【酒色財氣(甜呢?)都市獵奇大冒險】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第二季:龍雀篇

573 回覆
79 Like 8 Dislike
搞橡皮人=棄故 樓主自己諗
hi你,每一日篇
男男係女主角
推故留名
推推推
關係圖有用

用咗嚟check男男係邊個,但繼續支持加返一兩句flashback 等我唔洗check
第六十一話:身世之謎

男男這句話非同小可!

「吓?你話咩話?你話我係你大佬?」我失聲的叫嚷著。

「其實當我發現嘅時候,我嘅反應比你而家不知大多幾多十萬倍!」男男笑道。

「咪住先....你好講清楚發生緊啲咩事先?我幾時無端端多咗你呢個妹架?」我抖震的問道。

「由細到大我都無爸爸,唔只係咁,我就連爸爸係姓乜名乜我都唔知,所以我一直都好想知道我爸爸係邊個,但係媽媽點都唔肯講,直到我十八歲生日,媽媽終於講咗少少關於爸爸嘅事,話佢身上有一個三角形嘅胎記,仲話我有一個大我一年同父異母嘅哥哥,佢亦都係有一個類似嘅胎記喺身。」男男徐徐地道:「所以當我喺段片入面見到你大髀內側嗰個胎記時,我當堂嚇咗一跳,就開始查你嘅身世....」

聽到這裡,我忍不住拿出一根煙燃點著,然後深深的吸了一口。

我在等待著有甚麼驚人的秘密從男男的口中說出來。

男男卻突然提起嗓子,高聲的罵道:「唔查由自可,一查就發覺你份人又鹹濕又無賴,基本上係女都啱,濫交到死,仲隨傳隨到咁同啲已婚女士爆房,查實你份工係做『投資顧問』定係做『鴨』呀?你簡直係當今世上首席世紀賤男呀!」

我差點被剛吸入的煙「濁親」,想起來剛剛的那個星期我正在努力履行「高跟黨」中「內侍」的工作,碰巧那段期間男男又在調查我,便老羞成怒地叫道:「喂,我哋你情我願咁發生下關係、交換下分泌啫,關我身世咩事呀?我又唔係搞親你!」

男男換了一個鄙視的表情,道:「你睇你個人幾咁差?咁賤格嘅嘢都講得出口,都唔明我點解會有個咁嘅大佬架!」

「你唔好講呢啲住先啦,咁你究竟查到我啲咩啫?」我緊張的追問。

「我就係乜都查唔到,只係知道你同我一樣都係加拿大出世,又係啱啱嚟咗香港無幾耐。」男男歎道。

正正因為男男說甚麼也查不到,我卻開始相信她的確是我的妹妹。

因為我的情況竟然跟男男一樣,除了自小沒有老竇外,也是對老竇的事一無所知,甚至連他的名字也不知道。

但倒記得從老媽的口中聽說過,老竇的身上也有一個跟我一樣的三角形胎記。

我有試過不只一次追問老媽有關老竇的事,但她都守口如瓶,只說過在我六歲以前,老竇有跟我們一起生活過一段時間,老媽還說,這段日子是她一生中過得最快樂的時光,可惜我七歲那年發了一場高燒,對七歲之前的記憶全都失去了,令我對老竇的印象非常模糊。

既然老媽不說,慢慢,我也沒有再問有關老竇的事,不過有一點我可以肯定,就是老竇是一個極之神秘的人物。

他好像從來都沒有朋友,又沒有其他親人,從小我的世界只有我跟老媽,直至我闖了禍給黑幫追殺,老媽給我「搭路」來港寄住在她香港的舊雀友那兒,我才驚歎著原來自己的父母在遠方的香港是有朋友的。

我跟男男的父親身分都不明,身上同樣也有三角形胎記,世上那有如此巧合的事情嗎?

所以最有可能的解釋只有一個,就是我老竇和男男的爸爸,都是同一人。

「除咗個胎記,你的確係畀到我同一般人唔同嘅親切感,就好似我第一次喺蘭桂芳見你,你明明係我最討厭嗰種人,但係唔知點解又會同你飲咗成晚酒,感覺仲好似已經識咗你好耐咁,我諗,呢啲就係親人獨有嘅感應啦。」男男又道。

說來也是,記得那晚我想故意「撇甩」男男,但她憑著機智用查看 Facebook 出席名單上用戶打咭的距離來獲得未進場之人名,當時她對我展現出的笑容是充滿自信和智慧,那種純真令我回想起自己小時候的感覺,現在再想,可能男男根本就是在我七歲之前一直跟我和老竇一起生活,所以我才對她的笑容似曾相識。

那麼,男男的童年極有可能就是我失去記憶的童年!

我想到這裡,內心湧出一大堆疑問,便急急問道:「男男,你要認真咁答我,你六歲之前嘅嘢你記唔記得?」

「我都預咗你會咁問,無錯我同你都係喺加拿大出世,我哋好有可能曾經一齊生活過一段時間,但係好可惜我六歲嗰年發高燒,所以我童年喺加拿大發生嘅事咩都唔記得晒,病好後媽媽就帶走咗我去周遊列國,話要搵爸爸喎,所以我一直都過住啲流離浪蕩嘅生活,亦細細個就學識獨立同照顧自己,我都係全靠做過好多唔同嘅工嚟供自己讀到大學畢業架咋。」男男頓了一頓,再道:「直至嚟到香港,我有預感會喺度搵返啲親人,就決定留喺度 settle down,果然就畀我撞返你!」

原來男男也是小時候發高燒導致失憶,難道她是跟我一起病的嗎?

看來所有疑團只有我們的母親才可以一一解答,便問:「我可唔可以見下你媽媽?」

「我都知我媽媽一定知道好多嘢,或者佢見到你會肯講多啲嘢出嚟都未頂,不過佢係一個好怪嘅人,直到而家都仲係居無定所,從來只有佢搵我,我想見佢都未必見到架。」男男搖頭歎道,連身為偵探的她也這麼說,我想她媽媽神秘的程度不在我老竇之下。

另一個會知情的人就是我老媽,只可惜我得罪了當地的黑幫,我「著草」來了香港,我老媽亦已匿藏起來以避風頭,這段時間都不可能跟她聯絡上,只好無奈地道: 「唉,咁而家即係除非我哋阿媽自己講出嚟,否則就永遠都唔會解得開呢個秘密啦。」

「咁又唔係嘅,你睇下呢張相先。」說罷,男男從衫袋拿出一張照片來,是一個面目猙獰,身形肥胖的一個阿伯之半身照,他身穿短袖恤衫並翹著雙手,露出來的手臂上印有一塊三角形的黑影,顯然是一個胎記!

「吓!」我吃驚的叫嚷:「你唔係話呢個咁樣衰嘅肥佬就係我哋老竇吓嘛!?」

男男雙目的眼珠靈巧一轉,再答道:「我唔知呀,但係我覺得可能會係一個線索,因為雖然醫學上無証據証明胎記會遺傳,但事實上咁啱你同爸爸都有一個咁特別嘅三角形胎記,所以有可能我哋家族凡係男性都會承繼呢一種身體特徵都唔出奇。」

我對男男這個推斷相當認同,因為除了胎記之外,小卡西的確還承繼了老竇的優良因子,我相信這個亦是我們家族男性的特徵之一。

「你嘅意思即係呢個男人就算唔係我哋老竇,都可能同我哋嘅家族有關?」我高聲叫道:「咁仲唔嗱嗱臨刮呢條友出嚟問下?」

「我都好想,但係好可惜相入面嘅人已經死咗啦。」男男攤開雙手道。

「咁你畀張死人相我睇做乜?」我沒好氣的道。

「呢單係我哋『田力偵探社』嘅第一單生意,佢係我單案嘅主角。」男男眉飛色舞地答道:「你有無聽過『龍雀門』?相入便嘅人就係『龍雀門』嘅掌門人,『雀魁』龍雲海。」

「龍雀門」不就是「寧波紫霞」隸屬的門派嗎?

「死人都可以畀生意你?」我奇怪問道。

「龍雲海死於非命,委託我嘅係龍夫人,佢被懷疑係殺死自己老公嘅兇手,所以就搵咗我去查,以証明佢清白。」男男答道。

霎時間想起 Rionna 的媽媽提過,香港大部分麻雀館都是「龍雀門」的,如果相中人是我老竇,那麼我豈不是有資格分他的麻雀館嗎?

這簡直就等同於「無啦啦」發現自己是李嘉誠的私生子一樣!

我抑壓內心貪婪的笑容,一本正經地道:「事關重大,我諗我哋一定要查清楚,如果發現龍雲海真係我哋老竇,就算我哋由細到大佢都無理過我哋,我哋做仔女嘅都一定要認返佢,同埋要喺佢靈前鞠過躬,你話係咪呀,妹妹?」

(待續)
呢個劇情咁突然
甜呢~~~~~~~~~???
第二季叫得「龍雀篇」,唔會打鋪牌就算嘅
唔敢
我d糖去哂邊
快啲同阿妹執番劑先
呢個轉折有啲老套
update關係圖唔該
jojo 星形胎記
頂等左咁耐原來女主角係阿妺
咁你寫男主屌佢個妹近親相姦
突然推進
好耐都冇甜啦
甜呢?!
星期一先有文???
根據我多年返工嘅經驗,weekend 好快過架啫,好快就星期一架啦
妹妹係主角??? 唔好搞個妹喔!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞