【酒色財氣(甜呢?)都市獵奇大冒險】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第二季:龍雀篇

573 回覆
79 Like 8 Dislike
第四十五話:升職記

雖說成為了「高跟黨」的甚麼內侍,但又不是要早起上班?

一朝早回到公司,阿 Kim 就急急召見我,入到了她的房間,才發現原來 Chloe 姐也在,面色不太好看,向我投來極不友善的目光。

而站在阿 Kim 身後的 Yuki 亦是面無表情,一眼也不眨的瞪實我。

現在房中的三人,當中竟然有兩人是跟我有過一手。

我低著頭走,逃避她們倆人的目光,在阿 Kim 的枱面前找個座位坐下來。

「卡西,你嚟見工嘅時候我記得我講過,喺呢度,上司同下屬無必然嘅關係,只要你幫公司幫客搵到大錢,全公司都會當你神咁拜。」阿 Kim 徐徐地道:「我唔知你用咩方法、或者用咗啲咩手段,搞到 AK 個老闆,即係全資擁有『安盈』嘅『津華集團』行政總裁寒小姐親自打畀霍生去了解一下個 Account 嘅情況,又話指定要由我哋一位叫卡西嘅職員睇住,你應該都知道寒小姐亦係我哋『川泓』母公司『海斌』嘅非執董嚟架啦?」

原來「冰美人」竟是「津華集團」的行政總裁,難怪 AK 對著她是那麼的恭恭敬敬,也是「海斌」董事會成員一分子,令她這般的大人物也親自替我說話,看來我跟 AK 打的那場拳賽所流的血一點也沒有白費呢。

阿 Kim 又道:「雖然卡西你資歷咁短,之不過既然個大客指定揀你,我亦都相信你一定有你過人長處,所以我決定咗,由今日起,我會升你為 VP,你就 takeover 之前 KS 嗰條 Team,以後直接向我 report。」

阿 Kim 這個決定大大超出我的想像,她竟然一下只就升我做 Team Head,看來有一個大人物替你說一句好說話,比你自己努力十年還要好。

亦代表,公司真的極重視「安盈」這個大客!

我也即時留意到,Chloe 姐的表情氣得想殺了我一樣,這個難怪,自己的下屬搶了自己的大客然後自立門戶,還升了跟她 Title 一樣的 VP 去管理一條 Team,以後都是向阿 Kim 直接匯報,可謂「大家咁高咁大」。

「大家有無問題?」阿 Kim 問。

「有,我想 Alex 調埋嚟幫我手。」我深知 Alex 是一位可靠的人才,留他在我身邊一定有好處。

「你痴線架,KS 嗰 Team 仲有人架,你駛唔駛搶咗我個客,仲撬埋我啲人呀?」Chloe 姐終於按捺不住發爛的道。

阿 Kim 想了一想,然後道:「我知你大手買入『富利好』單嘢 Alex 都好幫到手,你開到口叫得佢嚟幫你相信你哋都真係 work 得唔錯,如果 Alex 本人同意過 Team,我唔會反對。」

「Dr. Kim,你唔係吓嘛?我覺得呢個安排對我好唔 fair 囉!」Chloe 姐大聲地抗議道。

阿 Kim 很大力的拍了枱面一下,然後高聲喝道:「我覺得我對你太仁慈對公司其他同事都好唔 fair 呀!」

這下突然的拍枱動作,令阿 Kim 胸前一對肉團劇烈地左右兩旁搖了幾下、又上下晃了幾下,我見狀不禁嚇傻了眼!

根據我多年身為「胸奴族」的經驗,以阿 Kim 一身極保守的行政套裝也能做出這樣震撼的「迴盪效果」,雙乳一定要夠彈實堅挺,而所佩戴的罩杯亦必定要「薄身無墊」的類型,這樣沒有「豐胸效果」都能撐出如此誇張渾圓的弧度,明顯地她上圍真實的分量,一定比起想像之中更加驚人!

在我還猜想著阿 Kim 的尺寸時,她已指著 Chloe 姐,正色地道:「今次撈得返『安盈』呢個大客,全靠卡西架咋,你話你成件事裡面做過啲乜呀?唔好話我唔警告你,你係眾 VP 當中資歷最耐但係又最廢,我 cut 你啲人都係幫你條 Team 減磅架咋,你再交唔到數唔好怪我呀!」

Chloe 姐悶哼了一聲,再沒有說甚麼。

頭一轉,阿 Kim 就收起怒容,平和地對我說:「一陣 HR 會搵你同你簽過份約,我諗你唔會拒絕到入面開出嚟嘅條件,不過如果萬一你真係有意見,你再同我講,我一定會盡力滿足你嘅要求,OK?」

這個就是公司對待賺錢和蝕錢的員工之分別了。

站起身離開 MD 的房間時,我的眼光忍不住再一次掠過阿 Kim 的胸前,心想到她那句「會盡力滿足我要求」,如果可以讓我摸她的胸一下,我不收錢替她打工也願意!

走到出門外,Chloe 姐便在我耳邊冷冷地說:「我都知你係醒目仔,不過估唔到你醒成咁,識得撬走我個大客上位,呢次我真係走漏眼,話晒我曾經都係全公司最賺錢嘅 VP,嗰陣時咪個個當我神咁拜,你頭先都有眼見 Dr. Kim 點對我架啦,當你 keep 唔到條數,恐怕唔會只係打回原形咁簡單呀,我就放長雙眼睇你好得幾耐?」

公司給你人工,就要在你身上拿回十倍、甚至一百倍的利益,你領的人工越多,公司在你身上拿回的自然就更多,Chloe 姐的說話,彷彿在提醒我,如果我不能繼續替阿 Kim 賺更多更多的錢,現在公司所給我的,除了可以立即全部被取走之外,我可能會跌落一個比起點更差的地步。

這就是職場上「爬得越高、跌得越痛」的道理嗎?

今次升職,總算跟阿 Kim 的距離拉近了一步,我接收了 KS 的 Team,我當然也要搬進他的 Office,雖然這房間心理上有點「邪門」,但是既然公司已經沒有其他房間,難道有房不坐嗎?

而且,這間房確是又漂亮又寬敞,落地玻璃可見維港海景,還放有會客用的梳化,在這裡上班真的令人心曠神怡。

何況我一向也覺得,就算世上真的有鬼,鬼可能也沒有人那麼可怕。

公司上下當知道我這個來了不久的黃毛小子升了做 VP 一職,還突然擁有自己的辦公室時無一不嘖嘖稱奇,然後皆一口咬定我是皇親國戚,也難怪,常人觀念的定律中,「上位快」的原因如不是跟老闆有關係,就必定是因為跟老闆發生了關係罷了。

我新辦公室第一個訪客是曾令我吃過虧的人事部經理 Laura 姐,她一入房便坐低在我對面會客的位置,把帶來的公文袋放在枱上,就撥開圍在胸前的圍巾到身後,露出了的「V 型領口」比平時的那個低得多,目測超過三寸長的乳溝清晰可見,整個房間當堂乳香四溢,令我眼前一亮。

這種程度的暴露,在辦公室裡肯定是不能接受的,難怪 Laura 姐要戴著圍巾,入到房在我面前才展示出來。

她果然是 Chloe 姐口中的「樹妖」,以她的身材和樣貌,真的是「要收幾多兵就有幾多兵」罷了!

「卡西,我不褸都睇好你架啦,不過都估唔到你真係咁犀利,咁快就升到呢個位,仲有自己一間房添....」Laura 姐從帶來的公文袋拿出了一份合約,再笑道:「呢份合約裡面有啲條件係霍生親自 draft 添架,我諗你一定會好滿意,不如你睇下先啦?」

我接過合約後,便迅速從一大堆英文當中想找我最感興趣的數字,當然就是我的新人工究竟加了多少,但還沒有尋獲 Laura 姐已站了起身,走到我座位的旁邊,說道:「大老闆好心急可以收到我好消息嘅 Message,你不如簽咗先等我交到差,然後我再逐點同你 go through 啦....」

「簽咗先?我連我新嘅人工都未知喎!」我詫異地道。

Laura 姐再貼近我多一點,然後俯身向前指著合約中的一個六位數字,笑道:「呢個咪你嘅新人工囉,我諗你唔會有意見啩?」

「$120,000」!?是我現在每月底薪的十倍!我不是在做夢嗎?

這個新人工,可以令我一下子便躋身「百萬年薪俱樂部」了!

Laura 姐將夾在衣領上的筆拿了出來,然後上身往前一傾把筆放到我手中,兩顆白皙碩大的乳球差不多倒了三分之二出來,就離我正面不到五公分的位置,這種超近距離的飽滿肉感,絕對可以讓任何男人瘋狂!

我手中的筆還是暖暖的,恍若間接感受著 Laura 姐乳房的溫度。

眼前「百萬年薪」的合約,加上 Laura 姐給我的「壓迫」,手中的筆猶如受千斤壓般,筆尖不自覺的下墜在紙上,迷迷糊糊地動了一動,竟便真的簽了。

Laura 姐滿意地笑了一笑,便將簽了的合約迅速地收好在公文袋裡拿走,還不忘把剛才撥到身後的圍巾放回在前面,遮蓋著胸前令人噴血的乳溝。

房間內熱血沸騰的氣氛好像剎那間遇上寒流一樣。

「卡西,突然醒起原來我而家有個會要開,不如你自己睇下份約先啦,你睇唔明至搵我啦....」Laura 姐一邊打開門離開,一邊笑道:「嗱,唔好唔記得請我食飯呀!」

憑 Laura 姐簽約前後的兩副嘴臉,如果我沒有猜錯,我簽了的這份合約不是如表面般簡單。

我有預感,我又多吃一次 Laura 姐的虧了。

(待續)
第一個
第二
幫推多一下
Lm
Lm
是咪要懲罰下chloe姐
第一季出多好多
而家係咪每日一篇
等唔切啦
放工前, 應該有多篇喎
先留名後睇
第二季嘅劇情同結構都較第一季複雜,令每一話嘅篇幅整體上都會比第一季長,所以我要用多啲時間至可以出到文,唔能夠好似上一季咁出法,請見諒
聽日午前,準時出文
咁出文pattern 都係每日一篇?
Btw 還我婷熙
既然男主破左䁱葵處
不如比多d戲份葵,例如做埋男主既女友?
巴打d女角太多了,有d濟,
可唔可以有返個女主角,例如曉葵?
Chloe 姐人財兩失
甜呢? 係咪即係會走甜....
追開都知其實一直都係無甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞