停地抽煙。

我在想,一會兒,當我出到去再輸掉最後一鋪,我會怎樣。

我要抛低 Rionna 逃跑嗎?狠心地抛低一個為我哭過的女人而逃命?

但太子安這班人是黑社會,我可以那麼容易逃脫到嗎?

想不到淫片事件的「計時炸彈」未爆,我卻先給阿紫的「大對對.連爆」炸死!

突然,有人敲門道:「太子哥問你駛唔駛柯咁耐喎?」

是福伯。

我隨手拉下沖水,再走出來邊洗手邊嘮叨著:「催催催....催 what?輸唔切咩....」

「你知你係唔可能贏。」福伯淡淡然地道。

「我知呀,咁又點喎?唔駛你嚟提我喎,你喺度打雜架咋,扮咩冷靜啫,講親嘢都懶鎮定咁!」我發爛的道。

「咁....你想唔想贏?」福伯道,我一直也沒有望著他,這時卻留意到他擠出了一個古怪的笑容。

「你....你可以幫到我贏?」我瞪大雙眼的反問。

「你只要答我,你,想唔想贏?」福伯再問。

「想!」我斬釘截鐵的答。

「我可以幫你,不過我幫咗你之後,你要幫返我。」福伯道。

「你要我幫你咩?」我追問。

「我要你幫我咩之後我會同你講,總之唔係叫你殺人放火,你而家只需要答我,你要唔要我幫。」福伯再道。

我再沒有多想便答道:「你幫我贏,我一定會盡力幫返你!」

福伯突然從後褲袋拿了一份文件出來,然後道:「口講無憑,有心想我幫你,就喺呢份嘢上面簽個名先。」

我呆了一呆,心知這份文件肯定不是好東西,但現在的我根本沒有選擇,便匆匆簽了。

「好,非常好。」福伯怪異地笑道。

「咁我要做啲咩?」我問道。

「你一陣間出去,搵個藉口熄咗出面嗰幾把掛牆風扇,之後返埋位繼續打牌就得。」福伯答道。

「熄風扇同贏牌有咩關係?」我不解的問。

「你頭先一定好奇怪,點解嗰兩姊妹無打任何眼色同動作,但係都可以清楚知道對方要咩牌,然後跟住就打出畀對方碰?」福伯反問著。

我大力的點頭。

「大家都以為佢哋係心靈感應,其實係因為把掛牆扇。」福伯續道。

「吓,點解會關把掛牆扇事?」我吃驚地問。

「你有無留意,佢哋每次都會等掛牆扇轉到最盡時至摸牌,然後將風扇轉向幅度嘅半圓分成四份代表『筒、索、萬、番』,用牌敲枱面話畀對方聽自己要咩章,再等風扇逆向轉動時再分成九份代表點數、或者分七份代表『東、南、西、北、中、發、白』,最後,喺打牌之前用牌敲多次枱面,咁對方咪知嗰隻係咩牌,呢個就係佢哋可以隔空溝通嘅秘密。」福伯頓了一頓,再加強語氣,道:「『五靈千術』分『火、風、雷、土、水』,呢種就係當中嘅『御風術』!」

「紫霞」要靠風才能吹動,「寧波紫霞」可以不斷碰牌的秘密原來就是「風」!

我恍然大悟,難怪她們無論在摸牌後和打牌前都用牌敲枱面,原來就是為了打暗號給對方,讓對方知道自己想要甚麼牌。

兩個人打一份牌,當然能夠比其他要造牌的人更快食糊。

而我卻只留意著那兩對巨乳跳動的動作,輸得一敗塗地也是活該的。

忽然間,我再仔細打量眼前這個叫「福伯」的老頭,其實他不是真的那麼老,亦不是那麼的醜,令人覺得他面容不堪入目的,是因為他臉上的數道疤痕,這時望真一點,發覺原來他的雙目如鷹,隱隱閃出像刀一樣鋒銳的凌厲光芒,現在毁了容,又故意裝成一副不修邊幅的潦倒模樣,似乎在隱藏著自己真正的身分。

「你....你點會....知得咁清楚嘅?」我茫然地問道。

「呢啲鵰蟲小技嚟啫,又點出得大場面賺到真正大錢呀?」福伯「哼」了一下,又徐徐地道:「其實賭錢最緊要係『氣勢』,『氣勢』包含『運氣』同『聲勢』,所有練賭術嘅人終極目標都係想增強自己嘅『氣勢』,因為要有絕頂嘅『氣勢』至可以令你逢賭必勝,不過人有三衰六旺,賭錢時總會遇到自己『氣勢』比對手弱嘅情況發生,喺呢個時候就要用千術嚟偷返個『氣勢』返嚟。一般嚟講,『寧波紫霞』嘅『御風術』已經可以令佢哋賺取足夠嘅『氣勢』去贏任何嘅牌局,只可惜而家佢遇到嘅對手係我。」

福伯陰森地笑了一笑,再道:「我嘅『氣勢』,會將佢哋嘅『氣勢』全部都吞噬過嚟!」

離開廁所走回大廳的時候,我故意邊大聲打噴嚏,邊道:「喂,太子哥,唔怪之得成晚都唔聚財,原來我傷風,你知呢排啲流感幾勁,大家都唔想畀我傳染架啦?一係我去睇咗醫生先,下一局再約過打啦?」

「你條友咪扮晒嘢搵藉口閃走呀,你輸剩一鋪之嘛,打完我親自陪你去睇醫生又點話?」太子安道。

我拿起張紙巾往鼻子用力一擤,滿紙當堂沾上鼻涕,再攤開給太子安,道:「你睇,堅傷風架。」

我再走到之前打牌坐的位置,指著幾把掛牆扇,嚷著:「唔怪之得啦,成晚畀幾把風扇係咁吹住,唔吹病就有鬼啦!」

太子安即時吩咐手下,道:「咪畀條友多多事實,同我熄鬼晒啲風扇佢!」

太子安是一個惡人,可惜就是太單純,我略施小計以退為進,他就真的想也沒多想就熄掉在場所有風扇。

我還留意到,「寧波紫霞」的臉色隨即變得相當難看,因為我關掉了風扇,她們就無法施展「御風術」去打暗號給對方。

我要做的已做好了,現在就看福伯怎將敗局扭轉!

我返回座位繼續打牌。

洗牌、配牌過後,一開牌,嚇我一跳。

三隻「紅中」、三隻「五索」、三隻「七索」、三隻「九索」、一隻「一索」!

這是天聽單吊「一索」的牌型!!

福伯肯定是一個堆牌高手,但一般的堆牌都要自己做莊的時候,能控制打骰的點數才可確保堆的牌可以送往自己或別人手中。

但福伯不需要做莊也能達至這個效果。

這個福伯,深不可測。

「本座最憎呢隻牌。」阿紫說罷,竟真的打出了「一索」!

「今晚之後,你會更憎呢隻牌!」我翻起牌,再高聲叫道:「地胡,四暗坎,紅一色!」

Rionna 高興得跳起來,歡呼了一聲。

「師....師姐....『紅一色』呀!」阿霞抖震的叫道。

「無....無可能....佢無可能識彤師叔嘅絕技....」阿紫臉無血色,盯著我翻出來的牌,呢喃著:「一定係撞彩....一定係撞彩....」

半晌,阿紫定一定神後,再推牌道:「再打!你無可能再食到糊!」

終於輪到我做莊,我當然不懂堆牌,但我知道福伯一定會把最強的牌型送去我手上。

果然,我把牌翻開一看,儘管我已有上鋪的經驗,我還是覺得非常震憾。

三隻「發財」、三隻「二索」、三隻「三索」、三隻「四索」、二隻「六索」!

我深呼吸一下,再翻牌道:「天糊,四暗坎,綠一色!」

Rionna 和伯母都一起跳起來,呼叫著:「Yeah!好勁呀!!」

「師....師姐....今次連....師傅嘅『綠一色』都....仲要係『天糊』....呢招係師傅不傳嘅奧義....」阿霞吃驚地道。

這次,阿紫卻冷靜的站起來,道:「本座認輸,失陪。」

說罷,便帶著師妹阿霞離開。

本來「氣勢」如虹的「寧波紫霞」,在福伯面前竟然如此不堪一擊,只是兩鋪牌便可借我的手把她們打得落荒而逃,証明福伯的實力完全是強得超乎想像!

「喂,你呢兩條八婆又話唔會輸嘅?」太子安這時發爛,嚷道:「而家就咁走咗去,算點呀?」

我走過去,拍著太子安的肩膀,笑道:「賭錢邊有話實贏架,既然『寧波紫霞』認輸,牌局就我贏啦喎,咁我外母掙你嗰百五萬就咁算數架啦,你喺江湖咁有名望,唔會講過唔算數啩,係咪呀?」

「哼,你好嘢,我唔會就咁算數架!」太子安指著我道,然後便拂袖而去,他的門生見狀也跟著離開了麻雀館。

就是這樣,一場 $300 萬賭注的牌局就此結束了。

(待續)
推呀。順便賀你甩p
哈哈,多謝多謝
女主角,女主角
對唔住呀樓主,你篇故好睇到令我忍唔住催你
btw 恭喜你甩P
推 新毒者lm
我一定唔會令你嘅等待失望
劇情鋪緊, 忍住, 頂多陣
歡迎歡迎
P牌畀唔到正評 唯有手動正評啦
新讀者留名
舊讀者留名
慶祝甩p,加更未
樓主加油出快跑 你個故好好睇
甩P唔加更加甜點都講唔通喎
依舖牌局橫跨三集,比得上當年足球小將,同樣一個入球都用兩三集來交代。
好想知女主角到底係邊個
鳩估福伯依個啊叔係太子安啲仇家
足球小將戴志偉起腳後個波飛緊去龍門時進入回憶 mode 佔一集, 觀戰嘅親朋戚友同隔離校嘅對手又「吓」一集, 最後健威飛向門柱反彈撲去個波度再被撞甩手破網又一集, 剛好三集

卡西喺打牌時都未進入回憶 mode 啫, 嘻嘻
有新讀者好感動呀 記得順手幫襯埋我個 Facebook Page 同 IG, 我會不定時放我未畫得切嘅插圖同金句上去架
FB: https://www.facebook.com/iamkasai4
IG: https://www.instagram.com/iamkasai4
呢掛既插畫無左之前咁正
你睇班友無話 "甜呢???" 之類就知道你寫得好好

樓主加油 ~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞